Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snadné pečení 3

article preview

 

 

Koláč s BB oplatky


Ingredience: těsto: 5 vajec, 50ml oleje, 200g polohrubé mouky, 200g cukru krupice, 100ml vody, 1 kypřící prášek,
Postup: celá vejce, cukr a vodu ušleháme do husté pěny, přidáme olej a vařečkou postupně zamícháme mouku s kypřícím práškem. Těsto vlijeme na vymazaný a hrubou mouku vysypaný plech. Pečeme na 160°C cca 30 minut.
Krém: 3 vanilkové pudinky, 1 lt mléka, 150g másla, 50g cukru, 3 lžíce rumu,
Uvaříme pudink s cukrem a ještě do teplého pudinku zamícháme máslo a rum. Rozetřeme na vychlazený piškot a na teplý pudink  skládáme BB oplatky těsně vedle. Až vychladne rozetřený pudink, nalijeme polevu.

 

Pravé frgály 8 kusů

Ingredience: 700g polohrubé mouky, 300g hladké mouky, 150g cukru krupice, 250g másla, 70g droždí, 4 žloutky, 500ml mléka, sůl, 1 vejce na potření.
Postup: kvásek: droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte 2 lžíce mouky a trochu vlažného mléka, aby vzniklo hladké těstíčko. Kvásek přikryjte, nechte asi 10 minut v teple vzejít.
Postup: těsto: do mísy dáme smíchané obě mouky, přidáme kvásek, zbytek cukru, rozpuštěné máslo, žloutky, mléko a sůl. Vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut v teple kynout. Poté znovu těsto propracujeme a necháme 30 minut kynout. Ještě jednou těsto propracujeme a necháme potřetí 30 minut vykynout.

Náplň: 2 tučné tvarohy, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 sáček vanilkového pudinku.

Maková: hrnek mléka, 1 a ¼ hrnku mletého máku, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce povidel, ½ lžičky skořice.
Drobenka: 200 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla
Na potření: 50 ml rumu, 100 ml rozpuštěného másla, lžíci cukru moučka.

Postup: těsto: rukama pořádně propracujte, mísu přikryjte utěrkou a dejte asi na půl hodiny do tepla kynout. Poté těsto znovu propracujte a dejte podruhé vykynout. Po druhém kynutí těsto opět propracujte a nechte potřetí vykynout, koláče pak budou neuvěřitelně nadýchané a s těstem se bude velmi dobře pracovat. Vykynuté těsto rozdělte na 8 částí, z každé na pečicím papíře vytvořte co nejtenčí placku, trochu jí zvedněte asi 1cm okraje a ty pak potřete rozšlehaným vajíčkem. Do středu dejte náplň, posypte drobenkou a nechte ještě asi 15 minut kynout, než se vyhřeje trouba. Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova. Ihned po vytažení z trouby potřete okraje koláče směsí rumu, rozpuštěného másla a cukru.

Tvarohy oslaďte a prošlehejte s vejcem, vanilkou a vanilkovým pudinkem.
Mletý mák povařte s mlékem na hustý krém (podle potřeby přidejte mák nebo mléko), oslaďte, dochuťte   2 lžíce rumu, 2 lžíce povidel, ½ lžičky skořice a promíchejte.

Frgály dělám z poloviční dávky, to znamená, že si všechny suroviny vydělíte dvěma. Já z toho udělám 3 frgály.

 

Skořicové trojúhelníky


Ingredience: 250g másla, 480g polohrubé mouky, 400g nízkotučného tvarohu, 1 kypřící prášek do pečiva, sůl, na doplnění moučkový cukr a skořice.
Postup: do misky dáme tvaroh, nakrájené změklé máslo a mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí. Vypracujeme tužší, ale vláčné těsto. Vyválíme na sílu 4mm  formičkou, nebo co máte a vykrajujeme kolečka. Velikost záleží na vás. Nachystáme misku s cukrem a skořicí. Vykrojené kolečko položíme do cukru jednou stranou, přehneme dovnitř pocukrovanou stranou, znovu položíme jen jednou stranou do cukru a zase přeložíme cukrovou stranou dovnitř. Vznikne trojúhelník a ten obalíme z obou stran v cukru. Klademe na pečící papír, pečeme  na 180°C cca 25 – 30 minut do zlatavé barvičky.

 

Tvarohová buchta s povidlím  


Ingredience: těsto: 2 hrnky (250ml) hladké mouky, ¾ hrnku cukru krupice, 2 celá vejce, 1 hrnek vlažného mléka, ½ hrnku oleje, 1 kypřící prášek.
Ingredience: náplň: 500g tvarohu, 1 vanilkový pudink sypký, 2 vejce, ¾ hrnku moučkového cukru, 1 hrnek mléka, na doplnění povidla cca 250g.
Postup: náplň: hrnek mléka si rozdělíme a v jedné polovině rozkvedláme vejce, v druhé polovině rozmícháme pudink, vše nalijeme do tvarohu, přidáme cukr a prošleháme.
Postup: těsto: vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mléko, olej a došleháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mícháme vařečkou. Polovinu těsta vlijeme na 100% tukem vymazaný plech, na těsto rovnoměrně nalijeme tvarohovou náplň a na tvaroh malou lžičkou klademe povidla cik cak, zalijeme druhou polovinou těsta. Pečeme na 175°C  do zlatavé barvy asi 30 minut. Plech 35 x 25cm

 

Šátečky
 

Ingredience: 440g hladké mouky, 200g zakysané smetany, 250g másla, nebo Hery, sůl.
Postup: všechny suroviny spojíme a vypracujeme vláčné těsto. Hned vyválíme na sílu cca 3mm a nejlépe rádýlkem těsto nakrájíme na čtverečky 4x4cm. Naplníme povidly, nebo tvarohovou náplní, spojíme dva protilehlé rožky a uprostřed k sobě lehce zmáčkneme. Klademe na vymazaný plech, nebo na pečící papír. Pečeme na 180°C asi 20 minut a ještě teplé cukrujeme moučkovým cukrem.

 

Těsto na hambáče, nebo rohlíky


Ingredience: 1 kg hladké mouky, 500m l vody, 42g kvasnic, sůl, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 vejce na potření.
Postup:800g mouky vysypeme do mísy, přilijeme 500ml vody, pustíme robota, přidáme kvasnice, vejce, olej. Hlídáme těsto, když po 5 minutách je moc řídké, přisypeme postupně mouku. Je lepší přisypávat mouku, než přilévat vodu. Když se těsto lepí jen málo, přendáme na vál a ještě propracujeme rukama, nezapomeňte podsypávat moukou. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme fólií a necháme kynout cca 45 minut až 1 hodinu. Přímo z mísy odkrajujeme přiměřeně stejné kousky, vytvarujeme bochníčky a klademe na plech vyložený pečícím papírem kousek od sebe, pečením se dost zvětší. Necháme na plechu ještě tak 15 minut kynout. Nezapomeňte zapnout troubu tak o 20 minut dříve, aby se vyhřála. Než dáme housky do rouby, pomažeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme třeba mákem, sezamem nebo kmínem. Pečeme na 190°C cca 20 minut.

 

Pečeme kváskový chleba


Chystáme si kvásek
Nejdříve si koupíme ve zdravé výživě kvásek, nebo vám dá kamarádka 1 polévkovou lžíci, abychom si ho rozmnožily: do misky dáme 1 polévkovou lžíci kvásku, 170g žitné mouky,  200ml vlažné vody, dobře rozmícháme, vložíme misku do igelitového sáčku a necháme 12 hodin kynout- chystám večer. Ráno budeme mít cca 350g kvásku odebereme 1 lžíci, vložíme do čisté skleničky s víčkem a dáme do lednice na další chlebík. Víčko úplně neutahujte, aby kvásek mohl dýchat. Kvásek mám uložený na horní příčce v lednici.
Ještě jednu poznámku:peču chleba cca každý čtvrtý den a vždy používám jen kvásek, který jsem odebrala z předchozího kvásku, mám jistotu, že těsto vždy vykyne. Když náhodou nepeču tak 5 dní, přidám ke kvásku 1 lžící žitné mouky, 1 lžíci vody, promíchám (to znamená, že kvásek přikrmím)a mám zase týden čas, než budu péct.
Ingredience: těsto: 300g kvásku, 500g  - 600g hladké mouky, nebo chlebové mouky, cca 300ml vody, 2 kávové lžičky soli a 2 lžičky mletého kmínu.
Postup: 300g kvásku dáme do misky, ve které budeme zpracovávat těsto, přilijeme vodu- 300ml, přidáme 500g nebo 600g hladké mouky, 2 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky mletého kmínu a zpracováváme těsto…rukama, nebo v robotu.
Postup v robotu:do mísy dáme kvásek, přilijeme všechnu vodu, pustíme robot na malé otáčky a postupně přidáváme mouku, až vše spotřebujeme. Zároveň dáme sůl a kmín. Celkem to trvá asi 7 minut. Těsto by nemělo být moc tuhé, mělo by trochu lepit. Vždy je lepší dosypávat mouku, než dolévat vodu. Přikryjeme koupací čepicí (nebo igelitovou taškou) a necháme kynout. Po hodině mokrou rukou těsto několikrát převrátíme přímo v misce, po další hodině zopakujeme a necháme ještě další hodinu kynout. Celkem 3 hodiny.
 Po 3 hodinách kynutí těsto vyklopíme na stůl posypaný moukou, těsto znovu z každé strany povytáhneme a přeložíme. Uděláme to tak 8 krát. Můžete podsypávat trochu hladkou moukou a použijte třeba plastovou stěrku na převracení. Vytvarujeme nějaký bochánek, vysypeme žitnou moukou ošatku, vložíme těsto do ošatky,  vrch posypeme moukou. Vložíme do igelitky a necháme další 2 až 3 hodiny kynout. Těsto by mělo aspoň jedenkrát zvětšit objem. Vykynuté těsto poznáme, když se důlek po prstu pomalu zvedá. Když se zvedá rychle, potřebuje ještě kynout. Zapneme troubu na 230°C půl hodiny před pečením. Zároveň do trouby vložíme i plech, na kterém budeme péct. Když je trouba vyhřátá na 230°C, vytáhneme horký plech, překlopíme na něj chleba, uděláme tři zářezy, nebo koncem vařečky tři dolíky a pečeme 10 minut na 230°C, snížíme na 190°C a pečeme dalších 45 minut.
Poznámka: žitnou mouku kup00g00g jabuji: hladkou celozrnnou, žitnou hladkou, žitnou chlebovou bez přísad jako klíčků apod. Nakupuji v Kauflandu, nebo ve Zdravé výživě. To je mouka na kvásek. Druhá mouka je klasická hladká 00 speciál, obyčejná hladká mouka, mouka chlebová T650, nakupuji v Kauflandu. Když budete péct chleba z klasické mouky hladké, bude chleba světlý, když použijete chlebovou T650 bude chleba tužší, tmavší, ale výborný. Jestli vám nebude něco jasné, napište připomínku do komentáře.

 

Linecký koláč s tvarohem (nebo s jablky)


Těsto:250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce 250g Hery, špetka soli,1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce mléka. Plech cca 40 x 27 cm
Náplň:rybízová marmeláda, 750 g měkkého tvarohu, 200 ml mléka na rozředění, (cca) 4 lžíce škrobu, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru moučka, sádlo, nebo 100% tuk na vymazání plechu.
Postup:na vále vypracujeme rukama těsto, které nemusíme nechat odpočívat. Jde to dobře a je hezky vláčné.Rozdělíme těsto na 2 díly. Každý vyválíme na velikost plechu a první přeneseme na tukem vymazaný plech. Těsto natřeme pikantní marmeládou a navrstvíme připravenou tvarohovou náplň. Vyválíme si druhý plát těsta a položíme na  tvarohový krém.Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C do slabého  zrůžovění (cca 40 minut). Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy. Neměla jsem tvaroh, tak jsem zkusila jablíčka. Spodní plát posypeme strouhankou, 900g jablek nastrouháme na hrubém struhadle rozložíme na strouhanku, posypeme 1 vanilkovým cukrem, skořicí, kdo má rád sladké můžete přidat 2 lžíce moučkového cukru. Peče se stejně. Výborný křehký.

 

Zmrzlina    kuchař Radek  Kašpárek 

                                          
Ingredience: 3 žloutky, 300ml šlehačky, 100g rozinek, vanilka, nebo vanilkový cukr, 3 lžíce cukru krupice, rum na rozinky.
Postup:dáme si uvařit smetanu a ještě do horké přidáme rozinky namočené 5 hodin v rumu, 3 lžíce cukru krupice, vanilku a postupně zašleháváme žloutky, jeden podruhé, aby se neuvařily. Vložíme do mrazáku na  ½ hodiny, promícháme a opakujeme ještě dvakrát. Směs předěláme do nějaké misky a dáme do mrazáku ztuhnout.

 

Jablečný koláč  kuchař Radek  Kašpárek   

                            
Ingredience: 5 jablek, 4 vejce,  50g  kukuřičný škrobu, 4 lžíce cukru, 100ml mléka, 200ml smetany, 100 g nasekaných lískových ořechů.
Postup: na lžíci másla prohřejeme nakrájená jablka. Do mísy rozklepneme vejce,  metličkou prošleháme, přidáme mléko, smetanu, opražené oříšky a škrob. Vše promícháme, přidáme ještě horká jablíčka i s tím máslem a lehce zamícháme. Vlijeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem (špatně by se koláč vyndával) vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zlatova. Dopsat délku pečení.

Zakázaný koláč


Ingredience: těsto: 240g polohrubé mouky, 6 vajec, 2 lžičky kakaa, 1 lžíce vody, ½  kypřícího prášku, 240g moučkového cukru,
Postup: těsto: oddělíme žloutky od bílků. Ušleháme žloutky s cukrem a vodou do pěny, přimícháme kakao, mouku s kypřícím práškem střídavě se sněhem. Použijte metličku na zamíchání mouky a sněhu. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 25 minut.
Náplň: 750g plnotučného tvarohu, 1 vanilkový cukr, 150g moučkového cukru, 150g másla, citronová kůra,
Postup: ušleháme máslo,cukr, tvaroh, vanilkový cukr v hladký krém.
Čokoládová poleva: 150g čokolády na vaření, 1 lžíce oleje – necháme rozpustit ve vodní lázni.
Vychlazený korpus potřeme krémem, polijeme čokoládovou polevou a dáme do lednice ztuhnout.  

 

Krtkův dort na plechu

Ingredience: těsto: 320g hladké mouky, 180g moučkového cukru, 3vejce, 3 polévkové lžíce kakaa, 200ml oleje, 200ml mléka, 1 kypřící prášek,
Krém: 250g zakysané smetany, 500ml šlehačky, 250g tvarohu v kostce, 1 ztužovač šlehačky, 1 vanilkový cukr, 100g čokolády na vaření,
Puding: 250ml mléka, 1 vanilkový pudink, 3 pol. lžíce cukru krupice,
Ovoce: 6 banánů
Postup: oddělíme žloutky a bílky. Ušleháme bílky do husté pěny a odložíme. Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, postupně přidáme vlažné mléko, olej a mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Nakonec přidáme ušlehaný sníh. Použijte na míchání raději metličku, těsto zůstane nadýchané. Těsto vlijeme na plech ( 36 x 28) vyložený pečícím papírem a pečeme na 170°C  - 180°C cca 30 minut.
Puding: dáme vařit 200 ml mléka, cukr krupici, ve zbytku mléka rozmícháme pudink a vlijeme do vařícího mléka. Vaříme do zhoustnutí cca 1 minutu. Dáme vychladit do studené vody a mícháme, ať se neudělá škraloup.
Krém:rozšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a přidáme po částech pudink. Zakysanou smetanu, ušlehanou šlehačku, čokoládu přidáme k tvarohu a lehce mícháme.
Vychladlý korpus na povrchu označíme nožem 1 cm od okraje. Kávovou lžičkou vydlabeme těsto do hloubky tak 6mm až k označeným okrajům. Drobečky odložíme bokem. Rozpůlené banány klademe těsně vedle sebe do vydlabaného otvoru, navršíme krém a zasypeme rozdrobeným korpusem. Zlehka rukou uplácneme a dáme do lednice ztuhnout. Mňamka kterou dělám už 8 let.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář