Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snadné pečení 3

article preview

Tvarohový Míša  

t.m.--2-.jpg  vyrez.2.jpg
Ingredience: 4 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa,
Náplň: 500g kvalitního tvarohu ve vaničce, 200g másla, 200g moučkového cukru,
Poleva: 80g hořké čokolády, 60g smetany 33% smetany. Suroviny rozpustíme ve vodní lázni a nalijeme na krém.
Postup: žloutky umícháme s cukrem do pěny nejlépe metličkou. Přidáme olej, mouku a sníh z bílků, kakao a lehce zamícháme. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, okraje potřeme tukem a vlijeme těsto. Pečeme na 180°C cca 20 minut.
Krém: ušleháme máslo s části cukru, druhou část ušleháme s tvarohem. Vše smícháme dohromady, naneseme na vychlazený korpus. Dala jsem do lednice na cca 30 minut a pak natřela polevu. Znovu vložíme do lednice.Nejlépe se krájí až za 5 hod.

Drobenkový koláč

drobenkovy-kolac--3-.jpg drobenkovy-kolac--5-.jpg drobenkovy-kolac--8-.jpg


 Dortová forma 24cm
Ingredience těsto: 200g hladké mouky, 2 žloutky, 80g rozpuštěného másla, 70g cukru krupice, 5g kypřícího prášku, citronová kůra.
Náplň: 330ml jogurtu s 10% tuku, 200g tučného tvarohu v kostce, 2 vejce, 120g cukru krupice, 1 vanilkový pudink (prášek), rybíz nebo jiné ovoce.

Postup těsto: žloutky umícháme s cukrem do pěny (nejlépe vařečkou), postupně  přidáváme rozpuštěné  máslo a mícháme, přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Rozdělíme na stejné části do tvaru kuliček. Zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu do lednice.Do formy vyložené pečícím papírem nastrouháme jednu část těsta. Rukou těsto trošku přitlačíme a propícháme vidličkou. Přidáme krém, ovoce a nastrouháme druhou část těsta. Pečeme na 180°C cca 40 minut dozlatova.
 

Borůvkový koláč    

bor.bublanina-5.7.24--2-.jpg  bor.bublanina-5.7.24--8-.jpg  bor.bublanina-5.7.24--13-.jpg
Dortová forma ∅ 24cm
Ingredience: 2 vejce, 160g polohrubé mouky, 120ml smetany, 120g cukru krupice, 120ml oleje, 150g borůvek, 2 lžičky kypřícího prášku, sůl,
Postup: smícháme mouku, sůl, kypřící prášek. V druhé míse umícháme vejce s cukrem, metličkou. Přidáme mouku, smetanu, olej a umícháme hladké těsto.Vlijeme do formy, nasypeme borůvky po celé ploše. Pečeme na 180°C cca 35 minut dozlatova.

Banánový koláč bez pečení  

bananovy-kolac--1-.jpg  bananovy-kolac--3-.jpg bananovy-kolac--4-.jpg        
Plech 20 x 30
Ingredience: 5 banánů, 3 pudinky, 1 litr mléka, 200g másla, 300g sušenek, 6 lžic cukru, 300ml šlehačky, jaké použijete sušenky, záleží jen na vás,
Sušenky (já použila BB kakaové, měla jsem zrovna doma)) nalámeme na menší kousky. Banány rozpůlíme podélně.
Postup: 120 ml mléka smícháme se třemi pudinky a vlijeme do zbytku vařícího mléka oslazeného 6 lžícemi cukru. Povaříme 2 minuty, odstavíme a po částech přimícháme máslo do rozpuštění.
Na plech vymazaný máslem dáme polovinu směsi, rozetřeme a poklademe rozkrojenými banány. Přikryjeme druhou polovinou směsi, uhladíme. Dáme do lednice na 10 minut, aby nám koláč trošku vychládl. Mezi tím ušleháme šlehačku, potřeme koláč a dáme znovu do lednice na 2 hodiny nejméně. Šlehačku můžete dozdobit kousky čokolády.

 

Perník Daniela m.
Ingredience: 2 hrnky (250ml) polohrubé mouky,1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice,1 sáček kypřící prášku do perníku, 1 kávová lžička perníkového koření, 3 lžíce Holandského kakaa, 2g soli, ½  hrnku oleje, 2 hrnky vlažného mléka, 2 vejce, marmeláda. Plech 40 x 28
Postup: do mísy dáme všechny suché suroviny, promícháme. Přidáme mléko, vejce a opět promícháme. Přidáme olej a vše pořádně promícháme. Používám kuchyňský robot. Plech vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme na 180°C asi 30 minut. Vyzkoušíme špejlí. Po vychladnutí perník překrojíme, spodní plát namažeme marmeládou a přiklopíme druhý. Povrch můžeme dozdobit čokoládovou polevou cik cak.

 

Honzíkovi buchty od J. Maršálka 

honz.jpg

Těsto: 400g hladké mouky 250ml mléka 50ml oleje 50g cukru krupice 10g čerstvého droždí 1 lžíce vanilkového cukru 1/2 lžičky soli 1/4 muškátového oříšku 1 vejce *kůra z půlky citrónu
Maková nádivka: 200g smetanového bílého jogurtu 110g jemně mletého máku 50g rozinek 50g cukru krupice 25ml rumu 1/4 lžičky skořice *špetka mletého hřebíčku Na dokončení: 120g másla
Do mísy nasypeme mouku, cukry, muškátový oříšek, kůru z citronu, vejce a zapneme robot na cca 1 minutu. Přidáme máslo a sůl. Těsto necháme cca 10 minut zpracovávat v robotu. Těsto dáme kynout 1 hodinu. Kartičkou těsto vyndáme na pomoučenou desku, prsty těsto roztáhneme a rozkrájíme na malé čtverečky. Naplníme náplní, sbalíme a spojenou stranou položíme dolů. Pomažeme rozpuštěným máslem kolem dokola, na dokončení potřeme buchty i napovrchu a dáme kynout ještě cca 20 minut. Poté pečeme na 180°C, 30 až 40 minut. Necháme trochu vychladnout, pak překlopíme na tác a znovu překlopíme na druhý tác. Necháme vychladnout.

 

Roláda Daniela m.

rolada.jpg


Ingredience: 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru krupice, špetku soli, plech 30 x 40cm
Krém: 200g zakysané smetany s vyšším obsahem tuku, 500g tučného tvarohu, 250 g mascarpone, ovocná marmeláda podle chuti, 3 lžíce moučkového cukru,
Ušleháme tvaroh s cukrem, zvlášť ušleháme šlehačku. Do tvarohu přimícháme zakysanou smetanu, šlehačku a vše lehce promícháme.
Postup:plech vyložíme pečícím papírem, ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny, přimícháme mouku a sůl. Těsto rozetřeme po celé ploše plechu a pečeme na 180°C cca 10 minut.  Ještě horké těsto zakryjeme čistou utěrkou a překlopíme na pracovní plochu. Opatrně sundáme pečicí papír a pomocí utěrky plát těsta zarolujeme a necháme vychladnout. Vychlazený korpus rozbalíme, potřeme marmeládou, potřeme krémem a necháme trochu krému na ozdobu. Roládu srolujeme, povrch ozdobíme a dáme do lednice na cca 3 hodiny.  

 

Kakaový řez

rezy.jpg

Ingredience na korpus: 4 vejce, 160g cukru krupice, 160g polohrubé mouky, vanilkový cukr, špetka soli, 2 hodně plné polévkové lžíce kakaa.
Postup: oddělíme žloutky od bílků, bílky šleháme na malé otáčky asi 2 minuty, pak postupně přidáváme cukr a šleháme do hodně husté pěny. Když je hotovo přidáváme za mírného šlehání žloutek, vždy jen jeden, krátce zašleháme a přidáváme ostatní. Naposled přidáme za mírného šlehání po částech, mouku s míchanou se solí a kakaem. Nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme 165°C – 40-50 minut, záleží na troubě.
Krém: 1 čokoládový pudink, 100g čokolády na vaření, 400ml mléka, 100g moučkového cukru, 150g másla,
Postup: uvaříme pudink s odváženým cukrem, necháme jej za občasného míchání vychladit. Rozpustíme čokoládu ( musí být jen vlažná) a společně s máslem zašleháme do pudinku. Máslo musí mít pokojovou teplotu.Korpus rozkrojíme nadvakrát, krém vystačí i na potření povrchu, ten pak posypeme ořechy, kokosem apod.


Bábovka Margot

Ingredience: 1 tyčinka Margot, 250ml šlehačky, 2 hrnky (250ml )polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 3 vejce, 1kypřící prášek
Postup:ušleháme bílky s polovinou cukru, žloutky ušleháme se zbylým cukrem. Mouku smícháme s kypřícím práškem a nastrouhanou tyčinkou. Do, ušlehaných žloutků vešleháme smetanu a po částech přidáváme mouku a sníh. Na zamíchání mouky použijte metličku. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme při 170 °C cca 40min.

 

Žravka   

   zravka--4-.jpg  zravka--2-.jpg

Ingredience těsto: ananas 565g, 160g cukru krupice, 2 vejce, 260g polohrubé mouky, špetku soli, 1 kypřící prášek, malá kávová lžička jedlé sody, pekáč 36 x 28
Krém: mascarpone 2 ks (pomazánkové máslo 2 ks), 60g moučkového cukru, 2 lžíce zakysané smetany, 60g másla. Do misky dáme máslo, cukr a vařečkou umícháme, přidáme mascarpone, 2 lžíce zakysané smetany a ušleháme. Máme krásný hustý krém.
Poleva: 100g čokolády na vaření, 80g smetany 33% ke šlehání – zahříváme ve vodní lázni do rozpuštění,
Postup: ananas i se šťávou umixujeme tyčovým mixerem. Do ananasu přidáme sůl vejce a metličkou zamícháme. Přidáme mouku, kypřící prášek, sodu a metličkou mícháme na hladké těsto. Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 175°C cca 30 minut do zlatavé barvy. Zkusíme špejlí, musí zůstat čistá. Po vychladnutí potřeme krémem, pocákáme rozpuštěnou čokoládou a dáme vychladit cca na 1hodinu do lednice.

Mazanec

mazanec---kopie.jpg mazanec1---kopie.jpg
Ingredience: 550g hladké mouky, 25g čerstvého droždí, 240 g vlažné vody,( nebo mléka) 70g másla, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, 2 lžičky citronové kůry, 80g cukru krupice, špetka soli. 80g rozinek, mandle nakrájené na plátky. 1 vejce na potření
Ingredience: do mouky dáme droždí, cukr, vanilkový cukr, vlažnou vodu, žloutky, kůru z citronu a lehce vše zamícháme, (v robotu 1 minutu) aby se suroviny spojily. Teprve poté přidáme kousky másla a sůl. Hněteme dohladka. V robotu hněteme cca 15 minut na 1.stupeň. Přidáme rozinky a jen promícháme. Těsto je krásně vláčné a nelepí. Vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou (používám sprchovou čepici) a necháme kynout i dvě hodiny. Těsto vyklopíme, zakulatíme, položíme na plech vyložený pečícím papírem. Znovu přikryjeme utěrkou a necháme na plechu ještě 30 minut kynout. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a vložíme do vyhřáté trouby na 200°C. Necháme 10 minut, snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě 25 – 30 minut.

Kynuté záviny  2 kusy

jablecny-z..jpg

Určitě vyzkoušejte, i druhý den je jemný a vláčný. Jsou asi 35cm dlouhé.
Ingredience: 300g polohrubé mouky, 75g cukru krupice, 20g droždí, 110ml mléka, 80g oleje, 3 žloutky, špetka soli. Náplň cca 1 kg jablek, strouhanka, máslo na potírání těsta.
Postup: kvásek: do misky rozdrobíme droždí, přidáme z naváženého cukru 1 lžíci a 50ml vlažného mléka. Promícháme, přikryjeme a necháme 15 – 20 minut kynout.
Postup těsto: do zbývajícího mléka přidáme žloutky, cukr, sůl, olej, vykynutý kvásek, vidličkou prošleháme a vlijeme do mísy s moukou. Vše zpracujeme v robotu, nebo ručně. Těsto přikryjeme a dáme kynout 1 hod. V průběhu hodiny aspoň jednou, těsto promísíme.
Jablečná náplň: jablka oloupeme, nakrájíme, nebo nastrouháme, přidáme 100ml vody a dusíme do rozvaření a odpaření vody. Přidáme 1 vanilkový cukr, 2 lžíce cukru krupice, zamícháme a dáme vychladit. Cukr dávám podle sladkosti jablek.
Závin: těsto vyndáme z mísy, rozdělíme na dva kousky a každý vyválíme na necelý centimetr tenký obdélník. Posypeme do dvou třetin strouhankou, natřeme náplní do dvou třetin. Těsto nerolujeme, jen jednou přeložíme ze strany s náplní a poté přeložíme druhou stranu. Záviny přeložíme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou. Necháme ještě cca 20 minut kynout. Po vykynutí potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C 10 minut, pak stáhneme teplotu na 180°C a pečeme cca 15 minut. Po vytažení z trouby záviny znovu potřeme rozpuštěným máslem, přikryjeme utěrkou a necháme chládnout. 

 Bublanina
Ingredience: 300g cukru krupice, 300g polohrubé mouky, 4 vejce, 8 lžic oleje ( nebo rozpuštěné máslo), 8 lžic vlažné vody, ½ kypřícího prášku, špetku soli. Cca 700g ovoce.
Postup: oddělíme žloutky od bílků. Nejdříve si ušleháme bílky s polovinou cukru, do husté pěny. Pak ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru, olejem a vlažnou vodou do husté hmoty. Do žloutkové hmoty po částech přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí a zároveň i ušlehaný sníh. Míchejte zlehka, ať vám nespadne těsto. Plech velikosti cca 42 x 32 vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozetřeme, pokryjeme ovocem a pečeme na cca 170°C asi 45 - 50 minut. Těsto na dotek musí pérovat. Jestli máte dobře udělané těsto, tak jen malá část ovoce se propadne. Vyzkoušejte, bublanina je nadýchaná, jemná, prostě výborná. Nezáleží, jaké dáte ovoce.

Rychlý ovocný koláč

Ingredience: 500g polohrubé mouky, 150g cukru krupice, 150ml oleje, 300ml mléka, 2 vejce, 1 kypřící prášek, sůl. Použila jsem 800g jablek nakrájených na malé kostičky. Můžete použít švestky, broskve atd.
Drobenka: 60g másla, 80g moučkového cukru, 80g hrubé mouky. Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájené máslo a prsty rozdrobíme.
Postup těsto: do mísy nasypeme mouku, sůl, kypřící prášek, cukr a promícháme. Mléko dáme do větší nádoby, přidáme vejce a vidličkou rozšleháme. Přilijeme olej a opět vidličkou prošleháme, až se vše spojí. Tekutou směs postupně lijeme do mouky a mícháme. Vznikne jednolité hladké těsto, které nalijeme na plech vymazaný a hrubou moukou vsypaný. Rovnoměrně rozetřeme, naskládáme ovoce a zasypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 45 minut. Okraje jsou zlatavé. Plech 40cm x 30cm.

Koláč s BB oplatky

kol.s-bb-oplatky-1.jpg     kol.-s-bb-oplatky--1-.jpg  
Ingredience: těsto: 5 vajec, 50ml oleje, 200g polohrubé mouky, 200g cukru krupice, 100ml vody, 1 kypřící prášek. Na doplnění BB oplatky 2 balení. Plech 40cm x 28cm
Postup: celá vejce, cukr a vodu ušleháme do husté pěny, přidáme olej a vařečkou postupně zamícháme mouku s kypřícím práškem. Těsto vlijeme na vymazaný a hrubou mouku vysypaný plech. Pečeme na 160°C cca 30 minut.
Krém: 3 vanilkové pudinky, 1 lt mléka, 150g másla, 50g cukru, 3 lžíce rumu,
Uvaříme pudink s cukrem a ještě do teplého pudinku zamícháme máslo a rum. Rozetřeme na vychlazený piškot a na teplý pudink  skládáme BB oplatky těsně vedle. Až vychladne rozetřený pudink, nalijeme polevu.

Poleva: 200g ztuženého tuku, 60g čokolády na vaření, 140g moučkového cukru, 1 čokoládový pudink, 4 lžíce kakaa, 6 lžic vody.
Do kastrolku dáme vodu a pudink,rozmícháme. Kastrůlek vložíme do vodní lázně, přidáme cukr, zahříváme a mícháme do rozpuštění cukru. Přidáme tuky a kakao. Zahříváme do rozpuštění tuků a odstavíme. Dort potíráme ještě vlažnou polevou. Uložíme do lednice. Poleva není moc tuhá, dobře se krájí.

Pravé frgály 6 kusů

frgaly.1.jpg  frgaly2..jpg

Frgály dělám z poloviční dávky, to znamená, že si všechny suroviny vydělíte dvěma.Udělám 3 frgály.

Ingredience těsto na 6 kusů.: 700g polohrubé mouky, 300g hladké mouky, 150g cukru krupice, 250g másla, 70g droždí, 4 žloutky, 500ml mléka, sůl, 1 vejce na potření.
Na potření okrajů: 50ml rumu, 100ml rozpuštěného másla, 1 lžíce cukru moučka.

Postup: kvásek: droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte 2 lžíce mouky a trochu vlažného mléka, aby vzniklo hladké těstíčko. Kvásek přikryjte, nechte asi 10 minut v teple vzejít.

Náplň: 2 tučné tvarohy, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 sáček vanilkového pudinku.

Náplň maková: hrnek mléka, 1 a ¼ hrnku mletého máku, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce povidel, ½ lžičky skořice.
Drobenka: 200 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla.

Postup: těsto: do mísy dáte obě mouky, přidáte kvásek, zbytek cukru, rozpuštěné máslo, žloutky, mléko a sůl. Rukama pořádně propracujte, mísu přikryjte utěrkou a dejte asi na půl hodiny do tepla kynout. Poté těsto znovu propracujte a dejte podruhé vykynout. Po druhém kynutí těsto opět propracujte a nechte potřetí vykynout, koláče pak budou neuvěřitelně nadýchané a s těstem se bude velmi dobře pracovat. Vykynuté těsto rozdělte na 8 částí, z každé na pečicím papíře vytvořte co nejtenčí placku, trochu jí zvedněte asi 1cm okraje a ty pak potřete rozšlehaným vajíčkem. Do středu dejte náplň, posypte drobenkou a nechte ještě asi 15 minut kynout, než se vyhřeje trouba. Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova. Ihned po vytažení z trouby potřete okraje koláče směsí rumu, rozpuštěného másla a cukru.

Tvarohy oslaďte a prošlehejte s vejcem, vanilkou a vanilkovým pudinkem.
Mletý mák povařte s mlékem na hustý krém (podle potřeby přidejte mák nebo mléko), oslaďte, dochuťte   2 lžíce rumu, 2 lžíce povidel, ½ lžičky skořice a promíchejte.

Skořicové trojúhelníky

Ingredience: 250g másla, 480g polohrubé mouky, 400g nízkotučného tvarohu, 1 kypřící prášek do pečiva, sůl, na doplnění moučkový cukr a skořice.
Postup: do misky dáme tvaroh, nakrájené změklé máslo a mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí. Vypracujeme tužší, ale vláčné těsto. Vyválíme na sílu 4mm  formičkou, nebo co máte a vykrajujeme kolečka. Velikost záleží na vás. Nachystáme misku s cukrem a skořicí. Vykrojené kolečko položíme do cukru jednou stranou, přehneme dovnitř pocukrovanou stranou, znovu položíme jen jednou stranou do cukru a zase přeložíme cukrovou stranou dovnitř. Vznikne trojúhelník a ten obalíme z obou stran v cukru. Klademe na pečící papír, pečeme  na 180°C cca 25 – 30 minut do zlatavé barvičky.

Tvarohová buchta s povidlím  

povidli4.jpgpovidli-7.jpg


Ingredience: těsto: 2 hrnky (250ml) hladké mouky, ¾ hrnku cukru krupice, 2 celá vejce, 1 hrnek vlažného mléka, ½ hrnku oleje, 1 kypřící prášek.
Ingredience: náplň: 500g tvarohu, 1 vanilkový pudink sypký, 2 vejce, ¾ hrnku moučkového cukru, 1 hrnek mléka, na doplnění povidla cca 250g.
Postup: náplň: hrnek mléka si rozdělíme a v jedné polovině rozkvedláme vejce, v druhé polovině rozmícháme pudink, vše nalijeme do tvarohu, přidáme cukr a prošleháme.
Postup: těsto: vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mléko, olej a došleháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mícháme vařečkou. Polovinu těsta vlijeme na 100% tukem vymazaný plech, na těsto rovnoměrně nalijeme tvarohovou náplň a na tvaroh malou lžičkou klademe povidla cik cak, zalijeme druhou polovinou těsta. Pečeme na 175°C  do zlatavé barvy asi 30 minut. Plech 35 x 25cm

Šátečky

satecky.jpg


Ingredience: 440g hladké mouky, 200g zakysané smetany, 250g másla, nebo Hery, sůl.
Postup: všechny suroviny spojíme a vypracujeme vláčné těsto. Hned vyválíme na sílu cca 3mm a nejlépe rádýlkem těsto nakrájíme na čtverečky 4x4cm. Naplníme povidly, nebo tvarohovou náplní, spojíme dva protilehlé rožky a uprostřed k sobě lehce zmáčkneme. Klademe na vymazaný plech, nebo na pečící papír. Pečeme na 180°C asi 20 minut a ještě teplé cukrujeme moučkovým cukrem.

Těsto na hambáče, nebo rohlíky

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 500m l vody, 42g kvasnic, sůl, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 vejce na potření.
Postup:800g mouky vysypeme do mísy, přilijeme 500ml vody, pustíme robota, přidáme kvasnice, vejce, olej. Hlídáme těsto, když po 5 minutách je moc řídké, přisypeme postupně mouku. Je lepší přisypávat mouku, než přilévat vodu. Když se těsto lepí jen málo, přendáme na vál a ještě propracujeme rukama, nezapomeňte podsypávat moukou. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme fólií a necháme kynout cca 45 minut až 1 hodinu. Přímo z mísy odkrajujeme přiměřeně stejné kousky, vytvarujeme bochníčky a klademe na plech vyložený pečícím papírem kousek od sebe, pečením se dost zvětší. Necháme na plechu ještě tak 15 minut kynout. Nezapomeňte zapnout troubu tak o 20 minut dříve, aby se vyhřála. Než dáme housky do rouby, pomažeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme třeba mákem, sezamem nebo kmínem. Pečeme na 190°C cca 20 minut.

Pečeme kváskový chleba

  chleba-039.jpg     chleba-046.jpg     chl.-p.-005.jpg
 

Chystáme si kvásek
Nejdříve si koupíme ve zdravé výživě kvásek, nebo vám dá kamarádka 1 polévkovou lžíci, abychom si ho rozmnožily: do misky dáme 1 polévkovou lžíci kvásku, 170g žitné mouky,  200ml vlažné vody, dobře rozmícháme, vložíme misku do igelitového sáčku a necháme 12 hodin kynout- chystám večer. Ráno budeme mít cca 350g kvásku. Odebereme 1 lžíci,  vložíme do čisté skleničky s víčkem a dáme do lednice na další chlebík. Víčko úplně neutahujte, aby kvásek mohl dýchat. Kvásek mám uložený na horní příčce v lednici.
Ještě jednu poznámku:peču chleba cca každý čtvrtý den a vždy používám jen kvásek, který jsem odebrala z předchozího kvásku, mám jistotu, že těsto vždy vykyne. Když náhodou nepeču tak 5 dní, přidám ke kvásku 1 lžící žitné mouky, 1 lžíci vody, promíchám (to znamená, že kvásek přikrmím) a mám zase týden čas, než budu péct.
Ingredience: těsto: 300g kvásku, 500g  - 600g hladké mouky, nebo chlebové mouky, cca 300ml vody, 2 kávové lžičky soli, 2 lžičky mletého kmínu.
Postup: 300g kvásku dáme do misky, ve které budeme zpracovávat těsto, přilijeme vodu 300ml, přidáme 500g nebo 600g hladké mouky, 2 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky mletého kmínu a zpracováváme těsto rukama, nebo v robotu.
Postup v robotu:do mísy dáme kvásek, přilijeme všechnu vodu, pustíme robot na malé otáčky a postupně přidáváme mouku, zároveň dáme sůl a kmín, celkem to trvá asi 7 minut. Těsto by nemělo být moc tuhé, mělo by trochu lepit. Vždy je lepší dosypávat mouku, než dolévat vodu. Přikryjeme koupací čepicí (nebo igelitovou taškou) a necháme kynout. Po hodině mokrou rukou těsto několikrát převrátíme přímo v misce, po další hodině zopakujeme a necháme ještě další hodinu kynout. Celkem 3 hodiny.
 Po 3 hodinách kynutí těsto vyklopíme na stůl posypaný moukou, těsto znovu z každé strany povytáhneme a přeložíme. Uděláme to tak 8 krát. Můžete podsypávat trochu hladkou moukou a použijte třeba plastovou stěrku na převracení. Vytvarujeme nějaký bochánek, vysypeme žitnou moukou ošatku, vložíme těsto do ošatky,  vrch posypeme moukou. Vložíme do igelitky a necháme další 2 až 3 hodiny kynout. Těsto by mělo aspoň jedenkrát zvětšit objem. Vykynuté těsto poznáme, když se důlek po prstu pomalu zvedá. Když se zvedá rychle, potřebuje ještě kynout. Zapneme troubu na 230°C půl hodiny před pečením. Zároveň do trouby vložíme i plech, na kterém budeme péct. Když je trouba vyhřátá na 230°C, vytáhneme horký plech, překlopíme na něj chleba, uděláme tři zářezy, nebo koncem vařečky tři dolíky a pečeme 10 minut na 230°C, snížíme na 190°C a pečeme dalších 45 minut.
Poznámka: na kvásek používám žitnou mouku hladkou celozrnnou, žitnou hladkou, žitnou chlebovou bez přísad jako klíčků apod. Na pečení mouka klasická hladká 00 speciál, obyčejná hladká mouka, mouka chlebová T650, kupuji v Kauflandu. Když budete péct chleba z klasické mouky hladké, bude chleba světlý, když použijete chlebovou T650 bude chleba tužší, tmavší, ale výborný. Jestli vám nebude něco jasné, napište připomínku do komentáře.

Linecký koláč s tvarohem (nebo s jablky)

Těsto:500 g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 2 vejce, 250g Hery, špetka soli,1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce mléka. Plech cca 40 x 27 cm
Náplň:rybízová marmeláda, 750 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 200 ml mléka na rozředění, 2 lžíce škrobu, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce cukru moučka, sádlo, nebo 100% tuk na vymazání plechu.
Postup:na vále vypracujeme rukama těsto, které nemusíme nechat odpočívat. Jde to dobře a je hezky vláčné.Rozdělíme těsto na 2 díly. Každý vyválíme na velikost plechu a první přeneseme na tukem vymazaný plech. Těsto natřeme pikantní marmeládou a navrstvíme připravenou tvarohovou náplň. Vyválíme si druhý plát těsta a položíme na  tvarohový krém. Horní těsto propícháme vidličkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C do slabého  zrůžovění cca 40 minut. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy. Tvaroh: do mísy dáme tvaroh,máslo, cukry a v mléce rozkvedlané žloutky se škrobem.Vše dobře rozmícháme, nejlépe v robotu. Ušleháme bílky a vařečkou lehce vmícháme do tvarohu.                                          

Druhá varianta: když nemám tvaroh, dávám jablíčka. Spodní plát posypeme strouhankou, 900g jablek nastrouháme na hrubém struhadle rozložíme na strouhanku, posypeme 1 vanilkovým cukrem, skořicí, kdo má rád sladké můžete přidat 2 lžíce moučkového cukru. Peče se stejně. Výborný křehký. Jedna rada na závěr, někdy se nedaří vyválet plát jak bychom chtěli, tak prostě horní těsto na náplň nastrouhejte. Mám vyzkoušené.

Zmrzlina    kuchař Radek  Kašpárek 

Ingredience: 3 žloutky, 300ml šlehačky, 100g rozinek, vanilka, nebo vanilkový cukr, 3 lžíce cukru krupice, rum na rozinky.
Postup:dáme si uvařit smetanu a ještě do horké přidáme rozinky namočené 5 hodin v rumu, 3 lžíce cukru krupice, vanilku a postupně zašleháváme žloutky, jeden podruhé, aby se neuvařily. Vložíme do mrazáku na  ½ hodiny, promícháme a opakujeme ještě dvakrát. Směs předěláme do nějaké misky a dáme do mrazáku ztuhnout.

Krtkův dort na plechu

krtkuv-dort-a--5----kopie.jpg  krtkuv-dort-a--7----kopie.jpg  krtkuv-dort-a--9-.jpg

Ingredience: těsto: 320g hladké mouky, 180g moučkového cukru, 3vejce, 3 polévkové lžíce kakaa, 150ml oleje, 200ml mléka, 1 kypřící prášek, 100g čokolády na vaření,
Krém: 50g zakysané smetany, 250g mascarpone, 250g tučného tvarohu v krabičce, 1 vanilkový cukr,100g másla,
Puding: 400ml mléka, 1 vanilkový pudink, 3 pol. lžíce cukru krupice,
Ovoce: 6 banánů menších velikostí,
Postup: oddělíme žloutky a bílky. Ušleháme bílky do husté pěny a odložíme. Žloutky šleháme s cukrem do husté pěny, postupně přidáme vlažné mléko. Až vznikne hustá hmota světlé barvy, přidejte olej a zašlehejte. Ručně přidávejte postupně mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem a sníh. Použijte na míchání raději metličku, těsto zůstane nadýchané. Těsto vlijeme na plech ( 36 x 28) vyložený pečícím papírem a pečeme na 170°C  - 180°C cca 30 minut.
Puding: dáme vařit 300 ml mléka, cukr krupici, ve zbytku mléka 100ml rozmícháme pudink a vlijeme do vařícího mléka. Vaříme do zhoustnutí cca 2 minuty. Dáme vychladit do studené vody a mícháme, ať se neudělá škraloup.
Krém:rozšleháme pudink s vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh, mascarpone zakysanou smetanu, 3 lžíce moučkového cukru, krátce zašleháme a přidáme máslo pokojové teploty. Vyšleháme hladký krém do kterého vařečkou zamícháme nastrouhanou čokoládu.
Vychladlý korpus na povrchu označíme nožem 1 cm od okraje. Polévkovou lžící vydlabeme těsto do hloubky tak 1cm až k označeným okrajům. Záleží, jak vysoký máte piškot. Drobečky odložíme bokem. Rozpůlené banány klademe těsně vedle sebe do vydlabaného otvoru, navršíme krém a zasypeme rozdrobeným korpusem. Zlehka rukou uplácneme a dáme do lednice ztuhnout. Mňamka, dělám už léta.  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář