Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snadné pečení 3

article preview

Bublanina


Ingredience: 300g cukru krupice, 300g polohrubé mouky, 4 vejce, 8 lžic oleje ( nebo rozpuštěné máslo), 8 lžic vlažné vody, ½ kypřícího prášku, špetku soli. Cca 700g ovoce.
Postup: oddělíme žloutky od bílků. Nejdříve si ušleháme bílky s polovinou cukru, do husté pěny. Pak ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru, olejem a vlažnou vodou do husté hmoty. Do žloutkové hmoty po částech přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí a zároveň i ušlehaný sníh. Míchejte zlehka, ať vám nespadne těsto. Plech velikosti cca 42 x 32 vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozetřeme, pokryjeme ovocem a pečeme na cca 170°C asi 45 - 50 minut. Těsto na dotek musí pérovat. Jestli máte dobře udělané těsto, tak jen malá část ovoce se propadne. Vyzkoušejte, bublanina je nadýchaná, jemná, prostě výborná. Nezáleží, jaké dáte ovoce.

 

Rychlý ovocný koláč


Ingredience: 500g polohrubé mouky, 150g cukru krupice, 150ml oleje, 300ml mléka, 2 vejce, 1 kypřící prášek, sůl. Použila jsem 800g jablek nakrájených na malé kostičky. Můžete použít švestky, broskve atd.
Drobenka: 60g másla, 80g moučkového cukru, 80g hrubé mouky. Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájené máslo a prsty rozdrobíme.
Postup těsto: do mísy nasypeme mouku, sůl, kypřící prášek, cukr a promícháme. Mléko dáme do větší nádoby, přidáme vejce a vidličkou rozšleháme. Přilijeme olej a opět vidličkou prošleháme, až se vše spojí. Tekutou směs postupně lijeme do mouky a mícháme. Vznikne jednolité hladké těsto, které nalijeme na plech vymazaný a hrubou moukou vsypaný. Rovnoměrně rozetřeme, naskládáme ovoce a zasypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 45 minut. Okraje jsou zlatavé. Plech 40cm x 30cm.

 

Koláč s BB oplatky


Ingredience: těsto: 5 vajec, 50ml oleje, 200g polohrubé mouky, 200g cukru krupice, 100ml vody, 1 kypřící prášek,
Postup: celá vejce, cukr a vodu ušleháme do husté pěny, přidáme olej a vařečkou postupně zamícháme mouku s kypřícím práškem. Těsto vlijeme na vymazaný a hrubou mouku vysypaný plech. Pečeme na 160°C cca 30 minut.
Krém: 3 vanilkové pudinky, 1 lt mléka, 150g másla, 50g cukru, 3 lžíce rumu,
Uvaříme pudink s cukrem a ještě do teplého pudinku zamícháme máslo a rum. Rozetřeme na vychlazený piškot a na teplý pudink  skládáme BB oplatky těsně vedle. Až vychladne rozetřený pudink, nalijeme polevu.

 

Pravé frgály 8 kusů

Ingredience těsto: 700g polohrubé mouky, 300g hladké mouky, 150g cukru krupice, 250g másla, 70g droždí, 4 žloutky, 500ml mléka, sůl, 1 vejce na potření.
Na potření okrajů: 50 ml rumu, 100 ml rozpuštěného másla, 1 lžíce cukru moučka.

Postup: kvásek: droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte 2 lžíce mouky a trochu vlažného mléka, aby vzniklo hladké těstíčko. Kvásek přikryjte, nechte asi 10 minut v teple vzejít.

Náplň: 2 tučné tvarohy, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 sáček vanilkového pudinku.

Náplň maková: hrnek mléka, 1 a ¼ hrnku mletého máku, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce povidel, ½ lžičky skořice.
Drobenka: 200 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 100 g rozpuštěného másla.

 

Postup: těsto: do mísy dáte obě mouky, přidáte kvásek, zbytek cukru, rozpuštěné máslo, žloutky, mléko a sůl. Rukama pořádně propracujte, mísu přikryjte utěrkou a dejte asi na půl hodiny do tepla kynout. Poté těsto znovu propracujte a dejte podruhé vykynout. Po druhém kynutí těsto opět propracujte a nechte potřetí vykynout, koláče pak budou neuvěřitelně nadýchané a s těstem se bude velmi dobře pracovat. Vykynuté těsto rozdělte na 8 částí, z každé na pečicím papíře vytvořte co nejtenčí placku, trochu jí zvedněte asi 1cm okraje a ty pak potřete rozšlehaným vajíčkem. Do středu dejte náplň, posypte drobenkou a nechte ještě asi 15 minut kynout, než se vyhřeje trouba. Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova. Ihned po vytažení z trouby potřete okraje koláče směsí rumu, rozpuštěného másla a cukru.

Tvarohy oslaďte a prošlehejte s vejcem, vanilkou a vanilkovým pudinkem.
Mletý mák povařte s mlékem na hustý krém (podle potřeby přidejte mák nebo mléko), oslaďte, dochuťte   2 lžíce rumu, 2 lžíce povidel, ½ lžičky skořice a promíchejte.

Frgály dělám z poloviční dávky, to znamená, že si všechny suroviny vydělíte dvěma. Udělám 3 frgály.

 

Skořicové trojúhelníky


Ingredience: 250g másla, 480g polohrubé mouky, 400g nízkotučného tvarohu, 1 kypřící prášek do pečiva, sůl, na doplnění moučkový cukr a skořice.
Postup: do misky dáme tvaroh, nakrájené změklé máslo a mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí. Vypracujeme tužší, ale vláčné těsto. Vyválíme na sílu 4mm  formičkou, nebo co máte a vykrajujeme kolečka. Velikost záleží na vás. Nachystáme misku s cukrem a skořicí. Vykrojené kolečko položíme do cukru jednou stranou, přehneme dovnitř pocukrovanou stranou, znovu položíme jen jednou stranou do cukru a zase přeložíme cukrovou stranou dovnitř. Vznikne trojúhelník a ten obalíme z obou stran v cukru. Klademe na pečící papír, pečeme  na 180°C cca 25 – 30 minut do zlatavé barvičky.

 

Tvarohová buchta s povidlím  


Ingredience: těsto: 2 hrnky (250ml) hladké mouky, ¾ hrnku cukru krupice, 2 celá vejce, 1 hrnek vlažného mléka, ½ hrnku oleje, 1 kypřící prášek.
Ingredience: náplň: 500g tvarohu, 1 vanilkový pudink sypký, 2 vejce, ¾ hrnku moučkového cukru, 1 hrnek mléka, na doplnění povidla cca 250g.
Postup: náplň: hrnek mléka si rozdělíme a v jedné polovině rozkvedláme vejce, v druhé polovině rozmícháme pudink, vše nalijeme do tvarohu, přidáme cukr a prošleháme.
Postup: těsto: vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mléko, olej a došleháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mícháme vařečkou. Polovinu těsta vlijeme na 100% tukem vymazaný plech, na těsto rovnoměrně nalijeme tvarohovou náplň a na tvaroh malou lžičkou klademe povidla cik cak, zalijeme druhou polovinou těsta. Pečeme na 175°C  do zlatavé barvy asi 30 minut. Plech 35 x 25cm

 

Šátečky
 

Ingredience: 440g hladké mouky, 200g zakysané smetany, 250g másla, nebo Hery, sůl.
Postup: všechny suroviny spojíme a vypracujeme vláčné těsto. Hned vyválíme na sílu cca 3mm a nejlépe rádýlkem těsto nakrájíme na čtverečky 4x4cm. Naplníme povidly, nebo tvarohovou náplní, spojíme dva protilehlé rožky a uprostřed k sobě lehce zmáčkneme. Klademe na vymazaný plech, nebo na pečící papír. Pečeme na 180°C asi 20 minut a ještě teplé cukrujeme moučkovým cukrem.

 

Těsto na hambáče, nebo rohlíky


Ingredience: 1 kg hladké mouky, 500m l vody, 42g kvasnic, sůl, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 vejce na potření.
Postup:800g mouky vysypeme do mísy, přilijeme 500ml vody, pustíme robota, přidáme kvasnice, vejce, olej. Hlídáme těsto, když po 5 minutách je moc řídké, přisypeme postupně mouku. Je lepší přisypávat mouku, než přilévat vodu. Když se těsto lepí jen málo, přendáme na vál a ještě propracujeme rukama, nezapomeňte podsypávat moukou. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme fólií a necháme kynout cca 45 minut až 1 hodinu. Přímo z mísy odkrajujeme přiměřeně stejné kousky, vytvarujeme bochníčky a klademe na plech vyložený pečícím papírem kousek od sebe, pečením se dost zvětší. Necháme na plechu ještě tak 15 minut kynout. Nezapomeňte zapnout troubu tak o 20 minut dříve, aby se vyhřála. Než dáme housky do rouby, pomažeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme třeba mákem, sezamem nebo kmínem. Pečeme na 190°C cca 20 minut.

 

Pečeme kváskový chleba


Chystáme si kvásek
Nejdříve si koupíme ve zdravé výživě kvásek, nebo vám dá kamarádka 1 polévkovou lžíci, abychom si ho rozmnožily: do misky dáme 1 polévkovou lžíci kvásku, 170g žitné mouky,  200ml vlažné vody, dobře rozmícháme, vložíme misku do igelitového sáčku a necháme 12 hodin kynout- chystám večer. Ráno budeme mít cca 350g kvásku odebereme 1 lžíci, vložíme do čisté skleničky s víčkem a dáme do lednice na další chlebík. Víčko úplně neutahujte, aby kvásek mohl dýchat. Kvásek mám uložený na horní příčce v lednici.
Ještě jednu poznámku:peču chleba cca každý čtvrtý den a vždy používám jen kvásek, který jsem odebrala z předchozího kvásku, mám jistotu, že těsto vždy vykyne. Když náhodou nepeču tak 5 dní, přidám ke kvásku 1 lžící žitné mouky, 1 lžíci vody, promíchám (to znamená, že kvásek přikrmím)a mám zase týden čas, než budu péct.
Ingredience: těsto: 300g kvásku, 500g  - 600g hladké mouky, nebo chlebové mouky, cca 300ml vody, 2 kávové lžičky soli a 2 lžičky mletého kmínu.
Postup: 300g kvásku dáme do misky, ve které budeme zpracovávat těsto, přilijeme vodu- 300ml, přidáme 500g nebo 600g hladké mouky, 2 kávové lžičky soli, 2 kávové lžičky mletého kmínu a zpracováváme těsto…rukama, nebo v robotu.
Postup v robotu:do mísy dáme kvásek, přilijeme všechnu vodu, pustíme robot na malé otáčky a postupně přidáváme mouku, až vše spotřebujeme. Zároveň dáme sůl a kmín. Celkem to trvá asi 7 minut. Těsto by nemělo být moc tuhé, mělo by trochu lepit. Vždy je lepší dosypávat mouku, než dolévat vodu. Přikryjeme koupací čepicí (nebo igelitovou taškou) a necháme kynout. Po hodině mokrou rukou těsto několikrát převrátíme přímo v misce, po další hodině zopakujeme a necháme ještě další hodinu kynout. Celkem 3 hodiny.
 Po 3 hodinách kynutí těsto vyklopíme na stůl posypaný moukou, těsto znovu z každé strany povytáhneme a přeložíme. Uděláme to tak 8 krát. Můžete podsypávat trochu hladkou moukou a použijte třeba plastovou stěrku na převracení. Vytvarujeme nějaký bochánek, vysypeme žitnou moukou ošatku, vložíme těsto do ošatky,  vrch posypeme moukou. Vložíme do igelitky a necháme další 2 až 3 hodiny kynout. Těsto by mělo aspoň jedenkrát zvětšit objem. Vykynuté těsto poznáme, když se důlek po prstu pomalu zvedá. Když se zvedá rychle, potřebuje ještě kynout. Zapneme troubu na 230°C půl hodiny před pečením. Zároveň do trouby vložíme i plech, na kterém budeme péct. Když je trouba vyhřátá na 230°C, vytáhneme horký plech, překlopíme na něj chleba, uděláme tři zářezy, nebo koncem vařečky tři dolíky a pečeme 10 minut na 230°C, snížíme na 190°C a pečeme dalších 45 minut.
Poznámka: žitnou mouku kup00g00g jabuji: hladkou celozrnnou, žitnou hladkou, žitnou chlebovou bez přísad jako klíčků apod. Nakupuji v Kauflandu, nebo ve Zdravé výživě. To je mouka na kvásek. Druhá mouka je klasická hladká 00 speciál, obyčejná hladká mouka, mouka chlebová T650, nakupuji v Kauflandu. Když budete péct chleba z klasické mouky hladké, bude chleba světlý, když použijete chlebovou T650 bude chleba tužší, tmavší, ale výborný. Jestli vám nebude něco jasné, napište připomínku do komentáře.

 

Linecký koláč s tvarohem (nebo s jablky)


Těsto:250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce 250g Hery, špetka soli,1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce mléka. Plech cca 40 x 27 cm
Náplň:rybízová marmeláda, 750 g měkkého tvarohu, 200 ml mléka na rozředění, (cca) 4 lžíce škrobu, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru moučka, sádlo, nebo 100% tuk na vymazání plechu.
Postup:na vále vypracujeme rukama těsto, které nemusíme nechat odpočívat. Jde to dobře a je hezky vláčné.Rozdělíme těsto na 2 díly. Každý vyválíme na velikost plechu a první přeneseme na tukem vymazaný plech. Těsto natřeme pikantní marmeládou a navrstvíme připravenou tvarohovou náplň. Vyválíme si druhý plát těsta a položíme na  tvarohový krém.Pečeme v troubě vyhřáté na 190°C do slabého  zrůžovění (cca 40 minut). Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy. Neměla jsem tvaroh, tak jsem zkusila jablíčka. Spodní plát posypeme strouhankou, 900g jablek nastrouháme na hrubém struhadle rozložíme na strouhanku, posypeme 1 vanilkovým cukrem, skořicí, kdo má rád sladké můžete přidat 2 lžíce moučkového cukru. Peče se stejně. Výborný křehký.

 

Zmrzlina    kuchař Radek  Kašpárek 

                                          
Ingredience: 3 žloutky, 300ml šlehačky, 100g rozinek, vanilka, nebo vanilkový cukr, 3 lžíce cukru krupice, rum na rozinky.
Postup:dáme si uvařit smetanu a ještě do horké přidáme rozinky namočené 5 hodin v rumu, 3 lžíce cukru krupice, vanilku a postupně zašleháváme žloutky, jeden podruhé, aby se neuvařily. Vložíme do mrazáku na  ½ hodiny, promícháme a opakujeme ještě dvakrát. Směs předěláme do nějaké misky a dáme do mrazáku ztuhnout.

 

Zakázaný koláč


Ingredience: těsto: 240g polohrubé mouky, 6 vajec, 2 lžičky kakaa, 1 lžíce vody, ½  kypřícího prášku, 240g moučkového cukru,
Postup: těsto: oddělíme žloutky od bílků. Ušleháme žloutky s cukrem a vodou do pěny, přimícháme kakao, mouku s kypřícím práškem střídavě se sněhem. Použijte metličku na zamíchání mouky a sněhu. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 25 minut.
Náplň: 750g plnotučného tvarohu, 1 vanilkový cukr, 150g moučkového cukru, 150g másla, citronová kůra,
Postup: ušleháme máslo,cukr, tvaroh, vanilkový cukr v hladký krém.
Čokoládová poleva: 150g čokolády na vaření, 1 lžíce oleje – necháme rozpustit ve vodní lázni.
Vychlazený korpus potřeme krémem, polijeme čokoládovou polevou a dáme do lednice ztuhnout.  

 

Krtkův dort na plechu

Ingredience: těsto: 320g hladké mouky, 180g moučkového cukru, 3vejce, 3 polévkové lžíce kakaa, 200ml oleje, 200ml mléka, 1 kypřící prášek,
Krém: 250g zakysané smetany, 500ml šlehačky, 250g tvarohu v kostce, 1 ztužovač šlehačky, 1 vanilkový cukr, 100g čokolády na vaření,
Puding: 250ml mléka, 1 vanilkový pudink, 3 pol. lžíce cukru krupice,
Ovoce: 6 banánů
Postup: oddělíme žloutky a bílky. Ušleháme bílky do husté pěny a odložíme. Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, postupně přidáme vlažné mléko, olej a mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Nakonec přidáme ušlehaný sníh. Použijte na míchání raději metličku, těsto zůstane nadýchané. Těsto vlijeme na plech ( 36 x 28) vyložený pečícím papírem a pečeme na 170°C  - 180°C cca 30 minut.
Puding: dáme vařit 200 ml mléka, cukr krupici, ve zbytku mléka rozmícháme pudink a vlijeme do vařícího mléka. Vaříme do zhoustnutí cca 1 minutu. Dáme vychladit do studené vody a mícháme, ať se neudělá škraloup.
Krém:rozšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a přidáme po částech pudink. Zakysanou smetanu, ušlehanou šlehačku, čokoládu přidáme k tvarohu a lehce mícháme.
Vychladlý korpus na povrchu označíme nožem 1 cm od okraje. Kávovou lžičkou vydlabeme těsto do hloubky tak 6mm až k označeným okrajům. Drobečky odložíme bokem. Rozpůlené banány klademe těsně vedle sebe do vydlabaného otvoru, navršíme krém a zasypeme rozdrobeným korpusem. Zlehka rukou uplácneme a dáme do lednice ztuhnout. Mňamka kterou dělám už 8 let.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář