Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krémy a polevy

article preview

Čokoládový krém

Ingredience: 200ml smetany 33%, 2 žloutky, 350g moučkového cukru,100g holandského kakaa, 100g
Omegy, 500g másla,
První den si nachystáme kakaový základ.
Postup: jako první si v misce smícháme kakao s moučkovým cukrem. Do hrnce dáme smetanu, žloutky a Omegu. Zahřejeme a mícháme, dokud se Omega nerozpustí. Potom postupně za stálého míchání přisypáváme směs kakaa a cukru. Vznikne nám tmavě hnědý kakaový základ, který asi minutu necháme povařit. Necháme zchladnout a vložíme do lednice tak na 2 hodiny a vytáhneme. Necháme do druhého dne při pokojové teplotě.
Druhý den: vyšleháme obě másla, která mají také pokojovou teplotu, postupně k nim přidáváme po dvou lžících kakaové hmoty a zašleháváme. Krém vystačí na dort o velikosti 26cm.
Vložka do všech krémů: 100g másla, 100g hladké mouky uděláme zásmažku, smažíme cca 15 minut na mírném ohni. Po vychlazení použijeme jako základ do máslového krému. Můžete vložit do mrazáku a použít podle potřeby.

Karamelový krém

Ingredience: 1 plechovka cca 400g slazené mléko, 200ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 250g másla, 80g moučkového cukru.
Postup:200ml  mléka, hladkou mouku a vanilkový cukr promícháme a uvaříme na kašičku. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, postupně přidáváme zkaramelizované mléko a kašičku.

 Čokoládový krém

Ingredience: 200ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, 250g másla, 150g moučkového cukru, 100g čokolády na vaření.
Postup: mouku, cukr krupice promícháme, přidáme do mléka a za stálého míchání uvaříme kašičku, ještě do horké přidáme nalámanou čokoládu a umícháme do rozpuštění. Máslo ušleháme s moučkovým cukrem do pěny a postupně přidáváme vychlazenou kaši.

Krém do listových trubiček

Ingredience: 225g krémového sýru Philadephia, 300ml smetany ke šlehání, 2 vanilkové pudinky, 700ml mléka, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 100g moučkového cukru, ztužovač šlehačky.
Postup: uvaříme pudink a vychladíme, šlehačku vyšleháme do tuha. Do krémového sýru zamícháme moučkový cukr, přidáme pudink a nakonec ušlehanou šlehačku. Dá se použít na roládu, piškot na plechu, pudinkáče.

Šlehaný krém na dort máslový

Ingredience: 500g másla, 4 celá vejce, 250g cukru krupice.
Postup: jeden větší hrnec s vodou, druhý menší, který vložíme do většího, ale aby nebyl ponořený ve vodě. Hrnec postavíme na oheň i s menším, ve kterém máme vejce s cukrem. Začneme šlehat na nejnižší stupeň. Voda se zatím ohřívá, vzniká pára a ta zahřívá šlehaná vejce. Šleháme tak dlouho až vznikne hustá hmota, asi 15 minut celkem. Sundáme hrnec a občas prošleháme. Když se teplota trochu sníží, zašleháme postupně jedno nakrájené máslo. Až bude mít krém pokojovou teplotu, zašleháme postupně i druhé máslo a dobře vyšleháme.Můžete udělat z poloviční dávky a použít na vánoční cukroví. Přidáte kakao, čokoládu, oříšky, kávu a podobně. Krém dlouho vydrží.

Krém z Olé pudinku vanilkový

Ingredience: 2 vanilkové pudinky Ole, 3lžíce moučkového cukru, 400ml mléka, 500g másla nebo Hery.
Postup: ušleháme si máslo, do vysoké misky nalijeme mléko, přidáme cukr a nasypeme dva pudinky Ole. Šlehačem ušleháme dle návodu. Ušlehaný pudink po lžících zašleháme do připraveného másla. Je hotovo. Poznámka, místo vanilkového pudinku použijte další příchutě a krém bude pokaždé jiný.

Krém s příchutí koňaku

Ingredience: 250ml mléka, 100g moučkového cukru, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce polohrubé mouky, 250g másla, 5 lžic vaječného koňaku.
Postup: uvaříme všechny suroviny kromě másla a koňaku. Vaříme asi 10minut do zhoustnutí. Po vychladnutí po částech zašleháte do másla i vaječný koňak. Množství na malý dortík.

Tvarohový krém

Ingredience: 2 vanilkové pudinky, ½ l mléka, 3 lžíce cukru krupice, 500g kvalitního tvarohu, 250g másla, 1 lžíce rumu.
Postup: Nejdříve uvaříme oba pudinky i s cukrem v ½ l mléka, ještě do horkého pudinku postupně zašleháme máslo, pak po částech přidáme tvaroh a rum. Toto množství stačí na piškot 30x40.

Univerzální krém

Ingredience: 5 vajec, 200g jemný krystal, 1 vanilkový cukr, 370g másla, nějakou příchuť-rum, kakao apod.
Postup: vejce a cukr šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí, odstavíme a ještě dále šleháme až do vychlazení. Do této hmoty postupně zašleháváme máslo ( musí mít stejnou teplotu, jako ušlehaná vejce) a příchutě.

Kokosový krém

Ingredience: 200g jemného kokosu, 250ml smetany ke šlehání, 250g moučkového cukru, 500g másla.
Postup: kromě másla dáme suroviny do kastrůlku a uvaříme asi 5 minut. Odložíme do druhého dne. Nedávejte do lednice. Máslo našleháme a postupně přidáváme připravenou směs.

Nugátový krém

Ingredience: 500g másla,200g nugátu, 2 čokoládové pudinky, 250g cukru, ½ l mléka.
Postup: z mléka, pudinků a cukru uvaříme pudink, dle návodu. Do horkého pudinku zamícháme nugát, úplně se rozpustí. Po vychlazení zašleháme postupně do našlehaného másla. Množství je na větší dort, nebo řezy.

Čokoládový krém

Ingredience: 400ml smetany ke šlehání, 2 polévkové lžíce Solamylu, 250g másla, 100g čokolády na vaření, 1 lžíce 100% tuku, 2 polévkové lžíce moučkového cukru.
Postup: do smetany dáme cukr, solamyl a vaříme asi 2 minutky. Uvařili jsme si něco jako pudink. Odstavíme z ohně, přidáme nalámanou čokoládu, 100% tuk a mícháme tak dlouho až se rozpustí. Za občasného míchání vychladíme. Do vychlazeného pudinku po částech zašleháme měkké máslo.

Čokoládový krém II

Ingredience: 200g čokolády na vaření, 100ml vody, 1 kávová lžička kávy, 6 lžic meruňkové marmelády, 100g moučkového cukru, 500g másla.
Postup: nejdříve zalijeme vařící vodou kávu, do vodní lázně dáme kastrůlek, nasypeme cukr a zalijeme horkou kávou -5 polévkových lžic - mícháme, až se cukr rozpustí, pak přidáme nalámanou čokoládu, zase mícháme, až se rozpustí a nakonec přidáme meruňkovou marmeládu. Vše spolu dobře promícháme. Už nenahříváme kastrůlek. Směs bude trošku tužší. Necháme vychladit. Máslo ušleháme a postupně zašleháme do směsi.

Základní krém

Ingredience: 250g másla, 400ml mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 200g moučkového cukru.
Postup: do mléka nasypeme oba cukry a mícháme do rozpuštění, můžeme mírně nahřívat. Vsypeme mouku a uvaříme kaši. Nevaří se dlouho, jen do zhoustnutí. Necháme vychladit. Nakrájené máslo postupně zašleháme do kaše. Máslo i kaše by měli mít stejnou teplotu.
Toto množství je na plát velikosti plechu, nebo ze dvou dávek na velký dort. Dlouho vydrží.

Karamelový krém

Ingredience: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 500g másla. Používám do kornoutků, "vánoční pečení".
Postup: den dopředu si uvaříme ponořené ve vodě slazené mléko asi 2 hodiny. Otevřeme až další den. Po uvaření má krásnou krémovou barvu. Nakrájené máslo trochu prošleháme a pak po částech přidáváme mléko. Krém dlouho vydrží.

Vanilkový krém

Ingredience: 500ml mléka, 120 g krupicového cukru, 2 vanilkové pudinky, 400 g másla, vanilkový cukr.
Postup: v mléce uvaříme oba pudinky i s cukry. Občas promícháme, aby se neudělal škraloup. Do vychlazeného pudinku přišleháme nakrájené máslo pokojové teploty. Je hotovo.

Náplň do košíčků

Ingredience: 200g namletých piškotů, 500ml mléka, 150g moučkového cukru, 150g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 lžíce rybízové marmelády, 1 lžíce rumu.
Postup: do mléka dáme cukr, ořechy a necháme povařit asi 10 minut. Do vychlazené hmoty přidáme piškoty, marmeládu a rum. Když je směs, řídká přidáme piškoty.
Poleva:150g čokolády na vaření a 60g ztuženého tuku rozpustíme ve vodní lázni a poléváme naplněné košíčky.

Náplň do oříšků

Ingredience: 150g mletých ořechů, 50g piškotových drobečků, 1 čerstvý žloutek, 60g moučkového cukru, 125g másla, lžička rumu.
Postup: měkké máslo ušleháme s cukrem a žloutkem, přidáme ořechy, piškotové drobečky a rum, promícháme.

Maková nádivka

150 g máku - 150g mléka - 5 pol. lžic krupicového cukru - 1 vanilkový cukr - skořici - citrónovou kůru.
Postup: mléko přivedeme k varu, vsypeme mák a vše ostatní a stáhneme oheň, stále mícháme, rádo se připaluje.

Krém, který se nesráží

Ingredience: 250 ml vody, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce vanilkového pudinku, 4 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 250 g másla, 1 dl rumu, 1 lžička kakaa
Postup: do studené vody zašleháme žloutky, mouku, pudink a cukr.
Vše dobře promícháme a uvaříme jako pudink. Za stálého míchání přivedeme k varu a odstavíme, občas promícháme. Necháme dobře vychladnout.
Než nám pudink vychladne, utřeme do pěny 250 g másla, přimícháme vychladlou pudinkovou hmotu, 1 lžičku kakaa, 1 dl rumu a důkladně ušleháme.
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Tento krém se nesráží, dobře drží a je dobrý.
 

Polevy

 

Nedávno jsem našla poznámku jak nepokazit čokoládovou polevu na cukroví od Maršálka.

 


Nikdy nepřidávat máslo

 

Když nalámeme všechnu čokoládu, kterou potřebujeme rozpustit. Přidáme k ní i tuk. Na 1 kg čokolády

 

použijeme 100 g kakaového másla nebo kokosového či olivového oleje. V žádném případě ne máslo,

 

protože obsahuje vodu, ani 100% saturované hydrogenované tuky! Tím bychom čokoládu zničili.

 

Nyní si můžete vybrat. Určitě vyzkouším polevu na vánoční cukroví, ale v menším měřítku.
 

Čokoládová poleva

Ingredience: 100g čokolády na vaření, 50g 100% tuku (Stella, Iva).
Postup: čokoládu s tukem rozpustíme ve vodní lázni. Tato poleva je tuhá po schlazení a proto se hodí na konce rohlíčků, trubiček a zdobení cukroví.

Čokoládová poleva ne jen na cukroví

Ingredience: 250g ztuženého tuku (Omega, Iva) 150g čokolády na vaření, 1 ledové kaštany, 100g kakaa.
Postup: všechny suroviny rozpustíme ve vodní lázni a umícháme dohladka, nevaříme.

Kakaová poleva na řezy

Hodí se všude tam, kde nechceme, aby se nám při krájení lámala.
Ingredience: 150g ztužený tuk ( Iva, Lando), 60g másla, 140g mletého cukru, 4 lžíce čokoládového pudinku, 4 lžíce kakaa, 6 lžic vody.
Postup: do kastrolku dáme studenou vodu, pudink a rozmícháme, přidáme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí, pak dáme ještě kakao a nakrájené tuky. Kastrůlek vložíme do druhého s vodou ( vodní lázeň) a zahříváme, až se vše rozpustí. Nezapomeňte průběžně míchat asi 20minut. Poleva nesmí vařit a neměla by být moc horká.

Pomerančová poleva

Můžete použít na drobné cukroví, povrch dortu, řezy.
Ingredience: 250g moučkového cukru, 2 polévkové lžíce horké vody, 2 pol. Lžíce pomerančové šťávy
Postup: do cukru přidáme vodu se šťávou a vařečkou mícháme tak dlouho až vznikne hustá hmota. Trvá to asi 20 minut. Pokud ji uděláte dříve než ji použijete, přikryjte ji mokrou utěrkou a dejte do ledničky. Můžete ještě vložit do mikrotenového sáčku. Zůstane pořád vláčná.

Cukrová poleva

Ingredience: 80gr moučkového prosátého cukru, 80gr másla, 1 lžíce mléka, 1 kávová lžička škrobu ( Maizena, Solamyl).
Postup: všechny suroviny smícháme a dáme s kastrůlkem do vodní lázně. Mícháme jen do rozpuštění.

Bílková poleva na perníčky

Ingredience: 1 bílek - cca 160gr moučkového cukru - 1 malá lžička citronové šťávy.
Postup: nejdříve si prosejeme aspoň dvakrát cukr (nachystáme si větší množství, kdyby bylo třeba dosypat více než je uvedená dávka) a přidáme bílek. Ten by měl být úplně čirý, bez takové té husté složky. Mícháme asi tak 20 minut. Poleva bude krásně bílá a měla by pomalu stékat z vařečky. Je-li řídká, přidáme cukr a znovu chvilku mícháme. Je-li hustá, přidáme trošku citronové šťávy.
Jak uchováme polevu do dalšího dne. Nejlépe vnějaké misce. Namočíme utěrku, vykroutíme a misku s polevou přikryjeme. Vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do lednice na horní příčku, aby nezmrzla. I když s ní pracujeme, mějte ji přikrytou mokrou utěrkou.

 

Čokoládová poleva od mistra kuchaře

Ingredience: 40g 100% tuku, 100g čokolády
Na čokoládovou polevu dáváme vždy asi 1/3 100% tuku z čokolády. To znamená, když máme 200g čokolády, přidáme 70g tuku. Polevu nikdy nesmíme vařit. Čím déle mícháme, tím je poleva lesklejší a měla by mít teplotu asi 37°C.

Čokoládová poleva

Ingredience: 100g čokolády na vaření, 2 x tyčinka kaštany, 1dl smetany, nebo 1dl mléka.

Postup: všechny suroviny smícháme a dáme s kastrůlkem do vodní lázně. Mícháme jen do rozpuštění. Dobře se roztírá. Není úplně tvrdá, dobře se krájí.

 

 
 


 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Štefan - Pochvala

Výborné recepty