Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sladké vánoční recepty

article preview

 

van.cukr-7-.jpg  van.cukr-8-.jpg  van.cukr.--3-.jpg  van.cukr.--4-.jpg  van.cukr.--5-.jpg  van.cukr.--6-.jpg  van.1.cukr--1-.jpg

 

Hrudky z kukuřičných lupínků

Ingredience: 8 lžic medu, 8 lžic cukru krupice, 250g másla, 100g hořké čokolády, 100g nasekaných ořechů, 300g kukuřičných lupínků ( kornflakes). Papírové košíčky.
Postup: med a cukr rozpustíme nad parou, přidáme máslo, nalámanou čokoládu a mícháme do hladka. Nakonec přidáme ořechy a lupínky. Ještě teplé nabíráme směs lžičkou a klademe do košíčků. Necháme ztuhnout.

Kokosové rohlíčky

Ingredience: 400g hladké mouky, 350g másla, 300g moučkového cukru, 300g strouhaného kokosu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr,
Čokoládový krém: 200ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, 250g másla, 150g moučkového cukru, 100g čokolády na vaření.
Čokoládová poleva: 100g čokolády na vaření, 30g másla, rozpustíme ve vodní lázni.
Postup: ze surovin vypracujeme těsto, vyválíme si válečky, nakrájíme na stejné díly a plníme do vymazaných a hladkou moukou vysypaných rohlíčkových formiček. Pečeme na 180°C cca 12 minut. Rohlíčky vyklopíme a necháme vychladnout. Na vrch rohlíčků nastříkáme krém (použijeme nějaký sáček se špičkou), dáme do lednice ztuhnout a pak máčíme v čokoládové polevě.

Cukroví z nutelly

Ingredience: 200g Nutelly, 100g másla, (Hery ), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 300g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku.
Dále: marmeláda na slepení, bílková poleva na ozdobu
Postup: Nutellu a máslo rozmačkáme vidličkou, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme vařečkou. Vyklopíme na vál a vypracujeme vláčné těsto.. Těsto odložíme na 1 hodinu do chladna, (nedávejte do lednice).Těsto si podsypeme a vyválíme asi na 3mm. Vykrajujeme různé tvary tak, abychom je mohly slepovat. Pečeme na plechu vyloženým pečícím papírem na 190°C cca 12 minut. Slepujeme marmeládou a zdobíme polevou. Pečeme nejméně o týden dříve, aby cukroví změklo. Je výborné.

Vanilkové rohlíčky

Ingredience: 250g másla, 350g hladké mouky, 100g mletých ořechů, 80g moučkového cukru. Cukr moučkový a vanilkový na obalení.
Postup: na vál prosejeme mouku, cukr, ořechy a nakrájené máslo. Vše rychle zpracujeme v hladké těsto, vložíme do sáčku a na 2 hodiny do chladna. Na vále rozkrojíme na menší díly, uválíme váleček, ten nakrájíme na stejné díly a z každého uděláme rohlíček. Pečeme na pečícím papíře při teplotě 180°C cca 12 minut. Ještě teplé obalujeme v cukru.  2 ½  plechu

Banánky

vanoce--.jpg

Ingredience: těsto:  270g másla (Hery) 100g moučkového cukru, 370g hladké mouky, ½ balíčku vanilkového pudinku, marmeláda na slepení,
60g čokolády na vaření a 20g tuku na polevu – rozpustíme a použijeme na dozdobení.
Postup:na vál nasypeme mouku, cukr, pudink, promícháme a přidáme nakrájený tuk. Zpracujeme těsto, dáme na 1 hodinu do lednice. Banánky děláme přes masový mlýnek se zdobičkou dlouhé asi 4 cm. Pečeme na 190°C cca 10 minut. Slepujeme marmeládou a konce máčíme v čokoládě. Cca 3 plechy
 
Pudinkové cukroví

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 150 g práškového cukru, 140 g vanilkového pudinku v prášku (3,5 sáčku), špetka prášku do pečiva, 175 g másla, 1vejce, 1 žloutek, marmeláda, cukr na posypání
Postup: v míse promícháme mouku, cukr, pudink v prášku a špetku prášku do pečiva, přidáme máslo, které nakrájíme na kousky, vejce a žloutek. Těsto co nejlépe propracujeme. Vložíme zabalené do lednice na hodinu. Použijeme mlýnek na maso se zdobičkou a děláme různé tvary tak, abychom je mohly slepovat k sobě marmeládou. Pečeme 14 dnů dopředu.

Kakaová zrna

Ingredience: 150g moučkového cukru, 150g strouhaných ořechů, 50g rozinek, 100ml rumu ( nebo nějakou šťávou).
Poleva: 250g ztuženého tuku, 300g cukru krupice, 100g kakaa,
Postup: do misky dáme ořechy, předem namočené rozinky, cukr a zalijeme rumem tak, aby vznikla hustá hmota. V rendlíku rozpustíme tuk, přidáme cukr promíchaný s kakaem a ve vodní lázni zahříváme, až vznikne hladká hustá poleva. Ořechovou hmotu dáváme po lžičkách do papírových košíčků a poléváme vlažnou polevou. Necháme volně ztuhnout.
 
Sádlové koláčky

Ingredience: 160g hladké mouky, 180g mletého cukru, 150g sádla, 60g kakaa.
Postup: v misce si promícháme mouku, cukr a kakao, zalijeme rozpuštěným vychlazeným  sádlem a vše spijíme v hladké těsto. Před pečením vytáhneme těsto dříve, aby se dalo vyvalovat. Ukrojíme si část těsta, vyválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky. V ruce vytvoříme kuličku, položíme na plech vyložený pečícím papírem, trošku zmáčkneme na placičku a koncem vařečky uděláme důlek. Pečeme asi 165°C cca 10 až 12 minut. Nepečte déle, nebo popraskají.Před podáním naplníme marmeládou.
 
Punčové kuličky

Ingredience: 200g mletých piškotů, 4 lžíce rumu, 130g másla (Hery), 50g moučkového cukru, 1vanilkový cukr, 1 lžíce medu, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce pomerančové kůry, mleté ořechy na obalení.
Postup: vše smícháme dohromady, malou lžičkou odebíráme kousky a v ruce děláme kuličky, které obalujeme v ořechu. Ukládáme do malých košíčků.

Linecké cukroví

vanoce-.jpg

Ingredience: 140g másla, (Hery) 70g moučkového cukru, 210 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 1žloutek, lžičku citronové šťávy.
Postup: důkladně a rychle uhněteme těsto. Nejlépe propracovat nožem a potom rukama.
Uložíme nejméně na 1 hodinu do lednice v mikrotenovém sáčku. Vyválíme na plát silný asi 3 -4 mm a vykrajujeme formičkami. Pečeme na pečícím papíře při 190°C asi10minut,do slabého zrůžovění. Slepujeme marmeládou. 2 plechy
 
Linecké cukroví

Suroviny pro větší jedlíky, postup je stejný.
Ingredience: 600g hladké mouky, 400g másla (zlatá Haná), 200g mletý cukr, 4 žloutky. Těsto necháme do druhého dne. Pečeme na 190 °C - 8 - 10 minut.
 
Kokosové cukroví - do strojku

Ingredience: 125g Hery, 125g másla, 120g strouhaného kokosu, 100g moučkového cukru, 1 žloutek, 350g hladké mouky. Na obalení moučkový cukr s vanilkou.
Postup: na vále rychle a důkladně zpracujeme suroviny v těsto. Necháme aspoň 1 hodinu odpočinout v lednici v sáčku. Poté vytlačujeme přes mlýnek různé tvary a pečeme při 180°C asi 12-15minut. Ještě teplé obalujeme v cukru. 4 plechy

Tvarohová štola nebo také Biskupský chlebíček

Ingredience: 500g polohrubé mouky, 200g moučkového cukru, 150g másla, 2 vejce, 250g měkkého tvarohu, 1 kypřící prášek, špetka soli, na špičku nože muškátový oříšek, mletá skořice, kardanom, 1 vanilkový cukr, šťáva a kůra z půlky citronu.
Ovoce: 200g rozinek ( nemusíte máčet) 150g strouhaných ořechů ( co máte doma) 100g kandované kůry, nejlépe pomerančová 50g + 50g citronová, nebo citrusová. 2 lžíce rumu a máslo na potření.
Postup: v míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, kořením a solí. V druhé misce smíchejte tvaroh, vejce a máslo. Dobře promíchejte, přidejte sypké suroviny a vyklopte na vál. Vypracujte těsto a nyní přidejte ovoce. Dobře zapracujte.  Přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odpočinout.
Vyválejte obdélníkový plát o velikosti cca 32cm x 38cm o síle asi 3cm. Od širší strany přeložte do jedné třetiny a z druhé strany do protisměru přeložte kousek přes to přeložené. Pečte při teplotě 180°C asi 50 minut. Ještě horkou potřete rozpuštěným máslem s přidaným rumem a hodně pocukrujte. Po vychlazení zabalte do potravinové fólie a schovejte, nebo hrozí, že ji sníte dříve, než budou vánoce. Čím déle bude ležet, tím je lepší.

Vánoční štola – Josef Maršálek cukrář

Ingredience: těsto: 250g hladké mouky, 125g tvarohu tučný, 100g rozinek, 100g sušených brusinek, 50g sušených meruněk,75g rozpuštěného másla, 70g cukru krupice, 50g vlašských ořechů, 1 vejce, 50g podmáslí, 12g kypřícího prášku, špetku soli, na špičku lžičky mletého anýzu, 1 malý citron,
Na dokončení: 70g másla, cukr moučka, vanilkový cukr
Sušené meruňky nakrájíme na velikost hrášku a smícháme s rozinkami, brusinkami a nasekanými ořechy.
Postup: do mísy dáme, tvaroh, rozpuštěné vychlazené máslo, kůru a šťávu z jednoho citronu, cukr, vejce, mletý anýz, 50g podmáslí, špetku soli a vymícháme dohladka. Přidáme mouku s kypřícím práškem a zpracujeme na vláčné nelepivé těsto. Na desku položíme těsto, nasypeme namíchané ovoce a zapracujeme, je to chvilka. Rozválíme na obdélník o síle 2 cm, přeložíme delší stranu ke středu, přeložíme protější stranu ke středu a znovu přeložíme jednu stranu do dvou třetin. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem pomoučenýma rukama, spojem nahoru. Pečeme na 170°C cca 30 minut dozlatova. Ještě horkou potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem smíchaný s vanilkovým cukrem.  


Mokka oválky

Ingredience: 400g hladké mouky,160g mletého cukru, 100g mletých ořechů, 280g másla (tuku), 4
žloutky, 1 lžíce mleté kávy.
Postup: do mouky přidáme cukr, kávu, žloutky vidličkou trochu promícháme a přidáme nakrájené máslo. Zpracujeme na hladké těsto a necháme v lednici na 2 hodiny odpočinout. Těsto vyválíme na plát silný cca 3mm a vykrajujeme kolečka, pečeme na pečícím papíře při 185°C asi 10 minut. Plníme kávovým krémem.
Krém: 220g másla, 220g mletého cukru, 220g  piškotů, 5 lžic silné kávy (bez lógru),1 lžíce kakaa. Piškoty rozdrtíme,polijeme kávou, přidáme kakao a promícháme. Ušleháme máslo s cukrem a postupně přimícháme piškoty. Budeme mít cca 3 1/2 plechu.

 
Čokoláda

coko-22.jpg

Ingredience: 250g 100% tuku IVA, nebo jiný, 120g kakaa, 250g moučkového cukru.
Postup: do kastrůlku dáme nakrájený tuk, kakao a cukr. Vše vložíme do vodní lázně a zahříváme až do rozpuštění. Formičky si dáme zchladit do lednice a vytáhneme až před použitím. Nalijeme horkou směs do formiček a dáme znovu do lednice ztuhnout. Vytáhneme z lednice a necháme tak 10 minut v místnosti a pak teprve vyklepáváme.

Šlehačkové cukroví

slehackove-cukrovi.gif

Ingredience: 500g polohrubé mouky, 250g másla (Hery), 250ml šlehačky 30% - 33%
Postup: tuk nastrouháme a zpracujeme všechny suroviny na vláčné těsto, zabalíme, dáme na 2 hodiny odpočinout. Vyválíme na sílu cca 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 190°C cca 10 minut do zrůžovění okrajů. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru ochuceným vanilkovým cukrem. Nejlepší recept.
 
Čokoládové trubičky

Ingredience: 180g másla (Hera), 120g mletého cukru, 120g ořechů, 1 vejce, 1 žloutek, 4 lžíce rumu, 350g hladké mouky.
Postup: zpracujeme těsto, hned rozválíme a krájíme na čtverečky o velikosti 6 x 6 cm, nebo
vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm a namotáváme na tukem pomazané trubičky. Klademe na plech spojenou stranou dolů. Pečeme  při 190°C asi  10min.
Plníme čokoládovým krémem a konce máčíme v čokoládové polevě.
 
Půlměsíčky

Ingredience: 250g polohrubé mouky, 120g másla, 120g cukru,4 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 kávová lžička skořice.
Poleva: 250g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 1 lžíce horké vody, 2 lžíce citronové šťávy.
Postup: nejdříve ušleháme žloutky s cukrem až vznikne hustá pěna, přidáme skořici, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo a vše vyšleháme do husté hmoty. Ušleháme sníh z bílků a přimícháme do žloutkové hmoty. Postupně přimícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme v mírně vyhřáté troubě. Pečeme na 170°C  15 – 18 minut. Upečené těsto necháme vychladnout. Zatím 

Citronová poleva

Postup: moučkový cukr vyšleháme s rumem, horkou vodou, citronovou šťávou a vznikne hustá hmota, kterou hned rozetřeme na upečený plát a necháme zaschnout. Vpřípadě, že je hodně řídká, přidáme ještě trochu cukru. Po zaschnutí vykrajujeme kulatou formičkou půlměsíčky.
 
Nebe do huby od p. Žanetky

vanoce-22.jpg

Ingredience těsto: 500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 2 vejce, 200g másla, (Hera), 2 lžíce medu, 2 lžičky sody, 2 lžíce mléka. Plech 30 x 40 cm
Náplň: 350g vlašských ořechů (nasekané) 80 g cukru krupice, 120g másla, 3 lžíce medu.
Všechny suroviny dáme do kastrůlku, nebo pánvičky, krátce opražíme a hned nanášíme na plát, nejlépe lžící, protože náplň rychle tuhne.
Postup těsto:na vále smícháme mouku, cukr, sodu, přidáme vejce, med, mléko a nakrájený tuk pokojové teploty. Vše zpracujeme v těsto. Můžeme nejdříve nožem a potom rukama. Rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na placku velikosti plechu. První plát pečeme  na 190°C asi 15minut na pečícím papíře. Druhý plát potřeme horkou ořechovou  náplní  a pečeme také na 190°C asi 15 minut. Oba upečené pláty dáme vychladnou. Spodní plát potřeme rumem a krémem. Přiložíme druhý plát ořechem nahoru, trošku přimáčkneme. Necháme odležet 2 dny, někde v chladnu.

Krém

Ingredience: 350g másla, 350ml mléka, 1 ½ lžíce hladké mouky, 1 ½ lžíce Solamylu, 80g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, nebo ½ kávové lžičky vanilkového extraktu
Postup: všechny ingredience na krém kromě másla a vanilky, dáme do kastrůlku a uvaříme kašičku. Necháme vychladit a pak postupně zašleháme máslo stejné teploty a vanilkový extrakt.

Sněhové pusinky

Ingredience: 4 bílky, 200g cukru krupice, 1 lžíce citronové šťávy, 100g moučkového cukru.
Postup: bílky s polovinou cukru krupice 100g šleháme nejlépe elektrickým šlehačem v horké vodní lázni asi 5 minut, sundáme z plotýnky, přidáme druhou polovinu cukru krupice, citronovou šťávu, vrátíme do lázně a došleháme  na tuhý sníh. Sundáme z lázně, přidáme prosátý moučkový cukr a zamícháme. Cukrářským sáčkem stříkáme hladkou trubičkou na plech vyložený pečícím papírem malé kopečky. Pečeme při 120°C asi 50 minut, pak troubu vypneme a necháme v troubě až do vychlazení. Opatrně sundáme, jsou opravdu křehké. Dozdobit je můžete čokoládovou polevou cik cak.

Těsto na perníčky

Rodinný recept
Množství surovin je na malé perníčky.
Ingredience: 500g hladké mouky, 120 g medu, 60 g sádla), 2 celá vejce, 160 g mletého cukru, 1 kávová lžička jedlé sody, 1 kávová lž. perníkového koření.
Postup: nejdříve rozpustíme tuk a nahřejeme trošku med, pokud je řidší, tak nemusíme.
Mouku prosejeme přes síto na vál, přidáme sodu, koření a důkladně promícháme, aby se soda a koření rozptýlilo do mouky. Do misky dáme vejce, cukr a vařečkou třeme asi 5 minut, přidáme vlažný med a rozpuštěný tuk, promícháme. Tuto směs po částech přiléváme do mouky a promícháváme. Zpracováváme těsto (jde to trošku ztuha), chce to pevné nervy, nakonec se Vám podaří udělat krásné tuhé těsto. Když máme hladký bochánek, vložíme jej do mikrotenového sáčku a dáme do chladna nejméně na jeden den. Druhý den těsto přeneseme do kuchyně a necháme celý den při pokojové teplotě. Další den můžeme péct. Těsto nejdříve znovu dobře propracujeme a pak teprve vyválíme na sílu 3mm a vykrajujeme. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 200°C asi 8 -10 minut. Musí mít světlounce hnědou barvu. Aby se leskly, tak je hned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem s 1 polévkovou lžící vody.
 
Těsto na chaloupky a větší kusy

Ingredience: 1 kg kvalitní hladké mouky,300 g mletého cukru, 200 g medu, 100 g tuku ( používám jen kvalitní sádlo), 4 celá vejce, 1,5 kávové lžičky sody, 2 lžičky koření do perníku.
Postup: je stejný jako v prvním receptu. Jen tady začínám s ¾ kg mouky a postupně ji přidávám, stává se, že mám malá vejce, to musím dát mouky o něco méně, nebo mouka je suchá apod. Když těsto dáte dohromady, tak se nesmí roztékat, ale musí se sním dát pracovat. Když je těsto řídké, vždycky můžete podsypat moukou, ale když je moc husté tak už upravit nejde. Hotové perníčky zdobíme nejdříve za dva dny. Recept na bílkovou polevu najdete v rubrice Krémy a polevy.
 
Perníčky paní Hadámkové

Ingredience: 210g moučkového cukru, 420g hladké mouky,100g medu, 3 celá vejce, lžička jedlé sody, lžíce perníkového koření.
Chcete-li mít perník hnědý, přidejte 2 lžíce (s kopečkem) kakaa.
Postup: nejprve smíchejte sypké suroviny, pak přidejte tekutý med,vejce a zadělejte těsto. Zpracováváme tak dlouhou až je těsto vláčné jako plastelina. Vložíme do sáčku a necháme odležet aspoň do druhého dne.Těsto si rozdělíme na menší díly a rozvalujeme na sílu asi 3mm na malé perníčky a 5mm na větší kousky. Pečeme cca 180°C 10 minut.
 
Leštění perníčků, poznámka p. Hadámkové

Až perníčky trochu vychladnout, potřu je rozšlehaným vejcem smíchaným se lžící vody a kakaa. Strčím je na chvíli do trouby.Perníčky se musí nechat vydýchat, takže nezdobíme hned, ale s odstupem i několik dnů.

 Plněné ořechy

Ingredience: 180g hladké mouky, 120g másla, 100g moučkového cukru, 70g mletých vlašských ořechů.
2 lžíce kakaa a 2 lžíce moučkového cukru na obalení.
Postup: suroviny na vále zpracujeme na vláčné těsto a necháme odpočinout nejméně 1 hodinu v lednici. Formičky na ořechy vymažeme tukem a vysypeme moukou. Z těsta odlupujeme kousky těsta a vtlačíme do formičky. Musí být jen jako skořápka, aby po upečení bylo místo na náplň. Pečeme při 180°C asi 15 minut. Ještě teplé vyklopíme. Po vychlazení plníme krémem, spojíme dva dohromady a obalíme ve směsi cukr a kakao.
 
Náplň do oříšků

Ingredience: 150g mletých ořechů, 50g piškotových drobečků, 1 čerstvý žloutek, 60g moučkového cukru, 125g másla, lžička rumu. Zpracujeme na vláčnou hmotu.
 
Sandokanovy oči

Ingredience: světlá čokoláda: 150g 100% tuku (Iva apod.) 60g moučkového cukru, 30g strouhaného kokosu, 3 polévkové lžíce sušeného mléka. 1 x lentilky na ozdobu
Ingredience: tmavá čokoláda: 200g 100% tuku, 200g solamylu, 3 polévkové lžíce kakaa, 1 lžíce rumu.
Postup: nachystáme si dva kastrůlky, v jednom bude tmavá čokoláda a v druhém bílá čokoláda. Kastrůlky dáme do horké vodní lázně a mícháme do rozpuštění. Nemusíte čokolády dělat naráz. Nachystáme si papírové košíčky cca 80 ks a do každého na dno vložíme lentilku a nalijeme do poloviny košíčku nejdříve bílou čokoládu. Necháme zatuhnout a dolijeme tmavou čokoládou. Vše vložíme do lednice a po ztuhnutí vyklopíme. Při podání vkládáme do nových košíčků.

Piškotové kuličky

Ingredience: 200g másla, 150g piškotů, 2 lžíce kakaa, 100g moučkový cukr, 1 lžíce rumu
Postup: máslo vyšleháme s cukrem, přidáme kakao, drcené piškoty, rum a promícháme. Lžičkou nabíráme hmotu, v ruce uděláme kuličku, obalíme v kokosové mouce nebo, použijeme nastrouhané ořechy, nastrouhané mandle a klademe do papírových košíčků.

Vínové cukroví

Ingredience: 250g tuku, (Hera, máslo) 300g hladké mouky, 7 lžic bílého vína, 1/2 prášku do pečiva
Postup: na vále zpracujeme všechny suroviny v těsto a dáme do lednice aspoň na 2 hodiny, nebo do druhého dne. Vyválíme plát na 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na 180°C asi 10 - 12 minut do slabého zrůžovění. Cukroví bude nafouknuté. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. 3 plechy
 
Košíčky s náplní

Ingredience:300g hladké mouky, 200g ztuženého tuku, 80g cukru, 3 žloutky, citronová kůra. Půlky vlašských ořechů na ozdobu.
Postup: všechny suroviny zpracujeme dohromady rychle a dobře. Těsto odložíme do lednice na 2 hodiny.
Do vymazaných kovových košíčků vtlačíme kousky těsta. Myslete na to, že těsto nabude, tak ať tam máte trošku místa na náplň. Pečeme na 190°C asi 12-14 minut, až budou na okrajích trošku tmavší. Vytáhněte a hned je obraťte dnem vzhůru, půjdou pěkně vyklepnout. Plníme oříškovou náplní a poléváme čokoládovou polevou. 90ks
 
Náplň do košíčků

Ingredience: 200g namletých piškotů, 500ml mléka, 150g moučkového cukru, 150g nastrouhaných vlašských ořechů, 1 lžíce rybízové marmelády, 1 lžíce rumu.
Postup: do mléka dáme cukr, ořechy a necháme povařit asi 10 minut. Do vychlazené hmoty přidáme piškoty, marmeládu a rum. Když je směs, řídká přidáme piškoty.
Poleva:150g čokolády na vaření a 60g ztuženého tuku rozpustíme ve vodní lázni a poléváme naplněné košíčky.
 
Lanýže

Ingredience: 100g másla, 60g mletého cukru, 200g čokolády na vaření, 70g šlehačky 36% tuku, 2 lžíce nějakého likéru, kakao na obalení
Postup: nejdříve dáme do kastrůlku smetanu, cukr, máslo, a zahříváme do rozpuštění cukru a másla. Odstavíme, přidáme nalámanou čokoládu a znovu mícháme do rozpuštění čokolády. Po vychlazení dáme do ledničky ztuhnout. Do talíře vložíme nějaký ubrousek a nasypeme kakao. Malou lžičkou nabereme kousek hmoty, dáme na dlaň, prsty rychle uděláme kuličku a položíme do kakaa. Nadzvedneme rožek ubrousku a posunujeme kuličku přes kakao, vložíme do košíčku.

Kakaové Šuhajdy

Ingredience: 1) náplň: 1 slazené kondenzované mléko, 3 kopcovité lžíce kakaa, 250g másla.
2) náplň: 125g 100% tuku, 150g čokolády na vaření, malé papírové košíčky.
Postup: 1) ve vodní lázni vaříme do zhoustnutí kondenzované mléko a kakao. Když směs trochu vychladne, přidáme měkké nakrájené máslo a mícháme do rozpuštění.
Postup: 2) opět ve vodní lázni jen rozpustíme tuk a čokoládu (nevaříme).
Všechny košíčky naplníme z 1/3 čokoládou a necháme ztuhnout. Doplníme náplní (1) skoro až po vrch a zalijeme hned znovu čokoládou. Dáme do lednice zatuhnout. Je asi 36 košíčků a jsou výborné.
 
Ovocný chlebíček nepečený

Ingredience: 200g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 200g piškotů, 120g tuku (máslo, Hera), kandované ovoce dle chuti a nasekané ořechy dle chuti. Piškoty umeleme.
Postup: do mísy dáme mletý a vanilkový cukr, přidáme vejce, rum, kakao a promícháme. V kastrolku rozpustíme tuk, přilijeme do směsi a přidáme ostatní suroviny i piškoty, dobře promícháme. Těsto můžeme zabalit do alobalu jako váleček, nebo srnčího hřbetu a podobně.
 
Pracny z tatranek

Ingredience: 140g mletých vlašských ořechů, 3 nastrouhané tatranky, 250g tuku IVA, 100g moučkového cukru, 200g hladké mouky, 1 vejce, špetku mletého hřebíčku a skořice.
Postup: do mouky přidáme vejce a nožem ho trošku promícháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Dáme do lednice na 2 hodiny odpočinout. Ukrajujeme třeba malou lžičkou kousky a dobře vtlačíme do formiček. Pokud chcete mít jistotu, že půjdou vyklepnout, vymažte si formičky. Rozpuste si 100% tuk a plochým štětečkem na malování to jde výborně. Ještě teplé obalujeme v cukru. Pečeme na 190°C asi 10 minut.
 
Špičky nepečené

Ingredience: 50g másla, 1 vejce, 100g mletých piškotů, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 150g jahodového džemu. Piškoty celé 1 sáček.
Postup: změklé máslo umícháme s džemem, přidáme piškoty, vejce, promícháme a přidáme ostatní suroviny. Dobře promícháme. Pokud máte těsto řidší, můžete jej dát do pytlíku a nastříkat na piškotová kolečka do špičky. Nebo dát do lednice aby těsto bylo tužší. Záleží, jaký máme džem. Já tvaruji špičku v ruce a připlácnu na piškot, pak vložím do mrazáku na 1 hodinu a máčím v čokoládové polevě. Ta okamžitě ztuhne a nestéká.


Pudinkové cukroví

Ingredience: 250g hladké mouky, 100g vanilkového pudinku, 1 vejce, 1 žloutek, 120g moučkového cukru,120g ztuženého tuku Omega, 60g másla.
Postup: smícháme mouku, pudinkový prášek, cukr, přidáme vejce a nakrájené tuky. Vše zpracujeme a zabalené těsto dáme odpočinout na 2 hodiny do lednice. Tohle těsto dělám přes masový mlýnek, na kterém mám takovou pomůcku. Koupíte v domácích potřebách. Tvoříte kolečka, esíčka, věnečky a pod. Pečeme na 180°C asi 12 minut do lehkého zrůžovění. Hotové můžeme ozdobit čokoládovým přelivem, cik, cak, nebo pomerančovou polevou,
 
Babiččiny trubičky

Ingredience: 400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 1 lžička kakaa, 1 vejce, 250 g Hery.
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku. Čokoládu a tuk mícháme do rozpuštění ve vodní lázni.
Postup: na vál prosejeme mouku, cukr a kakao, přidáme ořechy a promícháme. Přidáme vejce, nožem trošku promícháme s moukou, přidáme nakrájený tuk a vypracujeme těsto. Necháme 1 hodinu odpočinout.
Rozválíme po částech asi na dva mm a podle pravítka nařežeme pruhy tak široké, jak máme trubičky. Na kraj pruhu položíme kovovou trubičku a otáčíme ji i s těstem, až je celá obalená, odřízneme těsto od zbývajícího pruhu a trubičku s těstem položíme na plech vyložený papírem na pečení.
Pečeme při 190°C asi 10 minut. Trubičky sundáváme z kovových trubiček ještě horké, jde to dobře. Když uděláte užší proužky, aby trošku vyčnívala trubička, tak při sundávání můžete použít na uchycení, nůžky nebo kolíček na prádlo a tím nedojde k popálení vašich prstů. Používám pinzetu.
Trubičky naplníme pomocí cukrářského sáčku libovolným krémem. Konce naplněných trubiček máčíme v čokoládové polevě a dáme na mřížku zaschnout.
1 dávka - cca 100 trubiček.

Škeble

Ingredience:těsto: 200 g tuku (másla), 250 g hladké mouky, 1 celé vejce, Vypracujeme těsto, dáme odležet do lednice tak na 2 hodiny.( nenechávejte do druhého dne).
Nádivka: 120 g mletých vlašských ořechů, 100 g mletého cukru, 1 celé vejce, 1 polévková  lžíce rumu, 2 polévkové lžíce kakaa. Vše umícháme dohromady.
Postup: těsto vyválíme asi na 3mm a vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm. Na půlku kolečka dáme náplň a přehneme. Přitiskneme jenom kraje a prostředek zůstane otevřený.
Pečeme na 190°C do růžova asi 10 min a ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Já si to měním a dávám skořici místo vanilky.

Plněné kornoutky

vanoce-010.jpg  vanoce-002.jpg

Obdélníkové dortové oplatky nakrájíme na čtverce o velikosti 8x8cm a po jednom je nahříváme nad parou a hned stáčíme do kornoutku a chvíli držíme. Použijte sítko na mouku a položte na hrnec s vodou.
Náplň: 1 uvařené slazené kondenzované mléko (vaříme cca 2 hod.) raději den předem, 500 g másla, (Zlatá haná).
Postup: nejdříve si vařečkou promícháme máslo, ono trošku zvláční a pak postupně přidáváme vychlazený karamel a mícháme. Dávejte  karamelové mléko postupně, někdy stačí jen polovina plechovky. Nevím proč to tak je. Stalo se, že krém byl hodně řídký a proto hlídat hustotu. Můžete použít  šlehač na nízké obrátky. Hotový krém si dáme do nějakého pytlíku se špičkou a plníme kornoutky. Když máme hotovo, dáme naplněné kormoutky do lednice ztuhnout.
Čokoládová poleva:100g čokolády na vaření a 50 g tuku rozpustíme ve vodní lázni (nesmí vařit).
Vychlazené a naplněné kornoutky máčíme v čokoládové polevě, pouze vršek s krémem. Krém vám vyjde na cca 40 kornoutků.
 

 


 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář