Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévky

article preview

Rybí polévka  
 

Ingredience: kapří hlava, kapří ořez, jikry nebo mlíčí a další jedlé vnitřnosti, cibule, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), bobkový list,1 stroužek česneku, pepř, zázvor, sůl, 50 g másla, petrželová nať a 1 ½  lžíce hladké mouky na jíšku.
Postup: nejdříve dáme vařit kapří hlavu s ořezy a ploutvemi, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, česnek, sůl, kousek zázvoru. Po uvaření obereme maso,vývar
přecedíme a dáme vychladit. Vývaru by mělo být cca 1 ½ litru.
Další postup: nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Poté, co zelenina trošku zhnědne, přidáme mouku, orestujeme a zalijeme studeným vývarem.  Vše vaříme v mírném varu asi 20 minut, vložíme jikry (nebo mlíčí), vnitřnosti a povaříme dalších 10 minut. Vložíme uvařené maso z hlavy, prohřejeme a podáváme. Do misky nachystám osmažený rohlík na kostičky a kdo má rád si přidá do polévky.

 

Srdíčková polévka – můj recept


Ingredience: 500g krůtích srdíček (kuřecí), 1 polévková lžíce nakrájeného špeku, ½ vetší cibule, 1 větší rajče, sůl, 1 čajová lžička majoránky – bez kopečku, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list. 3 menší brambory.  
Postup: srdíčka očistíme od cév a pomele společně s cibulí. Na pánvičce rozškvaříme špek, přidáme umletá srdíčka a orestujeme. Přidáme koření, rajče očištěné od zrníček, zalijeme 1 ½  litrem vody a dáme vařit. Až je maso skoro měkké, přidáme brambory nakrájené na menší kostky a dovaříme. Když chcete polévku zahustit, nastrouhejte na jemno 1 brambor a přidejte společně s bramborama na kostičky.

 

 

Cuketová polévka

 

Ingredience: 30g másla, 1 polévkovou lžíci slaniny,100g pórku, ½ mrkve (1 malá), ½ kg cukety už očištěné od semínek, 2 větší brambory, 1 dl zakysané smetany, 1 l vody, sůl a pepř.

Cuketu očistíme od měkkého středu a semínek a vše nakrájíme na kostičky kromě mrkve, tu nastrouháme na hrubém struhadle. Je tvrdší než ostatní zelenina.

Postup: do hrnce dáme máslo a najemno nakrájený špek, ten opražíme, přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev, orestujeme, přidáme na kostičky nakrájenou ostatní zeleninu. 
Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přikryté vaříme doměkka. Vše rozmixujeme, přimícháme smetanu a už nevaříme. Podáváme s houskou.

 

Čočková polévka s bramborem svačinková

 

Ingredience: 100g čočky, 100g brambor, 100g celeru, 1 cibule, ½ čajové lžičky majoránky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, brambory, sůl.

Postup: čočku probereme, propláchneme studenou vodou, nasypeme do kastrolku, zalijeme 1 litrem studené vody, necháme máčet ½ hodiny a pak vaříme v té samé vodě další ½ hodinu. V jiném hrnci rozpustíme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli, orestujeme asi 2 minutky a zasypeme moukou. Osmažíme do zlaté barvičky, přilijeme 1 ½ litru studené vody, dobře promícháme, aby se neudělali hrudky. Necháme vařit nejméně ½ hodiny. Po ½ hodině přidáme do vařící mouky brambory nakrájené na malé kostičky, celer nastrouhaný na hrubém struhadle, osolíme a vaříme do změknutí brambor. Po uvaření přidáme uvařenou čočku i s vodou, dosolíme, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek, promícháme a baštíme.

 

Houbová polévka z růžovek svačinková

 

Můj recept

Ingredience: 1kg očištěných růžovek, cca 2lt vody

Základ na polévku: 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 lžíce pokrájené slaniny, 1 stroužek česneku, sůl, na špičku nože pepře, majoránky, mletého kmínu, 1 vrchovatá lžička sladké papriky, 1 lžíce octu, cca 2lt studené vody.

Postup: očištěné a na proužky nakrájené růžovky zalijeme 2 lt studené vody a dáme vařit na ½ hod. Po uvaření scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme bokem. Vývar nenecháváme.

Než se uvaří hříbky, do jiného kastrolu dáme sádlo, slaninu, orestujeme, přidáme cibuli, podusíme 3 minutky, přidáme papriku, promícháme a zalijeme postupně studenou vodou, dobře mícháme, aby se neudělali žmolky. Bude lepší, když si kastrol sundáte z ohně. Osolíme, přidáme pepř, majoránku, mletý kmín a za občasného míchání vaříme nejméně ¾ hod. Poté přidáme uvařené hříbky, propasírovaný česnek, 1 lžíci octu, dosolíme a cca 15 minut povaříme. Můžete použít kousek masoxu na dochucení (já nepoužívám). Pokud se vám bude polévka zdát příliš hustá, přilijte trochu horké vody. Tuto polévku můžete dělat pouze z takových hub, jakou jsou růžovky, holubinky, žampióny a pod, ne ze suchohřibů.


 

Hrstková polévka

 

Ingredience: 3 polévkové lžíce kořenové zeleniny, 3 polév. lž hrachu, 3 pol. lž. krup, 3 pol. lž čočky, 3 pol. lž. fazolí, 1 pol. lž. hladké mouky, 1 pol. lž. sádla, sůl, 1 cibule, majoránka, mletý pepř, 1 lt vody.

Postup: luštěniny zalijeme 1 lt vody a necháme do druhého dne. Druhý den přidáme kroupy a vaříme do změknutí asi 1 ¼ hod v té samé vodě. Asi 30 min před dovařením přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a jíšku připravenou ze sádla, cibule a mouky, dobře promícháme a za občasného promíchání dovaříme. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a máme hotovo.

Jíška: na sádle osmažíme na jemno nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme mouku, orestujeme a vlijeme do polévky.

 

Zeleninová polévka květáková

 

Ingredience: 1 velký květák, 200ml smetany, 1 žloutek, sůl, 20g másla, 1 ¼ l vody

Knedlíčky: 30g másla, 4 lžíce mléka, 1 vejce, 100g strouhanky.

Strouhanku polijeme mlékem. Změklé máslo osolíme, přidáme vejce, utřeme a přidáme strouhanku. Tvarujeme malé knedlíčky, které vaříme zvlášť ve vodě asi 5 minut. Ocedíme a vložíme do studené vody, aby zpevnily. Pak je prohřejeme v polévce.

Postup: květák naporcujeme a dáme uvařit do 1 ¼ l. Vytáhneme a vychlazený umixujeme ( používám tyčový mixér) s trochou vývaru z květáku. Přidáme žloutek, máslo, dosolíme a promícháme. Květákovou směs z mixeru přilijeme do zbývajícího vývaru po květáku, přidáme knedlíčky a polévku zahřeje, už nevaříme, nakonec přilijeme smetanu. Dělám z poloviční dávky.

 

Polévka z pekingského zelí

 

Ingredience: ½ l neslaného vývaru, 10 malých žampiónů sterilovaných v přírodním nálevu, 1 hrníček (250ml) krájeného pekingského zelí, ½ lžičky Vegety, podle chuti sůl.

Postup: hlávku zelí nakrájejte na větší kousky, žampióny překrojte a vše zalijte nesoleným vývarem. Polévku vařte tak 15 minut, přidejte Vegetu a vařte ještě 5 minut. Je hotovo.

 

Rajská polévka s masem

 

Ingredience: 1 ½ l neslaného vývaru z kostí, nebo masa, 500 g měkkých rajčat, 100g libového vepřového masa, 2 vejce, 1 lžička cukru, 1 lžička Vegety, špetka mletého kmínu, 2 lžíce Solamylu, olej, podle chuti sůl.

Postup: maso nakrájíme na malé plátky a osmažíme prudce na oleji až zbělí,přidáme kmín a odstavíme. Do nesoleného vývaru dáme vařit oloupaná na čtvrtky nakrájená rajčata, vaříme asi 10 minut. Přidáme osmažené maso, cukr, Vegetu a Solamyl rozmíchaný v trošce studené vody. Polévku mícháme až do zhoustnutí. Vypneme plyn a přidáme vejce rozšlehaná metličkou a lijeme zvolna kolem hrnce při okraji a už nemícháme, aby vajíčka ztuhla do větších kousků.

 

Žampiónová polévka

 

Ingredience: 1 ½ l nesoleného vývaru, 1 menší konzerva žampiónů v přírodním nálevu, 1 menší pórek, 50 g mraženého hrášku, 2 vejce, ½ lžičky zázvoru, 1 lžička Vegety, špetka soli, pepř, 3 lžičky Solamylu, 2 lžičky hladké mouky.

Postup: ve vývaru krátce povaříme nakrájené žampiony, přidáme mražený hrášek, v trošce vody rozmíchanou mouku se Solamylem a vaříme do zhoustnutí, přidáme nakrájený pórek na tenká kolečka a koření. Když začně polévka vařit opatrně lijeme metličkou rozšlehaná vejce u kraje hrnce kolem dokola a už nemícháme, aby nám zůstali větší kousky vejce. Polévka je hustá.

 

Pórková s mrkví

 

Ingredience: 250g pórku, 100g mrkve, 300g brambor, polévkovou lžíci sádla, 1 l vody, 2 stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce smetany, pažitka nebo petržel podle chuti na ozdobu.

Postup: všechnu zeleninu si nakrájíme na menší kousky, budeme ji uvařenou mixovat. Na sádle osmahneme nakrájenou mrkev, přidáme nakrájený pórek, česnek a brambory. Přilijeme studenou vodu, nebo můžeme přilít i vývar z kuřete, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Sundáme z ohně, rozmixujeme tyčovým mixerem, nakonec přilijeme smetanu a dochutíme.
Podáváme ozdobené zelenou pažitkou nebo petrželkou. Smetanu můžete také dát každému zvlášť na talíř 1 čajovou lžičku.

 

Dršťková z hlívy ústřičné

 

Ingredience: 300 dkg hlívy ústřičné, 1 cibule, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, majoránka, 1 stroužek česneku, 1 menší polévková lžíce sladké papriky, 3 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru ( nebo rozvařený hovězí bujón).

Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli (cca 1 minutu), přidáme mouku a minutu restujeme, přisypeme papriku, zpěníme a hned přilijeme vývar. Přidáme nakrájené houby na proužky, sůl, pepř a vaříme doměkka. Nakonec přidáme majoránku a česnek podle chuti. Během vaření můžeme přidat vodu nebo vývar, to podle toho, jak chceme mít polévku hustou.

 

Rychlá polévka z jelítka

 

Ingredience: 1 jelítko, 1 polévková lžíce nakrájeného špeku, 1 malá cibule, sůl, pokud máte někde v mrazáku trochu uvařené rýže, 1 ¼ l vody.

Postup: do hrnce dáme rozkrojené sloupnuté jelítko a zalijeme vařící vodou. Necháme rozvařit. Na pánvičku dáme trošku sádla a nakrájený špek, orestujeme a přidáme drobně nakrájenou cibuli, osmažíme do zlatavé barvy( nesmí ztmavnout). Osmaženou cibulku i s tukem přidáme do polévky, přidáme rýži a osolíme dle chuti. Kdo má rád, položí na talíř malou lžičku utřeného česneku a zalije polévkou.

Pokud máte rádi jitrničky, udělejte si polévku stejným způsobem. Je také výborná a rychlá.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář