Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomazánky

article preview

 

 

Pomazánka na pečivo

Ingredience: 250 gramů měkkého salámu, 200 gramů tvrdého sýra, cibuli, 2 vajíčka, lžičku mleté papriky, lžičku worcesterové omáčky, mletý pepř a 120 gramů tatarské omáčky.
Postup:vejce uvařte natvrdo a pokrájejte stejně jako cibuli i salám na malé kousky. Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo. Všechny suroviny pak smíchejte dohromady, přidejte koření, tatarku a nechte v lednici několik hodin uležet.

Dobrota ne jen na chlebíčky
Ingredience: 400g měkkého salámu, použila jsem Gothaj, 100g majonézy, 1 malá cibule, 3 kyselé okurky,
Na zálivku: 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lž  plnotučné hořčice, 2 lž kečupu, 2 kávové lžičky worcesteru,1 kávová lžička octu, 2 kávové lžičky cukru, sůl dle potřeby.
Postup: zálivka: všechny suroviny dáme do kastrůlku, zahříváme a mícháme, až vznikne hustší kašička a může přejít varem. Odložíme bokem do vychlazení. Mezi tím nachystáme ostatní.
V základním receptu se krájí salám na nudličky, já si nastrouhala salám i okurky na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme najemno. Vše zamícháme, přidáme vychlazenou kašičku, majonézu, zamícháme a je hotovo. Množství vyšlo cca na 1veku. Doporučuji udělat hned ze dvou dávek.

Pomazánka
Ingredience: 140g tavený sýr, 3 vejce, 140g másla, 1 stroužek česneku, 1 kávová lžička citronové šťávy, sůl,
Postup: ušleháme máslo se sýrem, přidáme najemno nastrouhaná vejce, česnek, citronovou šťávu a podle potřeby sůl.

Sýrová pomazánka
Ingredience: 200g pomazánkového másla,50g uzeného eidamu, 50g goudy, 1 tavený sýr, 2 uvařená vejce, 100 g šunky, 2 stroužky česneku, 150 g majonézy,
Postup: šunku nakrájíme na jemno, sýry a vejce nastrouháme najemno, nasypeme do misky. V druhé misce rozetřeme tavený sýr, přidáme rozetřený česnek, pomazánkové máslo, majonézu, vše promícháme a přisypeme nastrouhané suroviny.Vše důkladně promícháme.

Pochoutkový salát

Udělala jsem recept na větší množství, používám na oslavy
Ingredience: šunkový salám 850g,  400g okurek, 110g hrášku, 600g majonézy, 12g octu, 20g cukru krupice, worcesteru 16g, hořčice 40g, cibule 60g, sůl 10g.
Postup: nejdříve nastrouháme okurky na hrubém struhadle, přidáme hrášek, vložíme do síta, aby odtekla voda. Salám nastrouháme na hrubém struhadle. Ostatní suroviny kromě majonézy dáme do misky a promícháme. Okapanou zeleninu přidáme do salámu, přidáme zamíchanou směs a vše dobře promícháme. Nakonec dáme majonézu.
 

Chlebíčky s vaječnou pomazánkou
 Ingredience: 3 natvrdo uvařená vejce, 50g šunky, 10g pažitky, 80g majonézy.
Vajíčka se šunkou jemně posekáme, přidáme najemno nasekanou pažitku a přimícháme majonézu. Zdobíme kolečkem vajíčka a pažitkou.
 

Chlebíčky s majonézovou pomazánkou
Ingredience: 200g vařeného, nebo pečeného masa, 100g majonézy, na zdobení 1 sladkokyselá okurka, malá cibule.
Maso pomeleme, přimícháme majonézu, osolíme a okyselíme podle chuti. Zdobíme okurkou a cibulí.
 

Pomazánka z játrové paštiky
Postup: 200g játrové paštiky smícháme se 100g majonézy, dobře rozmícháme a podle potřeby dosolíme. Zdobíme zeleninou, podle toho co máme, rajčata, okurky, papriku.
 

Plněná mini rajčátka Můj recept
Mini rajčata 1 vanička cca 500g
Náplň: 200g pomazánkové máslo bez příchutě,90g sýr Lučina, 2 vařená vejce, 2 polévkové lžíce majonézy, cca 60g salámu, sůl, trošku pažitky - můžete nahradit cibulkou.
Postup: do misky dáme nakrájený salám, vejce a pažitku. Tyčovým mixerem suroviny rozmixujeme a přidáme pomazánkové máslo, Lučinu, sůl, majonézu a vařečkou vše dobře promícháme.
Postup: rajčatům seřízneme vršek. Malou lžičkou vyškrábneme semínka a plníme krémem. Odkrojený vršek položíme zešikma zpět.
 

Pomazánka co dům dal
Udělala jsem pomazánku na chuťovky, co dům dal.
Ingredience: 200g másla, 200gr pomazánkového másla bez příchutě, 1 tavený sýr 50gr,2 kávové lžičky hořčice, sůl, pepř, lžičku worcesteru. Dále jsem si připravila: 1 ryby v oleji 170gr, 2 stroužky česneku, 1 malou cibuli nasekanou opravdu najemno. Jestli Vám zůstalo trochu majonézy, bude se hodit.
Postup: máslo by mělo mít pokojovou teplotu. Pomazánkové máslo také vytáhneme aspoň hodinu před použitím. Ryby vytáhneme z oleje a vidličkou rozmačkáme.
Nejdříve se snažíme umíchat máslo se špetkou soli, ono se trošku napění a lépe se smíchá s dalším. Pak přidáme postupně pomazánkové máslo, sýr, hořčici, pepř, worcester. Máme nadýchanou hmotu, kterou rozdělíme na dvě poloviny, do jedné přimícháme rozmačkaný česnek a 2 lžíce majonézy. Do druhé poloviny přidáme rozmačkané ryby s jemně nakrájenou cibulkou.
Je hotovo. Máme dvě pomazánky.

 

Salámová pomazánka

Ingredience: 250 g měkkého salámu (Junior), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek,100g másla, hořčice, sůl.
Postup: máslo trošku našleháme se solí, přidáme salám a okurky nakrájené na kostičky, nasekané vejce, hořčici a dobře promícháme.
 

Pomazánka z uherského salámu
Ingredience:100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 vejce, petrželka, sůl.
Postup: máslo trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám, ementál a cibuli umeleme na masovém strojku a zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené papriky.
 

Pomazánka z vaječných žloutků
Ingredience:150 g másla, 20 g plnotučné hořčice, 4 vejce, 100 g cibule, sůl, pepř, pažitka na ozdobu.
Uvařená vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozmačkáme vidličkou a bílky jemně nasekáme, nebo tyčovým mixérem rozdrtíme.
Postup: máslo našleháme se solí, přidáme hořčici, žloutky, bílky, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, podle chuti opepříme. Vše zlehka promícháme.
 

Pomazánka ze sardinek
Ingredience: 1 sardinky v oleji, 120 g másla, 1 malá cibule, 1 sterilovaná okurka, citronová šťáva z půlky citronu, sůl, 1/2  kávové lžičky worchesteru.
Postup: máslo utřeme do pěny se solí, sardinky rozmačkáme vidličkou i s olejem. Cibuli a okurku nakrájíme na jemno, přidáme do sardinek a vše přidáme do másla. Zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme. Přidala jsem lžíci majonézy. Pomazánka je dobrá, ale na 1 veku udělejte ze dvou dávek.
 

Pomazánka ze škvarků
Ingredience: 250g čerstvých škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, 1 malá cibule, hořčice, sůl.
Postup: škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.
 

Rychlá pomazánka
Nebudete věřit, ale tuto pomazánku už dělám 25 let a vždy zmizí jako první.
Ingredience:1 sklenice Moravanky, 300gr gothajského salámu, 250ml tatarky (majonézy)
Postup: zeleninu a salám pomele na masovém mlýnku, přimícháme tatarku a je hotovo. Upozorňuji na feferonku, měla by se vytáhnout. Pokud chcete mít pomazánku méně ostrou, zeleninu propláchněte pod tekoucí vodou.

 

Pomazánka z tuňáka
Ingredience: 250g tvarohu ve vaničce plnotučný, 2 menší konzervy tuňáka, 1 lžička hořčice, pažitka nebo nať s cibulky, citronovou šťávu, sůl.
Postup: smícháme tvaroh s hořčicí, přidáme tuňáka bez oleje, zamícháme, dochutíme solí, citronovou šťávou a pažitkou.

 

Vajíčková s tvarohem
Ingredience: 250g tvarohu, 4 vařená vejce, 2 lžičky hořčice, sůl, 1 malá cibule.
Postup: tvaroh umícháme s hořčicí, přidáme na hrubém struhadle nastrouhaná vejce, osolíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a je hotovo.


 Vaječná pomazánka
Ingredience:4 vejce na tvrdo,2 stroužky česneku, 100 g majolky ( nebo majonézy), špetku pepře a soli.
Vejce nastrouháme na struhadle a přimícháme ostatní suroviny.
 

Pomazánka z makrely
Ingredience: 1 uzená makrela, 2 sýry Lučina, sardelová pasta,1 lžíce mléka, sůl.
Sýry utřeme s lékem a sardelovou pastou a vmícháme jemně nasekanou makrelu. Podle chuti přisolíme.
 

Pomazánka ze sádla
Ingredience: 200 g sádla, 3 stroužky česneku, majoránku, sůl, špetku pálivé papriky.
Sádlo mírně rozpustíme, přidáme najemno nasekaný česnek, papriku, sůl, majoránku a řádně zamícháme. Dáme do lednice ztuhnout. Hodně dobrá.
 

Sýrový salát
Ingredience: 200g tvrdého sýru (dle výběru) 100g žampionů, 1 pomeranč, 2 papriky kapiovky, 2 jablka,
Zálivka: 3 rovné lžíce medu, 1 bílý jogurt - 250ml, 1 rovná lžička hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, špetka strouhané pomerančové kůry.
Postup: žampiony podusíme v trošce vody a pokrájíme na plátky, papriky na nudličky, pomeranče, sýr a jablka na malé kostičky, vše zalijeme zálivkou a lehce promícháme.
 

Pařížský salát před rokem 1989
Ingredience: 200g majonézy, 200g kuřecí debrecínky (Pařížský salám už se nevyrábí), 100g sterilovaných okurek, 30g sterilovaného hrášku, 20g cibule, 1 lžička worcesterové omáčky, na špičku nože pepře.
Postup: salám nastrouháme na hrubším struhadle, okurky najemno. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme ostatní suroviny, vše zamícháme a je hotovo. Použijte na chlebíčky a dozdobte.
 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář