Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přílohy

article preview

 

Rýže v troubě

Rýže se dá připravit velice rychle a nezabere moc času.
Postup: hrníček, (o obsahu 200ml) rýže nasypeme do misky se studenou vodou a necháme tak 15 min. koupat. Mezi tím si nachystáme kastrůlek a nalijeme polévkovou lžíci oleje. Rýži dáme do nějakého hustého sítka a ještě propláchneme studenou vodou. Nasypeme do kastrůlku s olejem, promícháme a teprve dáme na oheň. Zahříváme asi 5 min. Do varné konvice nalijeme dva hrníčky (400ml)vody a dáme vařit. Vařící vodou přelijeme rýži, osolíme, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 180st, na 30 až 40 min. Záleží, jakou máte rýži. Parbolied potřebuje 40 minut.
Toto množství stačí pro dva větší jedlíky. Pamatujte si, jeden hrníček rýže, dva hrníčky vody. Dva hrníčky rýže, čtyři hrníčky vody atd.
 

Šlíšky

Ingredience: 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 300g hrubé mouky, 300gr krupice, sůl, 1 prášek do pečiva.
Postup: vypracujeme těsto trošku hustší, podle potřeby přidáme mouku, vyválíme na silnější válečky cca 2cm, ty rukou zploštíme a nakrájíme stejnoměrné podlouhlé šišky, ty ještě rukou zakulatíme. Vaříme 5 minut, vytáhneme, omastíme. Příloha k masu.

Rychlý knedlík

Ingredience: 1 rohlík, 1 brambor, sůl.
Postup: rohlík nakrájíme na kostičky a brambor nastrouháme na jemno (jako na bramborák), přidáme sůl. Rohlík smícháme s bramborem a necháme chvilku, až rohlík nasákne. V ruce umačkáme kouličku a dáme vařit do osolené vody. Vaříme cca 10 minut. Při větším počtu strávníků chcete třeba 5 knedlíků, dáte 5 rohlíků a 5 brambor atd.

Rýže v mikrovlnce

Postup: 220 g rýže propláchněte ve studené vodě a nasypte do větší mísy, osolte, přidejte polévkovou lžící oleje a zalijte vařící vodou 550 ml. Zakryjte a vařte na 100 % 3 minuty. Snižte na 50 % a vařte 12 minut. 1 x promíchejte a nechte v mikrovlnce stát přikryté ještě 15 min. Je hotovo.

Zelí z cukety

Ingredience: 1kg cukety čisté váhy, 1 cibule, 2 lžíce sádla, 1 lžička cukru, cca 1 lžíce octu, sůl, 1 lžička mletého kmínu.
Postup: cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme najemno a opražíme na sádle. Přidáme cuketu, osolíme jen málo, přidáme kmín, cukr a dusíme pod pokličkou. Po 20 minutách ochutnáme, pokud je tam voda, dusíme bez pokličky, až se odpaří. Dochutíme podle potřeby solí, cukrem a octem. Ničím nezahušťuji, pak je z toho šlichta.

Brambory s Nivou

Ingredience: 8 brambor, 2 stroužky česneku, 200 g sýru Niva, 3 lžíce mléka, 3 lžíce smetany.
Postup: brambory uvařené ve slupce nakrájíme na plátky a v míse okořeníme utřeným česnekem se solí, opepříme, osolíme. Brambory dáme do zapékací misky. V mléce a smetaně rozšleháme nastrouhaný sýr a nalijeme na brambory. Posypeme zelenou nebo sušenou.

Výborné brambory

Ingredience: brambory, 200 gr sýru eidam, 250 ml smetany ke šlehání, 5 stroužků česneku, pepř, sůl.
Postup: do zapékací misky nakrájíme syrové brambory na tenké plátky, osolíme (opatrně, bude tam sýr) nakrájíme česnek, opepříme a přidáme nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme, zalijeme smetanou a vložíme do vyhřáté trouby na 180°C nepřikrýváme. Pečeme asi 45 minut. Brambory použijeme typ - B-, nebo - C-. K těmto bramborám stačí osmažit kousek uzeniny, nebo vajíčko.

Bramborový knedlík –nejlepší

Ingredience: 1 kg vařených brambor,150gr hrubé mouky,150gr dětské krupice, 2 vejce, sůl,
Postup: uvařené a dobře vychlazené brambory nastrouháme najemno na struhadle. Jde to velice dobře. Přidáme vejce, sůl a mouku s krupicí. Mouku s krupicí si nejdříve promíchejte zvlášť v misce a pak teprve přisypte k bramborám. Zpracujte v těsto. Netrvá to dlouho. Jak těsto nebude mít praskliny je hotovo. Vytvarujte šišku a rozkrojte na 6 dílů. Já dělám kulaté knedlíky, protože se vejdou do každého hrnce. Jsou to kouličky v průměru 7 cm. Dejte do vařící osolené vody a vařte 20 min. Po vytažení propíchněte aspoň třikrát špejlí. Je hotovo.

Bramborový knedlík  p. Bunčkové

Ingredience:6 větších syrových brambor, 5-6 rohlíků, sůl.
Postup: Brambory nastrouháme jako na bramborák, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a osolíme. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme aspoň 20 minut odpočívat. Rohlíky nasáknou vodu z brambor. Pak tvoříme kulaté knedlíky a vaříme 15 minut.

Brambory ke všemu

Ingredience: ½ kg vařené brambory, 1 lžíce špeku, 2 mladé cibulky, 100g škvarků
Brambory uvaříme v osolené vodě, nakrájené na menší kousky.
Postup: na špeku opražíme nakrájenou cibulku, přidáme překrojené škvarky,(pokud jsou velké) orestujeme, přidáme brambory, promícháme, trochu pomačkáme a znovu orestujeme cca 7 minut a je hotovo.

Vídeňské brambory

Ingredience: 500gr syrových brambor nakrájených na plátky, 200gr pórku nakrájený na kolečka, 200gr uzeniny nakrájené na kostičky, 100g nastrouhaného tvrdého sýru, 250ml smetany ke šlehání.
Postup: pekáček (kastrůlek) vymažeme sádlem, naskládáme první vrstvu brambor,uzeniny,pórek,sýr a dále vrstvíme. Jsou asi tři vrstvy. Poslední vrstva musí být brambory. Zalijeme smetanou a dáme do trouby na 190°C asi 1 hodinu.

Halušky, bramborové noky

Ingredience: 1 kg syrových oloupaných brambor, 25g soli, 125g hladké mouky, 125g hrubé mouky, 1 rovná čajová lžička kypřícího prášku.
Postup: brambory umeleme, nebo nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a přidáme namíchané mouky s kypřícím práškem. Část těsta si dáme na prkénko a nožem  Vaříme v osolené vodě po vyplavání nahoru asi 8-10 minut. Abych nemusela noky dělat z prkénka, nebo lžičkou, pořídila jsem si struhadlo na halušky. Výborná věc.

Holandská omáčka

Ingredience: 3 lžíce vína, 1 lžíce octu, 3 žloutky, rozpuštěné máslo.
Postup: do vodní lázně dáme misku, přidáme víno, ocet, žloutky a šleháme metličkou do zhoustnutí a pak po troškách přišleháváme rozpuštěné máslo. Máme hotovo, trošku osolíme a opepříme.

Jak vařím kapustu

Ingredience: 1 hlávka kapusty,50g špeku, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, polévková lžíce hladké mouky, pepř, 2 lžíce sádla, sůl, 4dl vývaru, když nemám, tak vodu.
Postup: kapustu rozkrojíme na čtvrtky, vyřízneme košťály a nakrájíme na hrubo. Vložíme do vařící vody a necháme vařit tak pět minut, scedíme. Na tuku orestujeme špek a cibuli osmažíme do světlé barvy, zasypeme moukou, osmažíme, přidáme kapustu, vývar, pepř dobře promícháme. Dusíme pomalu s občasným zamícháním a dolitím vody. Když v kapustě nebude voda, bude tuhá. Před dodušením přidáme česnek utřený se solí. Kapustu solíme až nakonec proto, aby lépe změkla. Podávám s dušeným vepřovým masem a bramborem.

Krokety

Ingredience: 500g uvařených brambor, 3 žloutky, sůl, 100g hladké mouky
Na obalení: hladkou mouku, vejce, strouhanku.
Postup: brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme všechny suroviny a zpracujeme. Spojí se vše velice rychle. Moc těsto nemačkáme, čím déle s ním pracujete, tak je řidší. Když máte hotovo, vyválejte si váleček o průměru cca 2 cm, nakrájejte na stejné kousky, z kterých uděláte v ruce kuličky, ty obalíte v trojobalu a pomalu smažíme jako řízek ve vyšší vrstvě oleje. Hotové dejte do kastrolku na ubrousek, který nasaje přebytečný olej. Toto množství je asi pro tři jedlíky.
Poznámka: těsto nenechávejte dlouho ležet, začne řídnout.

Zelné šlíšky

Ingredience:  700 g bílého hlávkového zelí,500-600 g hrubé mouky, 2 lžičky soli, 5 cibulí, 2  lžíce sádla, 150g uzené slaniny.
Postup: očištěné zelí nadrobno nakrouháme a promneme se solí, aby pustilo vodu a zkřehlo. Necháme  stát 1 hodinu. Nakrájíme cibuli na kostičky, na sádle osmažíme trošku do barvičky, přidáme nakrájenou slaninu a orestujeme. Do zelí postupně přidáváme mouku, až bude těsto husté asi jako na knedlíky. Vytvoříme dva válečky, nakrájíme na stejné kousky a vyválíme menší nočky dlouhé cca 3cm.Vaříme v osolené vodě, po vyplavání na povrch povaříme ještě tak 5 minut. Ocedíme, přidáme k cibuli a slanině, promícháme. Já jsem ke slanině přidala na opečení 200g Gothaje nakrájeného na kostičky a oběd byl hotový.

Kyselé zelí - můj recept

Ingredience: 1kg kyselého zelí, 2 lžíce nakrájeného špeku, 1 lžíce sádla, cukr, sůl, kmín mletý, 1 větší cibule, ½ lžíce hotové jíšky světlé, nebo 2 lžičky Solamylu rozpuštěného v trošce vody.
Postup: zelí přesypeme do hustého sítka a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přikryté vaříme, nesolíme. Po 40 minutách vaření zelí ochutnáme, jestli je měkké, znovu scedíme ( necháme si tak 2 dl vývaru).
Na sádle opražíme špek, přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme do světle hnědé barvičky a přisypeme zelí.  V zelí by nemělo být moc vody, přidáme  ½ lžíce cukru, sůl, mletý kmín a podle potřeby Solamyl na zahuštění, vaříme tak 8 minut. Je hotovo. Ochutnat a jen dochutit.

Nudlové strouhání, jako příloha

Ingredience: 3 vejce, 400g hrubé mouky, sůl.
Postup: smícháme suroviny a vypracujeme tuhé těsto. Nastrouháme na hrubém struhadle, necháme rozložené, aby oschlo. Vkládáme do vařící vody a vaříme asi 4 minuty, ocedíme a omastíme. Podáváme k masu i omáčce.

Zeleninová rýže

Ingredience: hrnek ( 250ml) rýže, 2 hrnky horké vody, půl kávové lžičky soli, 1 lžíce oleje, 250 - 300g nějakou čínskou zeleninu (mraženou) 2 lžíce nakrájené slaniny (špeku), sůl.
Postup: rýži vypereme ve studené vodě, nejlépe přes sítko. Dáme okapat. Do varné konvice si nalijte 2 hrnky vody a nechte ohřát na nejvyšší stupeň. Do kastrolku dejte olej, rýži a míchejte aby se nepřipálila asi 3 minuty. Přilijte horkou vodu, osolte, promíchejte, přikryjte poklicí a dejte do trouby na 170 °C přibližně na 30až 35 minut. Záleží, jaký druh rýže máte.
Zelenina: na pánvičku dejte slaninu a nechte ji vysmahnout, přidejte mraženou zeleninu, sůl a restujte. Když se začne připalovat, podlijte 2 lžícemi vody a ještě poduste do změknutí. Hotovou rýži promícháme vidličkou, přidáme zeleninu a znovu promícháme. Podáváme k pečenému kuřeti a podobně.

Sýrová omáčka

Ingredience: 2 měkké sýry, 1 malá cibule, 250ml mléka, 1 lžička másla.
Postup: na másle zpěníme cibuli nakrájenou najemno, přidáme nakrájený sýr, po chvilce přidáme mléko, pomalu rozvařujeme dohladka a je hotovo. Použijeme na těstoviny, brambory.

Štýrské knedlíky – Kašpárek

Ingredience: ½ kg vařených brambor, 120g kukuřičného škrobu, 1 celé vejce, 40g dětské krupice, 100g uzeného špeku, 1 menší cibule, sůl, 3 staré housky.
Postup: najemno nakrájenou cibuli a špek lehce orestujeme. Uvařené brambory pomeleme, přidáme škrob, krupici, sůl, vejce, na kostičky nakrájené housky a teplou orestovanou cibuli se špekem. Vše rukou hodně dobře promícháme a necháme tak 7 minut odpočinout, aby houska natáhla tuk a byla vláčná. Z těsta uděláme cca 6 větších knedlíků velikosti tenisového míčku. Až je budete dělat, namočte si ruce ve vodě a knedlíky pořádně pomačkejte, aby byly hladké. Nenechávejte dlouho stát a hned vařte cca 10 minut, poté je vložte do misky, kde máte rozpuštěné sádlo a promíchejte, budou krásně lesklé a vláčné. Používám ke špenátu a k masu.

 


 

 

 


 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář