Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty, jednoduchá jídla

article preview

 

Plněné papriky se sýrem

plnene-papriky-1.jpg  plnene-papriky-2.jpg

Ingredience: 4 žluté papriky, 1 větší cibule, cca 100g sýru Gouda, 100g Nivy, 200g salámu Gothaj, (nebo podobný) lžíce sádla,
Postup: nejdříve ovaříme očištěné papriky. (10 minut). (Odkrojené vršky nevyhazujte). Než vystydnou, nastrouháme si na hrubém struhadle sýry, salám a promícháme. Cibuli nakrájíme najemno. Do kastrolu, kde budeme zapékat papriky, dáme lžíci sádla (nebo oleje) a cibuli orestujeme do lehce zlatavé barvičky. Vychlazené papriky naplníme, pomůže nám k napěchování konec vařečky. Odkrojené vršky jsem použila na zadělání otvoru a připevnila párátky. Vložíme do kastrolu s cibulí, podlijeme cca 1 dl vody a vložíme nepřikryté, do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme cca 45 minut. Jako přílohu jsem uvařila brambory a dozdobila majonézou. Příště udělám bramborovou kaši, myslím si, že bude vhodnější. Původní recept je trošku jiný, ale bylo nutné jej trošku upravit. Jinak, hodně dobré.

Toustová dobrota   1 porce


toustova-dobrota--2-.jpg toustova-dobrota--3-.jpg toustova-dobrota--8-.jpg

Ingredience: 2 plátky toustového chleba, 1 plátek tvrdého sýru, 1 nožička tenkého párku, 2 vejce, sůl, pažitka, tuk na smažení.
Postup:nejdříve nakrájíme páreček na kolečka o tloušťce toustového chleba a vykrojíme kolečka do  toustového chleba. Do otvoru v toustu naskládáme kolečka párků. 1plátek toustu vyplněný párky položíme na rozehřátou pánev, po 1 minutě zalijeme rozšlehanými vejci, krásně se roztečou necháme je srazit, na vajíčko položíme plátek sýru a ztuhlé vajíčko ze všech stran přehneme přes sýr. Na vajíčko položíme druhý toust také vyplněný párkem a hned lopatkou otočíme a opečeme. Dobrota.

Bramborové placky – můj recept  14.4.2022

bram.placky.jpg
Ingredience: 1200g oloupaných syrových brambor varný typ B, C, 2 celá vejce, 100ml mléka, 1 vrchovatá  lžíce hladké mouky, 3 vrchovaté lžíce dětské krupice, majoránka, pepř, sůl, 2 stroužky česneku.
Postup: brambory bez slupky nastrouháme na jemném struhadle, necháme cca 30 minut stát a přes sítko přecedíme, obsahují hodně vody. Přidáme mléko, vejce, majoránku, sůl, pepř, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Přisypeme mouku smíchanou s dětskou krupicí a znovu promícháme. Naběračkou nabereme těsto, vložíme do horkého oleje, rozetřeme do tvaru placky o síle cca 5mm a
pomalu smažíme. Jsou dobré!! 

Francouzské brambory podle Babici

zap.br.b.jpg
Jsou opravdu dobré. Recept mám upravený pro dva.
Ingredience: 400g brambor, 1 cibule, 3 vejce syrová, 1 vařené vejce, 300g uzeného masa (použila jsem Gothajský salám) 120ml smetany ke šlehání, petrželovou nať, drcený kmín, sůl,
Postup: s předstihem si uvaříme brambory, vajíčko a necháme vystydnout. Po vychlazení nakrájíme na drobné kostičky, nebo propasírujte přes kolečko na bramborový salát, je to rychlejší. Osolíme, okmínujeme, přidáme petržel a promícháme. Na pánvičce orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené uzené, nakrájené vajíčko a prohřejeme. Do pekáčku rozprostřeme polovinu brambor, přidáme směs z pánvičky a přikryjeme druhou polovinou brambor. V misce rozšleháme metličkou vejce, přilijeme smetanu, zamícháme a přelijeme přes brambory. Nepřikryté vložíme do trouby vyhřáté na 185°C a pečeme cca 35- 40minut. Když budete dělat jídlo pro více strávníků, znásobte ingredience dvakrát a udělejte vrstvy tři do většího pekáčku.

Vajíčková tlačenka

vajickova-tlacenka--1-.jpg   vajickova-tlacenka--2-.jpg

Ingredience: 8 uvařených vajec, 200g šunky, 1 Moravanka, 1malá cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, 250ml majonézy, sůl, pepř. Masox, želatina na tlačenku na 500ml vody.
Postup: šunku, vejce a zeleninu z Moravanky nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli hodně najemno. Přidáme hořčici, majonézu, pepř, sůl a vše lehce promícháme.
Zeleninu z Moravanky přecedíme a nálev si dáme do kastrůlku, dolijeme vodou do 500ml, přidáme Masox a chvilku povaříme. Podle návodu rozpustíme želatinu. Vajíčkovou směs předěláme do formy na biskupský chlebíček, zalijeme vlažnou želatinou, promícháme a dáme do lednice ztuhnout. Je výborná.

Vajíčko v paprice s rýžovým chlebíčkem  

Ingredience:2 vajíčka, 1 větší kapiová paprika, 2 rýžové chlebíčky, 2 plátky šunky, roztíratelný sýr, olivový olej, sůl, pepř, pažitka pokud máte.
Postup: z papriky si ukrojíme dvě kolečka, na výšku asi 2 cm , to je důležité, aby se vajíčko vešlo celé a bílek nevytekl ven. Na pánev přidáme trochu olivového oleje a rozehřejeme ji na maximum. Přidáme papriková kolečka, do nichž vyklepneme vajíčko, osolíme, opepříme, po 2 minutách snížíme teplotu na mírný stupeň a pánvičku přikryjeme poklicí. Mezitím si připravíme dva rýžové chleby, které namažeme sýrem, posypeme pažitkou, přidáme plátek šunky a hotové vajíčko v paprice. Snídaně, nebo večeře je hotová.

Z jednoho hrnce  2 porce

Ingredience: 400g brambor, 2 stroužky česneku, 1 červená kapiovka, 1 menší cibule, 400g tuňáka, 300g rajčat, 1 lžička sladké papriky, pepř, sůl, voda, olej.
Postup: do hrnce dáme rozehřát olej, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, na proužky nakrájenou kapiovku a orestujeme. Přidáme sladkou papriku, nakrájená rajčata, sůl, pepř a chvilku restujeme. Přidáme na kostky nakrájené brambory,vše zamícháme, zalijeme vodou jen do roviny a vaříme do měkka. Přidáme nakrájeného tuňáka a povaříme cca 10 minut. Před podáním necháme přikryté ještě několik minut odpočinout.

Vejce naměkko

Jeden kamarád řekl, že mi chybí recept na vaření vajíček.

Postup: do kastrůlku nalijte tolik vody, aby vejce byla ponořena. Přiveďte vodu k varu a pak teprve vložte opatrně vejce. Nastavte budíček na 5 minut. Pokud je vejce přímo z lednice, přidejte 1 minutku navíc. Ještě rozhoduje velikost vajec. Když jsou malá, nechám 5 minut a větší o 1 minutku déle.  
Vejce nahniličko, je postup stejný, jen vejce vaříme 7 minut.laugh

Pohankové karbanátky

Ingredience: 150g pohanky, (2 x tolik vývaru) 1 vejce, 1 lžíce hořčice, 1 stroužek česneku, 20g cibule, 1 lžíce sojové omáčky, špetka pepře, majoránka, strouhanka, olej na smažení.
Postup: pohanku zalijeme studeným vývarem, nebo vodou a uvaříme, cca 20 minut. Uvařenou pohanku scedíme a rozmixujeme. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek se solí a ostatní suroviny. Dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvoříme placičky, které smažíme na oleji z obou stran. Můžeme podávat s bramborovou kaší, nebo salátem.

Dědkova bašta 1

dedkova-basta.jpg

Ingredience: 5 vajec, 300g sýru eidam, 750g kabanosu trochu tučnější, 3 větší cibule, plnotučná hořčice,
Postup: kabanos nakrájíme na kolečka, vložíme do zapékací mísy, potřeme hořčicí, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a posypeme nastrouhaným sýrem. Opakujeme ještě dvakrát, horní vrstva bude nastrouhaný sýr. Přikryjeme poklicí a dáme péct na 220°C asi 50 minut. Rozšleháme vejce, přelijeme dobrotu a necháme odkryté zapéct ještě 15 – 20 minut. Je to mňamka. Podáváme s pečivem.

Dědkova bašta 2   Upravila jsem recept, my jsme jen dva

Ingredience: 3 nožičky tvz. Libereckých párků, 2 střední cibule, hořčice,150g sýru Gouda, 3 vejce, sádlo na vymazání kastrůlku.
Postup:párečky nakrájíme na kolečka o síle 3mm, cibuli na půlměsíčky a sýr na hrubším struhadle. Kastrůlek o Ø 20cm dost vymažte sádlem, je lepší než olej a dejte první vrstvu párečků. Skládejte pěkně vedle sebe. Potřete hořčicí, posypte cibulí (nešetřete) a sýrem. Udělala jsem tři vrstvy. Zakončení je vrstva sýru. Přikryjeme pokličkou, nebo alobalem a dáme do trouby na 190°C cca 1 hodinu. V hrnku vidličkou rozšleháme vejce, vytáhneme z trouby kastrůlek, nalijeme vejce a bez pokličky vložíme zpět na cca 15-20minut. Dali jsme si domácí chleba a opravdu je to dobrota. Umím si představit jako přílohu bramborovou kaši.

Bramborové karbenátky

bramborove-karbanatky--8-.jpg

Ingredience: cca 800 g uvařených brambor ve slupce, 50g sýru eidam, 150g gothaje, nebo jiný, 2 stroužky česneku, 2 vejce, sůl opatrně, pepř, strouhanka na obalení, olej na smažení.
Postup: uvařené vychlazené brambory, salám,sýr nastrouháme na jemném struhadle, česnek utřeme stroškou soli, přidáme vejce a rukama dobře promíchejte, promačkejte. Směs nabírejte velkou lžící, já použila naběračku na rýži, uděláme placičky, poskládáme si je třeba na tác a teprve obalíme ve strouhance a smažíme. Ruce jsou totiž upatlané od bramborového těsta a strouhanka by se vám hodně lepila na ruce. Jsou výborné a je cca 17 kusů, záleží jak je děláte velké, moje velikost 7 cm. Příloha brambory, rajče, majonéza. Určitě se bude hodit vařená kapusta, nebo dušená cuketa jako zelí. Vyzkouším příště.

Cuketové halušky  

Ingredience: cuketa cca 250 g, 1 vejce, cca 3/4 hrnku polohrubé mouky (podle potřeby)
rovná lžička sušeného česneku, sůl, 50 g uzené slaniny, 1-2 jarní cibulky (podle velikosti), 3-4 vejce, sůl, pepř.
Postup: cuketu i se slupkou nastrouháme na jemno. Přidáme vejce, sůl, česnek. Mouky tolik, aby vzniklo těsto ani řídké, ani husté, které dobře protlačíme přes haluškovač. Zkuste jeden noček hodit do vařící vody a máte jistotu správné hustoty těsta.
Zavařujeme do vařící osolené vody a po vyplavání je necháme asi minutu vařit. Uvařené scedíme a můžeme trochu promastit máslem.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a vyškvaříme. Přidáme nakrájenou bílou část cibulky a necháme zpěnit. Vlijeme rozšlehané vejce a necháme srazit do řidší konzistence. Přidáme halušky a opatrně promícháme. Dochutíme solí, pepřem a nakrájenou zelenou cibulkou.

Dobré brambory

Ingredience: 250g kyselé zelí, 500g brambor, 2 klobásy, cca 150g anglické slaniny, 1 cibule, kmín, sádlo, nebo olej.
Postup: nejdříve si oškrábeme brambory, nakrájíme na kostky a dáme vařit s kmínem a solí. Uvaříme do měkka. Kysané zelí podlijeme vodou a dáme dusit. Nesolíme. Až máme uvařeno, na části tuku osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Na druhé části tuku orestujeme nakrájené klobásy na kostky a anglickou do křupava. Uvařené brambory přidáme k opečeným klobáskám a ještě chvilku opékáme. Přidáme zelí, prohřejeme, dochutíme podle potřeby solí.  

Zapečená cuketa

Ingredience: malá cuketa, olej, pepř, mozarella, česnek, parmezán
Postup: plech na pečení vyložíme papírem, který namažeme olejem. Cuketu nakrájíme na 0,5 - 1cm kolečka a naskládáme na plech. Stroužek česneku rozmačkáme, smícháme se lžící oleje a natíráme na cuketu. Na každé kolečko nasypeme špetku pepře (nemusí být). Pak položíme kousek mozzarelly, posypeme čerstvě nastrouhaným parmazánem a upečeme do zlatova.
Poznámka: Cukety před pečením nesolíme, aby nepustili zbytečně mnoho šťávy. Parmazán je slaný dost..

Zapečená veka

zapecena-veka--3-.jpg

Rychlé pohoštění, nebo večeře.
Ingredience
: 1 veka, 3 velké sýry Lučina, 3 lžíce majonézy, šunka, nebo jiný salám, 200ml zakysané smetany dávám tučnější 16%, 1 stroužek česneku, sůl opatrně, sýr Eidam, (používám Goudu)
Postup: veku nakrájíme na plátky, salám můžeme nastrouhat na hrubém struhadle. V misce rozmícháme sýry, přidáme ostatní suroviny a vařečkou zamícháme. Směs natřeme na veky, poskládáme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli trošku olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C cca15 minut.

Bramborové placky z nových brambor

brambor.-placky--1-.jpg     brambor.-placky--3-.jpg 

Ingredience: 1kg nových brambor, 100g cibule, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 50ml smetany nebo mléka, 2 lžíce hladké mouky, pepř, sůl.
Postup: brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky ( já jsem brambory nastrouhala na hrubém struhadle) vložíme do mísy, přidáme nakrájenou cibuli. Tyčovým mixerem umixujeme na kaši a dáme do sítka okapat na 15 minut. Vrátíme do mísy a přidáme ostatní suroviny. Lžící, nebo malou naběračkou děláme placičky a krátce smažíme z obou stran. Zmizely tak rychle, že jsem je nestačila spočítat.

Smažený sýr bez smažení

Ingredience: 150g sýru Eidam, 200g šunky, 6 vajec, tuk a strouhanka na vysypání hrníčků. 6 čajových hrníčků.
Postup: hrníčky dobře vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Šunku nasekáme, nebo nastrouháme na hrubém struhadle a sýr nastrouháme. Začneme vrstvou sýru, pak šunka, celé vajíčko, zase šunka a sýr. Hrnečky vložíme do hlubšího plechu, zalijeme horkou vodou do ½ hrníčků. Vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a pečeme cca 20 minut. Je hotovo.

Vaječňáky

Ingredieence: 60g másla, 60g hladké mouky, 6 lžic mléka, 8 vařených vajíček, pažitku nebo petrželku, pórek, sůl.
Postup: z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme mlékem, trošku osolíme a uvaříme kaši. Necháme trochu vychladnout. Přidáme na větší kousky nasekaná vajíčka, pažitku promícháme. Je – li směs moc řídká, přidejte 2 lžíce nastrouhaného sýru. Tvoříme menší karbenátky a obalujeme v trojobalu,  hladká mouka, vejce, strouhanka. Smažíme z obou stran.
 

 Gugla

gugla--2-.jpg     gugla--3-.jpg
 Ingredience: 1,5kg brambor, 120ml oleje, (používám rozpuštěné sádlo, nebo máslo) 400g uzeného masa, 4 stroužky česneku, 150ml mléka, 4 lžíce hladké mouky, 3 vejce, sůl, pepř, majoránka, tuk na vymazání plechu.
Postup: oloupeme brambory a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud mají brambory hodně vody, tak ji slijte. Přidáme uzené maso nakrájené na kostičky a ostatní suroviny, důkladně zamícháme. Pekáček vymažeme sádlem a bramborovou směs rozložíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 30 minut. Poté snížíme na 180°C a pečeme ještě 30 minut.

Cuketová Baba

Ingredience: 500g cukety, 130g tvrdého sýru, 1 stroužek česneku, majoránka, petrželka, ½ balíčku kypřícího prášku, 1 hrnek strouhanky, 2 vejce, sůl.

Postup: nastrouháme cuketu a necháme v sítku okapat tak 30 minut. Do mísy nastrouháme sýr a přidáme ostatní suroviny i okapanou cuketu. Vše dobře promícháme. Pekáček vymažeme nejlépe sádlem, vysypeme strouhankou a rozložíme těsto. Pečeme na 190°C cca 40 minut nepřikryté až bude mít barvičku.

Cuketové placky

  cuket.placky--3-.jpg  cuket.placky--1-.jpg

Ingredience: 1500g cukety, 2 vejce, 120g hladké mouky, 2 stroužky česneku, majoránka, tymián nebo jiné, sůl, pepř.
Postup: cuketu oloupeme, nastrouháme, osolíme a dáme do sítka, abychom odstranili vodu. Cuketu přendáme do mísy, přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme. Uděláme zkušební malou placičku a dáme usmažit. Když zůstane vcelku, můžete pokračovat ve smažení. Jestli se oddělují drobečky, přidejte trochu mouky. Jsou křehoučké.

Květákové muffiny

Ingredience: 300g vařeného květáku, 150g balkánského sýru, 2 lžíce pokrájených sušených rajčat, 2 vejce, 200ml mléka, 200g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, trošku soli, koření dle výběru bazalka, tymián
Postup: květák nasekáme na drobné kousky, zvlášť do misky dáme mouku, kypřící prášek, rajčata, sůl, koření, promícháme, přidáme květák, mléko s rozšlehanými vejci a dobře promícháme. Formu na muffiny vymažeme tukem a plníme hmotou do 2/3. Pečeme na cca 190°C asi 20 minut. Zkuste špejlí, měla by být suchá. Muffiny jsou šťavnaté a chutnají i bez přílohy.

Rychlý oběd, nebo večeře

rychly-obed.jpg

Ingredience: 4-5 uvařených brambor,100g nivy (může být i více), 150g šunkového salámu, 1 vejce, 100ml smetany, sůl, pepř, kmín. Se solí opatrně, Niva je slaná.
Postup: uvařené brambory nakrájíme na kolečka, vložíme do zapékací mísy, osolíme, opepříme, okmínujeme. Poté na brambory poklademe na nudličky pokrájený šunkový salám a posypeme nivou. V misce rozkvedláme vejce se smetanou a zalijeme brambory! Dáme zapéct na 190°C cca 30 min.

Cuketové placičky se sýrem 

Potřebujeme: 600g brambor, 600g cukety, 3 vejce, polohrubou mouku dle potřeby, česnek dle chuti, 100g strouhaného sýru, majoránku, sůl, pepř, olej
Postup: Brambory a cuketu oloupeme a najemno nastrouháme. Dáme do síta a necháme odkapat přebytečnou vodu. Přendáme do mísy a přidáme celá vejce, nastrouhaný, sýr, česnek, majoránku, sůl a mouku dle potřeby, aby vzniklo hustší těsto. Vytvoříme z něj malé placičky a pozvolna je smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme se zeleninovým salátem.

Knedlíková dobrota

Ingredience: houskový knedlík podle strávníků, kečup, cibule, plátkový sýr, měkký salám,  pepř, na trojobal  hladká mouka, vejce a strouhanka, párátka.
Postup: knedlík nakrájíme na slabší kolečka, potřeme trochou kečupu každé kolečko z jedné strany. Na potřené kolečko dáme plátek sýru, kolečko cibule, kolečko nebo dvě salámu opět sýr a přiklopíme druhým namazaným kolečkem knedlíku. Spojíme párátky, obalíme v trojobalu. Smažíme buď ve friťáku, nebo vyšší vrstvě oleje. Výborná večeře.


Filé v těstíčku

Ingredience: 6 kostek rybího filé, sůl, citronová šťáva, grilovací koření
Ingredience: těstíčko: 5 lžic hladké mouky, 3 lžíce solamylu, 1 vrchovatá lžíce hořčice, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř, 2 vejce, pivo, tuk na smažení.
Postup: filé osolíme, posypeme grilovacím kořením, zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Na těstíčko smícháme mouku, sůl, koření, solamyl, hořčici a sojovou omáčku. Do toho přidáme vejce a tolik piva, aby vzniklo husté těstíčko. Namáčíme v něm porce filé a smažíme na pánvi z obou stran. Příloha je bramborová kaše.

Brambory nakyselo - 4 porce

brambory-na-kys.jpg

Ingredience: 800 g brambor, 250 ml smetany, 250 ml mléka, 4 vejce, lžíce másla, 1cibule, vrchovatá
kávová lžička škrobu, hrst kopru, sůl, ocet.
Postup: oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme brambory, osolíme, promícháme a zalijeme vodou (měla by sahat do stejné výšky jako brambory). Až jsou brambory skoro měkké, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali škrob, smetanu, nadrobno posekaný kopr, 1 - 2 lžíce octa, promícháme a ještě chvilku povaříme. Nakonec vmícháme na kousky pokrájená vejce a podle chuti dosolíme či okyselíme.


Bramborová kaše v troubě

bramborova-kase--4-.jpg     bramborova-kase--2-.jpg
Ingredience: 800g brambor, 150g tvrdého sýru, 150 -200 mléka, 50g másla, 4 vejce, sůl, česnek, zelená petrželka, ( přidala jsem 100g Císařské nivy).
Postup: brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Slijeme vodu, rozmačkáme, přidáme máslo, trochu horkého mléka a šlehačem ušleháme jemnou kaši. Mléko přidávejte postupně, aby kaše nebyla vodnatá. Do kaše zamícháme česnek, 70g nastrouhaného sýru, císařskou nivu a nasekanou petrželku. Vymažeme zapékací mísu sádlem, vysypeme strouhankou a urovnáme do ní kaši. Lžící uděláme do kaše 4 důlky tak, aby se tam vešlo syrové vejce a osolíme. Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C, zapékáme cca 20 minut do ztuhnutí vajec, posypeme kaši zbývajícím sýrem a ještě chvilku zapečeme. Podáváme s okurkou, nebo salátem. Upozorňuji, že ukrojit bramborovou kaši jako je na fotografii, nelze, jedině když ji necháte vychladnout. Udělala jsem si ji jen pro úplnost receptu.

Bramborový guláš  
Ingredience: 6 středně velkých brambor, 400g mletého masa, 1 lžička hořčice, 1 cibule, 50g špeku, 2 lžičky mleté papriky, špetka pepře, sůl, hotová jíška, nebo škrob (solamyl) na zahuštění.
Postup: brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, vsypeme do tlakového hrnce. Špek a cibuli nakrájíme najemno. Na pánvičku dáme špek, vyškvaříme, přidáme cibuli, orestujeme, přidáme papriku, mleté maso, které mícháme tak dlouho až se bude oddělovat (drobit), osolíme, opepříme, přidáme hořčici a znovu promícháme. Masovou směs vlijeme na brambory a zalijeme vařící vodou tak, aby vše bylo ponořené. Nastavíme program na drůbež. Po uvaření přelijeme do jiné nádoby a v trošce vody rozmícháme asi 2 lžičky škrobu a vlijeme do guláše, povaříme jen 2 minuty. 

Celerové placičky

celer.plac.--1-.jpg   celer.plac.--2-.jpg

Ingredience: cca 800g celeru,5 vajec, 3 lžíce mléka, cca 100 g strouhaného sýru Gouda, 2 kávové lžičky škrobu (Maizena, Solamyl) ,sůl, pepř, pažitka.
Postup: Syrový celer nastrouháme najemno, osolíme a necháme na sítku okapat (pustí vodu). V mléce rozmícháme 2 kávové lžičky škrobu, vlijeme do rozšlehaných vajíček, přidáme nasekanou pažitku, sůl, pepř a  zasypeme sýrem. Vše dobře promícháme. Polévkovou lžící nabereme, vložíme do rozehřátého oleje, lžící upravíme na placičku a smažíme obě strany. Jsou křehké a výborné, nestačila jsem smažit.

Houbové  bramboráčky - můj recept

houbove-placicky.jpg

Ingredience: 700g syrových hub, 2 uvařené brambory, 1 lžíce Maizeny nebo Solamylu, 2 žloutky, 1 polévková lž hladké mouky, sůl, 1 lžíce sádla, 1 lžíce nakrájené slaniny, 1 větší cibule, pepř, majoránka, 2 stroužky česneku, strouhanka dle potřeby.
Nejdříve si uvaříme brambory
Postup: sádlo a nakrájenou slaninu dáme do kastrolku a vyškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme houby nakrájené na větší kusy, okořeníme a dusíme do měkka. Necháme vychladnout. Na masovém mlýnku pomeleme brambory, česnek, podušené  houby, přidáme žloutky,  škrob, mouku, dobře promícháme, ochutnáme, dochutíme a podle potřeby přidáme strouhanku. Směs musí být  trošku tužší aby se vám placičky nerozjeli, ale na tvarování  si navlhčete ruce. Vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme do zlatova. Směs naberte kopcovitou polévkovou lžící, v ruce udělejte kouličku, vložte do oleje a lžící rozplácněte. Nedělejte větší, nebo se rozpadnou.  

Květákový mozeček se strouhankou

Ingredience: 1 střední květák, 2 vejce, cibule, olej, pepř, sůl, strouhanka dle chuti cca 3 polévkové lžíce. Já to vylepšila o 2 pol. lžíce drobně nakrájeného špeku místo oleje.
Postup: květák uvaříme v osolené vodě do měkka. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli do jemné zlatavé barvičky, přidáme nasekaný květák, zasypeme strouhankou a opékáme asi 5 – 7 minut. Přidáme vidličkou rozšlehaná vejce a dosmažíme. Podáváme s novými brambory a hlávkovým salátem.

 Rychlá večeře s pánvičky

Ingredience: 250g vepřové konzervy, 150g salámu, 100g tvrdého sýru, 1 větší cibule, 3 mražené papriky, (jsou měkké) sůl.
Na rozehřátou pánvičku dáme trošku oleje, obsah konzervy a opékáme, po chvilce přidáme salám nakrájený na plátky, cibuli na kolečka a papriku na kostičky. Opékáme a nakonec přidáme sýr nakrájený na kostičky. Směs podáváme s topinkou, nebo chlebem.

Mořská treska – můj recept

morska-treska--1-.jpg     morska-treska--7-.jpg
Ingredience: na 2 porce:  400g mořské tresky (nebo jiná ryba) 300g mražené zeleniny, koření dle chuti, sůl, 2 tenoučké plátky másla, nebo 2 čajové lžičky oleje, papír na pečení,
Postup: na pečící papír nasypeme rozmraženou zeleninu a trošku osolíme, na zeleninu položíme osolenou a okořeněnou rybu, na každý kousek ryby položíme maličký kousek másla a zabalíme. Papír jenom přeložte. Na sepnutí jsem použila kancelářské sponky. Balíčky položíme na plech a vložíme do  předehřáté trouby na 200°C a pečeme cca 20 minut. Jako přílohu můžete dát opečené vařené brambory. Je to výborné dietní jídlo.

Myslivecký toast

Ingredience: 500g čerstvých hub, 2 lžíce másla, 1 cibule, 500g kuřecích jater, hladká mouka, sůl, pepř. 4 krajíce chleba, 4 plátky slaniny, petrželová nať.
Postup: houby nakrájíme na menší kousky a podusíme na lžíci másla, přidáme nakrájenou cibuli a dusíme ještě 10 minut. Nakrájená játra obalíme v mouce a osmažíme na másle do hněda, přidáme podušené houby, osolíme, opepříme, promícháme. Namažeme chleba máslem, natřeme směsí, ještě přidáme osmažený plátek slaniny a posypeme nasekanou petrželovou natí.

Rizoto s uzeným masem

Ingredience: 200g uzeného masa, 150g rýže, 50g sádla, 100g sýru, 1dl smetany, pepř, sůl
Postup: nejdříve si uvaříme rýži jak jsme zvyklí. Na sádle osmažíme nakrájené uzené maso na kostičky, přidáme smetanu, prohřejeme, přidáme do uvařené rýže, promícháme, přidáme nastrouhaný sýr a znovu promícháme. Je hotovo. Pro lepší chuť můžete do vody kde vaříte rýži, dát nějaký bujon, vegetu apod. rýže je chutnější. Pak, ale pozor na sůl.

Drůbeží játra s jablky

Ingredience: 250g drůbežích jater, 2 párečky, 100g slaniny, 2 menší cibule, 1-2 jablka, sůl, tuk na smažení:
Postup: játra a slaninu nakrájíme na plátky, párečky, cibuli, jablka nakrájíme na kolečka. Střídavě napichujeme na špejle v pořadí- játra,slaninu, cibuli, párek a jablko. Smažíme v rozpáleném tuku. Pak teprve solíme a podáváme s hořčicí apod.

Rohlíky v alobalu

Ingredience: 8 rohlíků, 80g másla, 100g anglické slaniny, 100g tvrdého sýru, 100g salámu, alobal
Postup: Rohlíky podélně rozkrojíme, jednu polovinu namažeme máslem a na druhou dáme slaninu, plátek sýru, salám. Obě poloviny spojíme a rohlík zabalíme pevně do alobalu. Pečeme v troubě na plechu, 15 minut na 180°C.

Rybí salát

Ingredience: 6 kusů lahůdkových matjesů, nebo lahůdkové sledě, 2 lžíce celeru, 2 menší karotky, 1 cibule, 4 sterilované okurky, sterilovaný hrášek podle chuti, 2dl majonézy, 2 plné lžíce zakysané smetany 16%, šťáva z ½ citronu, pepř, 3 kávové lžičky mletého cukru,
Dáme vařit: do hrnce s 1 lt vařící vody přidáme 1 lžíci octu, 2 lžíce krystalové cukru, 1 lžička soli, nakrájenou mrkev a celer na jemné nudličky a povaříme 15 minut. Scedíme a necháme vychladit.
Postup: okurky, cibuli nakrájíme na drobné kostičky, rybičky na menší kostky, přidáme vařenou zeleninu, hrášek, majonézu, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, cukr, pepř a podle chuti sůl. Vše dobře promícháme a podáváme s pečivem.
Ingredience můžete měnit podle chuti, třeba sterilovanou kukuřici, petržel místo celeru, přidávám trošku tvrdého sýru a podobně.

Ryby s houbami v alobalu

Ingredience: 800g ryb (kapr, filé, hejk apod.)100g slaniny, 1 cibule, hrst hub, 40g másla, sůl, alobal.
Postup: nastříháme 4 kousky alobalu, potřeme je máslem, posypeme na kostičky nakrájenou slaninou, rozložíme na plátky nakrájené houby, nakrájenou cibuli, trošku osolíme, položíme porci ryby, osolíme a zabalíme každou porci zvlášť. Pečeme v troubě na plechu při 170° asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší, nebo s hranolky a tatarkou.

Rybí filé

Ingredience: 600g filé, 60g plátkového sýra, 80g šunky, 40g másla, sůl, pepř, sladká paprika.
Postup: filé nakrájíme na tenké plátky, mezi dva plátky vložíme plátek šunky, plátek sýru. Povrch osolíme, opepříme, posypeme paprikou. Srovnáme na menší plech, nakrájíme kousky másla na porce a dáme do vyhřáté trouby na 190- 200°C  asi na 15 minut. Hotové pokapeme kečupem a podáváme s bramborem.

Makrela pečená

Ingredience: 4 menší makrely, 100g másla, 1 cibule, sůl, kmín drcený, zelená petrželka, citrón.
Postup: očištěné ryby dáme na plech, osolíme, okmínujeme, posypeme petrželkou, pokapeme citronovou šťávou, přidáme nakrájenou cibuli na kolečka a dáme do trouby na 190°C. Ryby pečeme prudčeji a během pečení potíráme máslem.
 

Svitek z pečené ryby  

Ingredience: 400g pečené ryby, (může být i vařená) 100g másla, 4 vejce, 2 lžíce mléka, sůl, petrželka, 2 lžíce strouhanky.
Postup:pečenou rybu dobře vykostíme, umeleme na masovém strojku. Přidáme sůl, nasekanou petrželku, mléko, žloutky a vše dobře promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků, jen lehce vmícháme. Směs podle potřeby zahustíme strouhankou. Směs vložíme do vymazané formy a pečeme na 180°C asi 20 minut.

Rychlý guláš ze salámu s Nivou

Ingredience: 40 dkg měkkého salámu (Gothaj), 10 dkg kečupu, trošku chilli, sůl.
Postup: oloupaný salám nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji (sádle), okořeníme, zalijeme kečupem a osolíme. Krátce povaříme. Na talíři posypeme nastrouhanou Nivou. Podáváme s topinkou.

Kyklopovo  oko

Lančmít nakrájíme na silnější plátky a doprostřed každého vykrojíme kolečko o průměru 3 cm. Na vykrojení použijeme nějakou skleničku. Opečeme na jedné straně a obrátíme, do otvoru rozklepneme vejce a pomalu opékáme. Podáváme s kyselou okurkou a chlebem.

Zapečené žampiony

Ingredience: 500 g žampionů (nebo růžovky), 100 g smetanového sýra, 50 g Nivy, 100 g anglické slaniny, 2 vejce, 1 lžíce hořčice, špetku bazalky, nebo provensálské koření, mletý pepř, sůl.
Postup: očištěné hlavičky hub dáme do vymazaného pekáčku podhoubím nahoru těsně vedle sebe. Nožičky a anglickou slaninu nakrájíme nadrobno a přimícháme ostatní suroviny, dobře promícháme a nalijeme na houby. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 190 stupňů.

Sýrový Cupcakes

Ingredience: 2 šálky těstovin, 1 vejce, 125ml mléka, 125ml zakysané smetany, 375ml sýru čedar, 375ml mozzarely, 8 plátků slaniny, špetku sladké papriky, špetku tymiánu – nebo jiné
Postup: formu na muffiny vyložíme papírovým košíčkem na pečení (máme jistotu, že se lehce vyndají), zapneme troubu na cca 180°C.
Uvařené těstoviny nasekáme na menší kousky, přidáme mléko s rozšlehaným vajíčkem, zakysanou smetanu, nahrubo nastrouhané oba sýry, slaninu nakrájenou na kousky, koření. Promícháme a plníme do muffin tak 1 cm pod okraj. Pečeme cca 30 minut.

Vaječné muffiny 

Ingredience: 5 vajec, 6 lžiček nastrouhaného sýru, 6 plátků šunky (salám) 6 cherry rajčátek, sůl, 6 papírových košíčků, plech na muffiny,
Postup: zapneme troubu na 200°C, papírové košíčky vložíme do otvoru na muffiny. Do misky rozklepneme vejce, osolíme a rozšleháme. Přidáme nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr. Vše znovu promícháme. Směs nalijeme do košíčků, na každý položíme rozpůlené rajče a dáme do trouby cca na 15 minut.

Špagety se šunkou

Ingredience: 250g špaget, 250g šunky, 100g tvrdého sýru, 40g másla, 2 dl mléka, 3 vejce, sůl, pepř.
Postup: špagety uvaříme, šunku nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Špagety promícháme se šunkou a nastrouhaným sýrem, vložíme do vymazané zapékací mísy, nebo kastrolku. V mléce rozšleháme vejce a vlijeme na špagety. Dáme do trouby zapéct na 180°C do ztuhnutí vajíček. Podáváme se salátem.

Toustová bomba

Plech vyložíme pečícím papírem
Ingredience: 150 dkg sýru eidam, 100 dkg sýru niva, 3 vejce, 2 zakysané smetany 400ml, 200 ml mléka, toustový chleba podle velikosti pekáčku, většinou stačí jeden.
Postup: v mléce rozšleháme vejce, přidáme nastrouhanou nivu, nastrouhaný sýr, přimícháme zakysanou smetanu. Jednu polovinu nalijeme na chleba, naskládáme další vrstvu chleba a zalijeme druhou polovinou směsi. Pečeme v troubě do zlatova na 185°C asi 20-30 minut.

Zapečené filé s mandlemi

Ingredience: cca 500g filé, 2 cibule, 1 česnek, 50g oloupaných nakrájených mandlí, trochu vývaru, citron.
Postup: rybí filé pokapeme citronovou šťávou a necháme ½ hod uležet. Na másle zpěníme 1 cibuli s česnekem, přidáme mandle, orestujeme, zalijeme vývarem a necháme chvilku povařit. Zapékací misku vyložíme syrovou cibulí, položíme filé, plátky másla a zapékáme v troubě asi 10 minut na 180°C, zalijeme omáčkou a dopečeme cca 25 minut. Podáváme s bramborovou kaší.

Žampióny a jiné houby s kozím sýrem

Ingredience: 400g žampiónů, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 menší na jemno nakrájená červená kapie, 3 lžíce nasekané pažitky, pepř, 250g měkkého kozího sýru.
Postup: žampióny oloupeme a nožičky nakrájíme nadrobno. Na másle osmahneme cibulku, přidáme nakrájené nožičky, nakrájenou papriku, osolíme a dusíme do změknutí. Můžeme podlít vodou, ale jen tolik aby se odpařila. Odstavíme z ohně, necháme trošku zchladnout, přidáme sýr, polovinu pažitky a ochutnáme. Podle potřeby ještě dosolíme a naplníme hlavičky. Vymažeme zapékací misku, naskládáme naplněné hlavičky a zapékáme na 180°C asi 25 minut.

Moje muffiny 12ks

Ingredience: 4 vejce, 130g uvařených těstovin, 2 jemné párky, koření, 80ml smetany, 1 čtvereček smetanového sýru, 1 čajová lžička škrobu ( Maizena, Solamyl).
Postup (1): těstoviny a párky nakrájíme na malé kousky, vejce metličkou dobře rozšleháme. Nakrájené párky lehce opečeme, přilijeme smetanu, přidáme sýr, který rozvaříme a vychladíme.
Postup (2): v trošce vody rozmícháme škrob, vlijeme do našlehaných vajíček a přidáme všechny nachystané suroviny, osolíme, zamícháme a plníme do misek na muffiny. Plníme kousek pod okraj, nabudou. Pečeme na 190°C cca 20 minut. Jsou nadýchané a dobré. Rychlá večeře, co dům dal.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář