Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty sladká jídla

article preview

 

Pohár ovocný
Ingredience: 250g sýru Mascarpone, 150g smetany 33%, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce koňaku, 1 lžíce medu, drobné ovoce, nebo nakrájené ovoce na menší kousky,
Postup: ušleháme mascarpone s jedním vanilkovým cukrem a medem. Smetanu s druhým vanilkovým cukrem. Vše smícháme zlehka dohromady, rozdělíme do pohárů, ozdobíme ovocem a dáme vychladit.

Tvarohové knedlíky

Ingredience: 250g balený tvaroh, 2 housky, nebo rohlíky, 2 vejce, dětská krupička na obalení, špetka soli. Na dokončení:jahody, máslo, zakysaná smetana, moučkový cukr.
Postup: Smícháme tvaroh s vajíčkem a houskou nakrájenou na drobné kostičky. Z tvarohového těsta tvarujeme malé knedlíčky, které obalíme v dětské krupičce a pomalu dáváme do horké, ne vařící se vody a necháme je tam asi 3 minuty. Poté je vyndáme a necháme trochu zchladnout. Knedlíčky rozpůlíme, dáme na talíř, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a nakonec dozdobíme kousky jahod a zakysanou smetanou, když nemáte ovoce, přidejte ovocný džem.
Připomínka: do hrnce dáme vodu, trošku osolíme, zahřejeme jen na 90°C.

Banánové lívance

Ingredience: 150ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky nebo (celozrnné)1 banán, 2 vejce, olej na pánvičku.
Postup: v mléce rozšleháme mouku, přidáme rozšlehané vejce a rozmačkaný banán, promícháme a šup s tím na pánvičku, opéct z obou stran. Na dochucení pomažeme marmeládou, nebo přidáme nějaké ovoce. 10 lívanečků

Nudle zapečené s ovocem

Ingredience: 300g vypeckovaných třešní, 400g širší polévkové nudle, 150g nasekaných ořechů, 50g másla, 250ml vody, 100g másla, 100g medu.
Postup: uvaříme nudle v mírně osolené vodě do poloměka. Ocezené promícháme s 50g másla. Pekáček vymažeme tukem, na dno dáme polovinu nudlí, poklademe nakrájeným ovocem, ořechy a dáme druhou vrstvu nudlí. Vložíme do trouby na 190°C pečeme cca 10 minut, vytáhneme, zalijeme vodou, ve které jsme rozpustili máslo a med. Vložíme zpět do trouby a pečeme ještě 15 minut.

Beleše

Ingredience: 3 vejce, 250ml šlehačky, 3 lžíce rozpuštěného másla, tolik hladké mouky, aby vzniklo řídké těsto, sůl.
Postup: ve smetaně rozmícháme vejce, přidáme postupně mouku a máslo, nemícháme dlouho. Zahřejeme lívanečník, vymažeme a nalijeme těsto do poloviny. Smažíme obě strany.

Rýžová pochoutka s jahodami

Ingredience: 120g rýže, 200ml smetany, 200g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, cukr moučka podle chuti, želatinový ztužovač za studen, odvažte a dělejte podle návodu. Smetanu ušleháme, přimícháme zakysanou smetanu, osladíme, přidáme uvařenou rýži, ztužovač a nakrájené jahody. Chlebíčkovou formu vyložíme potravinovou folií, nebo alobalem a nandáme směs. Necháme v lednici zatuhnout.

Tvarohové knedlíky

Ingredience: 300 g měkkého tvarohu, 680 g hrubé mouky,180 ml mléka, 2 vejce, 2 žloutky, 100 g másla, špetka soli, máslo na polití hotových knedlíčků.
Postup:tvaroh smíchejte s vejci a žloutky, přidejte mléko, sůl, povolené máslo a mouku, vypracujte vláčné těsto. Na desce posypané moukou vyválíme placku asi 3mm silnou, rádýlkem nakrájíme čtverečky 4x4cm záleží, čím budeme plnit. Čtverečky mohou být větší i menší. Položíme ovoce- jahodu, švestku, povidla co máme. Zabalíme, vložíme do vařící vody a vaříme asi 6 minut. Hotové sypeme cukrem, kakaem, čokoládou, kdo co má a přelijeme rozpuštěným máslem.
Pokud jste jen dva, nebo tři, udělejte z poloviční dávky.

Šlíšky na sladko

Ingredience: 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 300g hrubé mouky, 300gr krupice, sůl, 1 prášek do pečiva.
Postup: vypracujeme těsto trošku hustší, podle potřeby přidáme mouku, vyválíme na silnější válečky cca 2cm, ty rukou zploštíme a nakrájíme stejnoměrné podlouhlé šišky, ty ještě rukou zakulatíme. Vaříme 5 minut, vytáhneme, omastíme a sypeme nasucho opraženou strouhankou, kterou smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, nebo také mákem a cukrem. Také jako přílohu k masu.

Zmrzlina Míša

mrazena-dobrota--3-.jpg mrazena-dobrota--6-.jpg

Ingredience na 9 ks: 250g vanička tučného tvarohu, 6 lžic vyšlehané šlehačky, 200g hořké čokolády, ( může být na vaření) 1 lžíce kokosového oleje, (dala jsem řepkový) 2 lžíce medu, 2 lžíce moučkového cukru.
Připravíme si krém. Tvaroh osladíme cukrem a medem, přimícháme šlehačku.
Postup: Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s olejem. Přichystáme si silikonové formy na muffiny a na jejich dno vlijeme 1 lžíci rozpuštěné čokolády a necháme lehce ztuhnout.
Hotový tvarohový krém nakládáme lžící na čokoládu v mafinových formičkách. Nakonec tvarohovou vrstvu zalijeme rozpuštěnou čokoládou a Míša muffiny vložíme do mrazáku. Zhruba za dvě hodiny je zmrzlina pěkně ztuhlá a jde krásně vyloupnout ze silikonových formiček.
Příchuť zmrzliny můžete obměňovat přidáním různého ovoce, které přidáváme rozmixované.

Tvarohové osvěžení

Ingredience: 250 g tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce
Postup: tvaroh s cukrem a smetanou rozšleháme na hladký krém.
Vrstvíme do misek nebo pohárů a prokládáme ovocem.

Tvarohové šišky s povidlovou omáčkou
 
Šišky: 500 g tvarohu, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 240 g dětské krupičky, špetka soli
omáčka: 300 g povidel, 4 lžíce citronové šťávy, 1-2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, kousek čokolády
Postup: tvaroh rozmícháme s celými vejci a máslem. Pak přidáme krupičku, osolíme a vypracujeme husté těsto. Na vále posypaném krupičkou vyválíme válečky, rozkrájíme je na stejné kousky a vytvarujeme šišky.
Šišky nasypeme do velkého hrnce s vařící osolenou vodou. Až vyplavou na povrch, vyndáme je a necháme okapat. Na talíři je přelijeme omáčkou.

Povidla rozmícháme s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Za stálého míchání necháme rozehřát. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme trochou vody a necháme krátce přejít varem. Přidáme máslo a kousek čokolády a mícháme do úplného rozpuštění.

Základní těsto na palačinky: 15 kusů

Ingredience:700ml mléka, 2 vejce, 300g hladké mouky, trošku soli, olej na smažení.
Postup: do mísy dáme mouku, osolíme a přiléváme mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce. Použijeme metličku, lépe se vše smíchá. Uděláte dobře, když těsto nachystáte aspoň o 30 minut dříve. Lepek se lépe rozloží a palačinky jsou tenoučké. Měli by jste udělat cca 15 palačinek o průměru 20cm.

Domácí šlehačka

250gr másla rozpustíme v 250gr mléka zahříváním. Až se rozpustí, vlijeme do mixeru a 2 minuty mixujeme. Dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc a pak ušleháme.

Krupicová kaše

Zjistila jsem, že už málo kdo umí udělat domácí krupicovou kaši. Je lepší než kupovaná.

Ingredience: 1lt mléka, 4 vrchovaté polévkové lžíce dětské krupice, špetka sol, 1 a půl lžíce cukru.
Postup: do studeného mléka dáme sůl, cukr a krupici. Mícháme, až začne vařit, vaříme 10min. Je dobré na to mít kastrůlek s antiadhezním povrchem, nepřipaluje se. Toto množství je pro 3 malé jedlíky, nebo dva dospělé. Pocukrujeme, posypeme kakaem (nebo nastrouhanou čokoládou) a zalijeme rozpuštěným máslem. Mňamka

Ovocné lívanečky

Ingredience: půl litru studeného mléka, 2 vejce ,100gr mletého cukru, 300gr polohrubé mouky, špetka soli, asi 300gr drobného ovoce ( můžete nakrájet na drobné kousky větší ovoce).
Postup: mléko osolíme, přidáme cukr, žloutky a vidličkou rozkvedláme. Přidáme mouku po částech aby nehrudkovala, sníh ze dvou bílků a nakonec vmícháme ovoce. Smažíme na vymazaném lívanečníku. Jsou velice křehké a výborné.
 
 
Žemlovka s jablky

Ingredience: 1 vánočka, 5 jablek, 250 g tvarohu, 1 hrnek mléka, 1 vejce, cukr.
Příprava:skleněnou misku na zapékání vymažeme máslem. Vánočku nakrájíme na plátky a každý kousek lehce namočíme do mléka s rozšlehaným vejcem. Dáme první vrstvu a na to přidáme tvaroh ušlehaný s 1 lžící mléka a cukrem. Přikryjeme další vrstvou vánočky a na tu dáme nahrubo nastrouhaná jablka, posypeme skořicí a dáme poslední vrstvu vánočky. Zapékáme v troubě na 180 st. asi 20 min.

Dětské piškoty s vanilkovým krémem

Ingredience: 10 až 15 dkg dětských piškotů, 500ml mléka,1vanilkový pudink, 1 polévková lžíce másla, nějaký džem, nebo marmeládu.
Postup:piškoty slepíme marmeládou. Pak je napůlíme a skládáme do misek (nebo hlubších talířků). Uvaříme pudink podle návodu, jen přidáme máslo a vlijeme na piškoty. Necháme vychladit a před podáním vylepšíme šlehačkou. Doporučuji piškoty "Opavia" jsou křehčí.
 

Pomeranče s krémem

Ingredience: 3 pomeranče,125ml mléka,10gr pudinkového prášku, 1 žloutek, 100gr mletého cukru, 50gr piškotů.
Krém: do mléka nasypeme cukr, pudink, necháme povařit cca 1 minutu. Odstavíme a přimícháme žloutek.
Pomeranče rozpůlíme, ostrým nožem vykrojíme dužninu a nakrájíme na kousky. Do horkého krému zamícháme nakrájené pomeranče a nalámané piškoty. Dáme vychladit.
 
Banán šlehaný s tvarohem

Ingredience na jednu porci: 1 banán, 1 lžíce moučkového cukru, ½ kávové lžičky citronové šťávy, 100g tvarohu, můžete použít ve vaničce, piškoty jako příloha.
Postup: zralý banán ušleháme s cukrem,(používám tyčový mixer) přidáme citronovou šťávu a tvaroh, našleháme. Podáváme s piškoty.
 

Jablka pečená s ořechy

Ingredience: 5 jablek, 50g nasekaných vlašských ořechů, 7 kulatých piškotů, 2cl rumu (nemusí být) nebo 2cl pomerančové šťávy, 1 lžíce moučkového cukru, 50g másla, strouhanou pomerančovou kůru na ochucení.
Postup: jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec. Jablka naskládáme do kastrůlku vedle sebe a otvor naplníme sekanými ořechy smíchanými s piškotovými drobečky, které jsme pokapali rumem (pomerančovou šťávou) posypeme cukrem, podlijeme troškou vody a dáme péci na 180C° asi 20 - 30 minut. 10 minut před dopečením dáme na jablka kousky másla, do kterého jsme vtlačili pomerančovou kůru, přikryjeme a dopečeme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář