Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty sladká jídla

article preview

 

 

Banánové lívance
 

Ingredience: 150ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky nebo (celozrnné)1 banán, 2 vejce, olej na pánvičku.
Postup: v mléce rozšleháme mouku, přidáme rozšlehané vejce a rozmačkaný banán, promícháme a šup s tím na pánvičku, opéct z obou stran. Na dochucení pomažeme marmeládou, nebo přidáme nějaké ovoce. 10 lívanečků

 

Beleše
 

Ingredience: 3 vejce, 250ml šlehačky, 3 lžíce rozpuštěného másla, tolik hladké mouky, aby vzniklo řídké těsto, sůl.
Postup: ve smetaně rozmícháme vejce, přidáme postupně mouku a máslo, nemícháme dlouho. Zahřejeme lívanečník, vymažeme a nalijeme těsto do poloviny. Smažíme obě strany.

 

Tvarohové knedlíky

Ingredience: 300 g měkkého tvarohu, 680 g hrubé mouky,180 ml mléka, 2 vejce, 2 žloutky, 100 g másla, špetka soli, máslo na polití hotových knedlíčků.
Postup:tvaroh smíchejte s vejci a žloutky, přidejte mléko, sůl, povolené máslo a mouku, vypracujte vláčné těsto. Na desce posypané moukou vyválíme placku asi 3mm silnou, rádýlkem nakrájíme čtverečky 4x4cm záleží, čím budeme plnit. Čtverečky mohou být větší i menší. Položíme ovoce- jahodu, švestku, povidla co máme. Zabalíme, vložíme do vařící vody a vaříme asi 6 minut. Hotové sypeme cukrem, kakaem, čokoládou, kdo co má a přelijeme rozpuštěným máslem.
Pokud jste jen dva, nebo tři, udělejte z poloviční dávky.


Šlíšky na sladko
 

Ingredience: 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 300g hrubé mouky, 300gr krupice, sůl, 1 prášek do pečiva.
Postup: vypracujeme těsto trošku hustší, podle potřeby přidáme mouku, vyválíme na silnější válečky cca 2cm, ty rukou zploštíme a nakrájíme stejnoměrné podlouhlé šišky, ty ještě rukou zakulatíme. Vaříme 5 minut, vytáhneme, omastíme a sypeme nasucho opraženou strouhankou, kterou smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, nebo také mákem a cukrem. Také jako přílohu k masu.

 

Zmrzlina Míša
 
Ingredience na 9 ks: 250g vanička tučného tvarohu, 6 lžic vyšlehané šlehačky, 200g hořké čokolády, ( může být na vaření) 1 lžíce kokosového oleje, (dala jsem řepkový) 2 lžíce medu, 2 lžíce moučkového cukru.
Připravíme si krém. Tvaroh osladíme cukrem a medem, přimícháme šlehačku.
Postup: Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s olejem. Přichystáme si silikonové formy na muffiny a na jejich dno vlijeme 1 lžíci rozpuštěné čokolády a necháme lehce ztuhnout.
Hotový tvarohový krém nakládáme lžící na čokoládu v mafinových formičkách. Nakonec tvarohovou vrstvu zalijeme rozpuštěnou čokoládou a Míša muffiny vložíme do mrazáku. Zhruba za dvě hodiny je zmrzlina pěkně ztuhlá a jde krásně vyndat ze silikonových formiček.
Použila jsem papírové košíčky, ty bohužel nedrží tvar tak jako silikonové, tak je mám trošku neforemné.
Příchuť zmrzliny můžete obměňovat přidáním různého ovoce, které přidáváme rozmixované.

 

Tvarohové osvěžení

Ingredience: 250 g tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce
Postup: tvaroh s cukrem a smetanou rozšleháme na hladký krém.
Vrstvíme do misek nebo pohárů a prokládáme ovocem.

 

Tvarohové šišky s povidlovou omáčkou
 
Šišky: 500 g tvarohu, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 240 g dětské krupičky, špetka soli
omáčka: 300 g povidel, 4 lžíce citronové šťávy, 1-2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, kousek čokolády
Postup: tvaroh rozmícháme s celými vejci a máslem. Pak přidáme krupičku, osolíme a vypracujeme husté těsto. Na vále posypaném krupičkou vyválíme válečky, rozkrájíme je na stejné kousky a vytvarujeme šišky.
Šišky nasypeme do velkého hrnce s vařící osolenou vodou. Až vyplavou na povrch, vyndáme je a necháme okapat. Na talíři je přelijeme omáčkou.

Povidla rozmícháme s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Za stálého míchání necháme rozehřát. Pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme trochou vody a necháme krátce přejít varem. Přidáme máslo a kousek čokolády a mícháme do úplného rozpuštění.

 

Základní těsto na palačinky: 15 kusů
 

Ingredience: 3 dl studeného mléka, 3 vejce,150gr mouky hladké, 50gr moučkového cukru, špetka soli, citronová kůra, olej na smažení.
Postup: do studeného mléka dáme celá vejce, cukr, sůl, citronovou kůru. Nejdříve rozšlehejte vejce a pak za stálého šlehání ruční metličkou přidávejte mouku. Nejlépe po částech. Až se přestanou dělat na povrchu těsta hrudky, máte hotovo. Někdy se stane, že nějaká ta hrudka zůstane,"nevadí". Pokud máte čas, odložte těsto ještě do ledničky asi na 30 min. a můžete začít smažit. Na vymazanou a rozehřátou pánev nalijeme těsto a prudce pečeme do růžova po obou stranách. Palačinky musí být tenké.
 

 Domácí šlehačka

250gr másla rozpustíme v 250gr mléka zahříváním. Až se rozpustí, vlijeme do mixeru a 2 minuty mixujeme. Dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc a pak ušleháme.


Krupicová kaše
 
Zjistila jsem, že už málo kdo umí udělat domácí krupicovou kaši. Je lepší než kupovaná.

Ingredience: 1lt mléka, 4 vrchovaté polévkové lžíce dětské krupice, špetka sol, 1 a půl lžíce cukru.
Postup: do studeného mléka dáme sůl, cukr a krupici. Mícháme, až začne vařit, vaříme 10min. Je dobré na to mít kastrůlek s antiadhezním povrchem, nepřipaluje se. Toto množství je pro 3 malé jedlíky, nebo dva dospělé. Pocukrujeme, posypeme kakaem (nebo nastrouhanou čokoládou) a zalijeme rozpuštěným máslem. Mňamka
 
Ovocné lívanečky

Ingredience: půl litru studeného mléka, 2 vejce ,100gr mletého cukru, 300gr polohrubé mouky, špetka soli, asi 300gr drobného ovoce ( můžete nakrájet na drobné kousky větší ovoce).
Postup: mléko osolíme, přidáme cukr, žloutky a vidličkou rozkvedláme. Přidáme mouku po částech aby nehrudkovala, sníh ze dvou bílků a nakonec vmícháme ovoce. Smažíme na vymazaném lívanečníku. Jsou velice křehké a výborné.
 
 

Žemlovka s jablky

Ingredience: 1 vánočka, 5 jablek, 250 g tvarohu, 1 hrnek mléka, 1 vejce, cukr.
Příprava:skleněnou misku na zapékání vymažeme máslem. Vánočku nakrájíme na plátky a každý kousek lehce namočíme do mléka s rozšlehaným vejcem. Dáme první vrstvu a na to přidáme tvaroh ušlehaný s 1 lžící mléka a cukrem. Přikryjeme další vrstvou vánočky a na tu dáme nahrubo nastrouhaná jablka, posypeme skořicí a dáme poslední vrstvu vánočky. Zapékáme v troubě na 180 st. asi 20 min.
 

Dětské piškoty s vanilkovým krémem

Ingredience: 10 až 15 dkg dětských piškotů, 500ml mléka,1vanilkový pudink, 1 polévková lžíce másla, nějaký džem, nebo marmeládu.
Postup:piškoty slepíme marmeládou. Pak je napůlíme a skládáme do misek (nebo hlubších talířků). Uvaříme pudink podle návodu, jen přidáme máslo a vlijeme na piškoty. Necháme vychladit a před podáním vylepšíme šlehačkou. Doporučuji piškoty "Opavia" jsou křehčí.
 

Pomeranče s krémem

Ingredience: 3 pomeranče,125ml mléka,10gr pudinkového prášku, 1 žloutek, 100gr mletého cukru, 50gr piškotů.
Krém: do mléka nasypeme cukr, pudink, necháme povařit cca 1 minutu. Odstavíme a přimícháme žloutek.
Pomeranče rozpůlíme, ostrým nožem vykrojíme dužninu a nakrájíme na kousky. Do horkého krému zamícháme nakrájené pomeranče a nalámané piškoty. Dáme vychladit.
 
Banán šlehaný s tvarohem

Ingredience na jednu porci: 1 banán, 1 lžíce moučkového cukru, ½ kávové lžičky citronové šťávy, 100g tvarohu, můžete použít ve vaničce, piškoty jako příloha.
Postup: zralý banán ušleháme s cukrem,(používám tyčový mixer) přidáme citronovou šťávu a tvaroh, našleháme. Podáváme s piškoty.
 

Jablka pečená s ořechy

Ingredience: 5 jablek, 50g nasekaných vlašských ořechů, 7 kulatých piškotů, 2cl rumu (nemusí být) nebo 2cl pomerančové šťávy, 1 lžíce moučkového cukru, 50g másla, strouhanou pomerančovou kůru na ochucení.
Postup: jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec. Jablka naskládáme do kastrůlku vedle sebe a otvor naplníme sekanými ořechy smíchanými s piškotovými drobečky, které jsme pokapali rumem (pomerančovou šťávou) posypeme cukrem, podlijeme troškou vody a dáme péci na 180C° asi 20 - 30 minut. 10 minut před dopečením dáme na jablka kousky másla, do kterého jsme vtlačili pomerančovou kůru, přikryjeme a dopečeme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář