Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z hovězího masa

article preview

Hovězí závitky 


Ingredience: 4 plátky hovězího masa, 1 lžíce nakrájené špeku, 2  cibule, 2 kyselé okurky, 120g uzeného masa, 1stroužek česneku, 1 lžíce petrželky, sůl, 2cm sardelové pasty,70g másla, 2 kávové lžičky hladké mouky, hořčice na dochucení hotové šťávy. Vývaru, nebo vody dejte tolik, aby závitky byly ponořené.
Postup: plátky masa rozklepeme na tenký plát. Jednu cibuli, uzené maso, špek a kyselou okurku nakrájíme na malé kostičky, petrželku nasekáme najemno. Máslo a sardelovou pastu společně umícháme a přidáme ostatní suroviny kromě špeku, dobře promícháme. Naklepané maso osolíme, po celé ploše potřeme směsí, zarolujeme a svážeme motouzem. Závitky zprudka opečeme na sádle ze všech stran a odložíme zatím bokem. Do výpeku přidáme nakrájený špek, orestujeme a přidáme druhou nakrájenou cibuli. Smažíme do zlatavé barvičky, lehce zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a zalijeme studeným  vývarem (nebo vodou). Metličkou prošleháváme, aby se neudělaly hrudky. Vše nalijeme na závitky tak, aby byly celé ponořené. Přikryjeme poklicí a dusíme v troubě cca 2 hodiny. Měkké závitky vyjmeme, odstraníme motouz. Pokud je šťáva hustá, zředíme ji na potřebnou konzistenci, dochutíme solí a hořčicí. Krátce společně povaříme. Podáváme s rýží. Použila jsem elektrický tlakový hrnec a bylo hotovo za 45 minut.

Cikánská hovězí pečeně
 

Ingredience: 500g hovězí kýty, nebo jiné, 100g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 1 menší cibule, 40g špeku, 100g kyselých okurek, 2 lžíce sádla, pepř, 2 lžičky Solamylu, sůl, voda.
Postup: kořenovou zeleninu, okurka a špek nakrájíme na kostičky. Do masa špičatým nožem děláme otvory, do kterých vkládáme střídavě zeleninu, okurky a špek. Na sádle orestujeme cibuli, přidáme zbytek špeku, zeleniny, pepř a maso. Podlijeme 100ml vody, přikryjeme, vložíme do trouby a dusíme. Asi 30 minut před vytažením odkryjeme a necháme opéct. Maso vyndáme, pokrájíme na plátky. Šťávu zahustíme Solamylem rozmíchaný v trošce studené vody, povaříme 2 minuyt a nalijeme na maso. Podáváme s rýží i těstovinou.


Srbská pečeně

Ingredience: 500g hovězího masa, 40g sádla, 1 menší cibule, 250g papriky, 150g rajčat, 2 lžičky sladké papriky, sůl, 2 lžičky hladké mouky,voda.
Postup: maso vcelku orestujeme, vyndáme, přidáme cibuli, trochu orestujeme, přidáme sladkou papriku, podlijeme, osolíme, přidáme maso a dusíme přikryté v troubě. Po 30 minutách přidáme papriky nakrájené na proužky, rajčata na čtvrtky a dál dusíme. Hotové maso vyndáme, v troše vody rozmícháme mouku, přidáme do šťávy a povaříme nejméně 30 minut. Podáváme s rýží, těstovinou.

 

Hovězí roládky

Ingredience: 400g mletého hovězího masa, 2 rohlíky, 1 lžíce strouhanky, 1 menší cibule, 1 vejce, 100g anglické na plátky, sůl, pepř.
Postup: mleté maso osolíme, přidáme rohlíky navlhčené vodou, na jemno nakrájenou cibuli, strouhanku, pepř, sůl, vejce a vše spojíme. Lžící odebíráme kousky, rukou vytvoříme placičku, položíme plátek anglické a srolujeme. Do kastrolu dáme sádlo, nebo olej a masové šišky opečeme, necháme v kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme cca 40 minut. Příloha brambory, tatarka, okurek a jiné.   

 

Dušená hovězí kližka

Ingredience:700 g hovězí kližky, 3-4 velké cibule, 5 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, 250 ml smetany, 1 vrchovatou kávovou lžičku škrobu, 1 mrkev, hrst hrášku, olej

Postup:kližku odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka. Na troše oleje zpěníme cibuli a za stálého míchání osmažíme. Až začne zlátnout, přisypeme maso a za častého míchání opečeme. Okořeníme, osolíme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka, podléváme podle potřeby. Můžeme vložit do trouby na 180°C. Očištěnou mrkev nakrájíme na tenká kolečka a tak ½ hod před dovařením masa přidáme mrkev, hrášek a rozmačkaný česnek. K měkkému masu přilijeme smetanu, ve které jsme rozkvedlali škrob. Necháme povařit dvě minuty a je hotovo. Podáváme s rýží, nebo těstovinami.

 

Námořnické maso

Ingredience: 600g hovězího masa, 160g žampiónů, 1 lžíce másla, 2 menší cibule, 2 rajčata, 1 lžíce rajského protlaku, 120g šunky, sůl, pepř, 3 lžíce oleje.

Postup: Očištěné a na plátky nakrájené žampióny podusíme na másle. Maso nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájenou na jemno na oleji osmažíme , přidáme nakrájené maso to orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme protlak, tak 5 minut podusíme. Podlijeme troškou horké vody, přikryjeme a dusíme. Tak 10 minut před vypnutím přidáme oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata a šunku nakrájenou na nudličky a dodusíme. Příloha špagety.

 

Slovenský hovězí guláš

Ingredience: 400g hovězí kližky, nebo jiné, 60g sádla, 1 větší cibule, 600g brambor, kmín, 2 stroužky česneku, sladká mletá paprika, sůl, voda na podlití asi 1 dl.

Postup: maso nakrájíme na kostky a opečeme na sádle, až se zatáhne, přidáme cibuli nakrájenou na kostičky a ještě tak 5 minut opékáme. Přidáme sladkou papriku, kmín, sůl, rozetřený česnek, podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Přidáme brambory nakrájené na kostky a společně dovaříme. Podle potřeby podlijeme horkou vodou. Podáváme s chlebem.

 

Hovězí se zelím 

Ingredience: 300g hovězí zadní i jiné, 1 kapiová paprika, 200g hlávkového zelí, 1 cibule, 1 lžička sladké papriky, pepř, sůl, 2 lžíce sádla.

Postup: maso, zelí, papriku nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka. Na sádle orestujeme maso, přidáme sladkou papriku, pepř, párkrát promícháme a přidáme ostatní suroviny a sůl. Promícháme, podlijeme 1 dl vody, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby dusit na 180°C nejméně 1 hodinu. Podle potřeby podléváme. Podáváme s rýží.

 

Smažené hovězí se sýrem 

Ingredience: 500g vařeného hovězího masa, 1 až 2 vejce, 200g tvrdého sýru, sůl, olej na smažení.

Postup: studené hovězí maso nakrájíme na plátky, osolíme, namočíme v rozšlehaném vejci a obalíme v nastrouhaném sýru. Hned smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

 

Hovězí karbenátky z vařeného masa 

Ingredience: 700g vařeného hovězího masa, 150g vařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)3 stroužky česneku, 1 větší cibule, pepř mletý, majoránka, 2 vejce, sůl, strouhanka podle potřeby.

Na obalení: 1 vejce, hrubá mouka, strouhanka.

Postup: uvařené hovězí maso pomeleme společně se zeleninou, přidáme česnek utřený se solí a cibuli, kterou jsme orestovali na troše tuku, mletý pepř, majoránku, vejce a tolik strouhanky, aby směs byla dostatečně hustá. Přidáváme raději postupně. Dobře vše promícháme a ochutnáme, jestli je maso dost slané. V dlani tvoříme malé karbenátky, které obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Smažíme do zlatova. Nemusíte dlouze, maso je vařené. Příloha, hranolky, bramborová kaše apod.

 

Hovězí na houbách 

Ingredience: 4 plátky hovězího masa, 2 polévkové lžíce sušených hub, sůl, pepř, 1 cibule, 1 lžíce špeku, drcený kmín, hladká mouka.

Postup: nejdříve zalijeme houby vodou tak, aby byly ponořené (nabudou) stačí 15 minut. Plátky masa naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a zlehka poprášíte moukou z obou stran. Na pánvičce rozehřejeme tuk a plátky masa prudce opečeme. Odložíme bokem. Ve výpeku opražíme nakrájený špek, přidáme cibuli, kmín, orestujeme a vlijeme houby i s vodou. Prohřejeme, vlijeme do pekáčku (kastrůlku) přidáme maso a přikryté dusíme v troubě. Podle potřeby podléváme horkou vodou (vývarem). Podáváme s rýží.

 

Hovězí ragů

Ingredience:2 lžíce oleje, lžička cukru, 1cibule,400-600 g zadního hovězího, 200ml červeného vína, sůl, 200 g kořenové zeleniny, lžíce másla, Solamyl.

Postup: na olej dáme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, osmahneme a přidáme na kostky nakrájené maso. Orestujeme, aby se zatáhlo, osolíme a přilijeme 100ml vína. Přikryjeme poklicí a dusíme. Můžeme dát do trouby na 190°C. Podle potřeby podléváme vínem.

Mezitím si nakrájíme zeleninu na plátky 3cm dlouhé. Nejlépe se to dělá škrabkou na brambory. Půl hodiny před dovařením masa přidáme zeleninu a dodusíme společně. Na zahuštění použijeme 2 malé lžičky škrobu rozpuštěné v troše vody.

 

Roštěnky Esterházy

Ingredience: 4 silnější plátky hovězího masa na dušení (roštěná nebo kýta), 3 menší mrkve, 2 menší petržele, 2 střední cibule, 2 lžíce kaparů naložených v soli, 4 lžíce oleje, trochu hladké mouky, 400 ml hovězího vývaru, 200 g zakysané smetany, sůl, mletý pepř.

Postup: plátky masa zlehka naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Obalíme v mouce. Zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky.V pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej a zprudka opečeme maso z obou stran dozlatova. Vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku v pánvi nasypeme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání smažíme do mírného změknutí. Přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli a společně smažíme do lehkého zezlátnutí. Na zeleninu položíme maso, podlijeme vývarem, můžeme ještě trochu přisolit a pod pokličkou dusíme do změknutí masa.

 

Hovězí plátky

Ingredience: 4 plátky zadního hovězího masa, 1 lžíce hladké mouky, 50g tvrdého sýru, 3 lžíce oleje, 1 lžíce nakrájené slaniny, pažitka, pepř, sůl, 2 bílky.

Postup: maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou z obou stran. Na oleji rozškvaříme slaninu a plátky masa rychle opečeme z obou stran. Podlijeme trochou horké vody a dusíme do změknutí, občasným podlitím vody. Měkké maso přeložíme na pomaštěný plech, na každý plátek dáme trochu sněhu z bílků a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapečeme v troubě na 200°C do roztopení sýru. Zdobíme pažitkou. Příloha, opečené brambory.

 

Hovězí roláda s houbami

Chystáme den dopředu.

Ingredience: 600g hovězího masa v celku (plát), 100g sádla, 100g slaniny, 3 vejce, 2 cibule, 100g žampionů, nebo hříbků, zelená petrželka, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky.

Náplň: na sádle a rozpuštěné slanině osmažíme 1 cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme na plátky nakrájené houby a podusíme tak 10 minut, přidáme vejce, sůl, pepř, drobně nasekanou petrželku a usmažíme,(směs nemusí být úplně hustá).

Postup: plát masa lehce naklepeme, proložíme petrželkou a kolečky cibule a necháme nejméně 3 hodiny odležet. Maso potřeme nádivkou, zabalíme jako závin, ovážeme nití, osolíme, poprášíme moukou a zprudka opečeme ze všech stran. Podlijeme horkou vodou a v troubě dusíme za občasného podlévání při teplotě 190°C cca 1 ½ hodiny.

 

Hovězí roláda s mletým masem

Ingredience: 600g hovězího zadního masa- 1 plát, 200g mletého masa, 1 vejce, 2 cibule, mletá paprika, párek, hladká mouka, sádlo, sůl, pepř.

Postup: maso naklepeme, osolíme, opepříme, opaprikujeme. Mleté maso promícháme s vejcem, drobně nakrájenou 1 cibulí, solí, pepřem a 1 lžící vody. Rozložíme na připravený plát, do středu dáme párek a stočíme. Omotáme pevně nití. Osolíme a obalíme v mouce s míchané s paprikou. Na sádle zpěníme druhou cibuli a maso ze všech stran opečeme. Podlijeme horkou vodou a dusíme do změknutí za občasného podlévání.

 

Hanácké bifteky 

Ingredience: 4 plátky krkovičky, 300g sýru ( eidam) 150g šunky, 150g anglické, 1 zeleninové lečo menší cca 320g, sůl, 250ml smetany ke šlehání.

Postup: salám a anglickou nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na hrubším struhadle. Krkovičku osolíme a položíme na dno pekáčku, posypeme salámem a anglickou, zalijeme zeleninovým lečem, posypeme sýrem a zalijeme smetanou. Přikryjeme a pečeme asi 1hod 20min na 180°C. Podlévat nemusíme. Příloha je rýže, nebo brambory.

 

Hovězí nudličky se zeleninou 

Ingredience: 500g hovězího masa, 5 větších brambor, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, 100g nakládaných cibulek, 2 žampiony, sůl, 8 fazolových lusků. 1 lžíce worcesteru.

Postup: 2 cibule nakrájíme na nudličky, česnek na plátky, mrkev na tenké nudličky, cibulky na půlky, žampióny na plátky, lusky krájíme zešikma. Na sádle tuto zeleninu orestujeme, trošku osolíme, podlijeme 2 lžícemi vody a na mírném ohni dusíme asi 15 minut. Podle potřeby přilijeme trošku vody, ale neměla by tam žádná zůstat. Na druhé pánvičce osmažíme do zlatova další dvě cibule nakrájené na kostičky. Přidáme maso nakrájené na nudličky, zprudka orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme ½ lžičky sladké papriky, polijeme worcestrem a opékáme do měkka. Podle potřeby podlijeme trochu vodou. Když je maso měkké, přidáme podušenou zeleninu, promícháme. Příloha opečené brambory.

 

Hovězí nudličky

Ingredience: 400g hovězího masa, 2 menší cibule, 1 lžička sladké papriky, papričky chilli, sůl, olej, 1 polévková lžíce nakrájeného špeku.

Postup: na olej dáme špek a opražíme, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku podusíme a přidáme nakrájené maso, které zprudka orestujeme. Podlijeme vývarem, nebo horkou vodou a dusíme. Až je maso měkké přidáme druhou cibuli nakrájenou na kolečka a chilli papričky dle svého uvážení a ještě chvilku podusíme. Podáváme s rýží.


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář