Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z kuřecího masa

article preview

 

Kuřecí Paella  od Mirka

Ingredience:500 g kuřecího masa, stehna nebo prsa, 4 rajčata, 2 papriky, 2 velké cibule, 2 vařená vejce, sůl, olej.
Kořenící směs:množství si namíchejte podle chuti, kari koření, pepř černý, sůl, paprika mletá, koriandr, chilli, česnek sušený, pepř a chilli opatrně.

Postup: kuřecí maso nakrájíme na silnější nudličky a spolu s cibulí restujeme na oleji do zlatova, podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme pokrájená rajčata a papriky na nudličky, okořeníme připravenou směsí a mírně osolíme. Můžeme přidat spařenou rýži a dusit pokrm společně do změknutí. Já dělám rýži zvlášť. Když je maso měkké, přidáme pokrájená vajíčka a prohřejeme.

Kuře po cikánsku

kure-1.jpg  kure-2.jpg
Ingredience: 1kuře, ½ kg syrových brambor, tuk, cibule, sůl, 100gr hub nebo (žampiony)1 větší cibule, 3 papriky kapiovky, 80gr anglické slaniny (nebo špeku), 1 až 2 klobásy( dle výběru) 1 lžička červené sladké papriky, pepř.
Postup: nejdříve si nachystáme brambory nakrájené na kostičky (jako na salát) stejně i papriku, houby a slaninu. Klobásu nakrájíme na kolečka.
Kuře rozdělíme na čtyři díly, opečeme z obou stran na tuku, vyndáme, osolíme, opaprikujeme, opepříme a uložíme bokem. Do výpeku dáme, nakrájenou cibuli osmažíme a přidáme, brambory, papriku, houby, sůl, polovinu slaniny. Pořádně promícháme. Na směs poskládáme kuře, poklademe kolečky klobásy a zasypeme zbytkem slaniny. Podlijeme vývarem, nebo rozpuštěným kuřecím bujónem, asi 3dl. Přikryjeme a pečeme v troubě na 190°C. Po 45 minutách sundáme víko a pečeme bez, aby se maso upeklo do červena. Podle potřeby podléváme vývarem.

Dýně Hokaido s kuřecím řízkem pro 2 strávníky

dyne-hokaido--4-.jpg dyne-hokaido--6-.jpg dyne-hokaido--1-.jpg


Ingredience: dýně v průměru 20cm, (zapomněla jsem ji zvážit), 2 vykostěné kuřecí kýty, olej, sůl, 1 stroužek česneku, čtvrt kávové lžičky majoránky.
Na trojobal: 1 – 2 vejce, polohrubá mouka, strouhanka, olej nebo sádlo na smažení.
Postup: větší plech vyložíme papírem na pečení. Dýni umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřek (semínka) a nakrájíme na obloučky o síle cca 12 mm. Poskládáme na plech pěkně vedle sebe a posolíme. Do misky nalijeme trochu oleje, přidáme majoránku, prolisovaný česnek, zamícháme a mašlovačkou zlehka potřeme povrch nakrájené dýně. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C cca 40 minut. Mezi tím si vykostíme kuřecí stehna, obalíme v trojobalu a vysmažíme. Nemám moc ráda brambory a tak jsem zkusila dýni. Musím říct, že to nemá chybu, když si přidáte majonézu, tak už opravdu nic nechybí. Jestli jste větší jedlíci, tak ta dýně by měla být větší.

Kachní stehna s fazolemi


    dobrota1---kopie.jpg              dobrota-2.jpg

Napodobenina cassouletu. Tento recept je na netu, já si ho upravila podle svého.
Ingredience: 2 kachní stehna, 160g bílé fazole, 1 střední cibule, 1 střední mrkev, 1 klobása, cca 80g anglické, 1 rajče, (dala jsem 1 lžičku rajského protlaku) 2 stroužky česneku, 2 lžičky sádla, špetka tymiánu, sůl, mletý pepř,
Postup: fazole jsme si předem namočili. Dáme je vařit do měkka, nesolit. Mrkev nakrájíme na drobné čtverečky, cibuli a česnek najemno, anglickou nadrobno, klobásu na kolečka.
Na pánvičce rozpustíme 2 lžičky sádla a vložíme osolená kachní stehna. Opečeme z obou stran a dáme bokem. Do výpeku přidáme anglickou, orestujeme, přidáme cibuli,
orestujeme, přidáme mrkev, česnek a nakrájené rajče, přidáme nakrájenou klobásu a to vše předěláme do pekáčku.Na směs položíme kachní stehna, trošku podlijeme vodou,
přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby na 170°C. Pečeme cca 2 ½   hodiny, vytáhneme pekáček, maso vybereme, přidáme uvařené fazole, promícháme, osolíme a vložíme maso zpět.
Zvedneme teplotu na 180°C a necháme ještě 30 minut odkryté v troubě, aby se stehýnka opekla do červena a fazole se prohřály. Moc nám jídlo chutnalo.

Kuřecí prsa pod pokličkou

Ingredience: 2 kuřecí prsa, 1 lžíce slaniny, 150g žampionů, (nebo jiné) 1 cibule, 200ml šlehačky, 100g sýru eidam, nebo jiný, 1 lžička Kari koření, 1 lžička sladké papriky, pepř, sůl, 1 lžíce jarní cibulky, nebo pažitky, 1 lžíce oleje.

Postup: prsa rozkrojíme podélně na dva kusy a osolíme, na dno kastrolku rozložíme prsa, posypeme polovinou nastrouhaného sýru. Na pánev dáme olej, nakrájenou slaninu, orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli, papriku, pepř, houby a opékáme cca 5 minut. Přilijeme šlehačku, kari koření, jarní cibulku a zamícháme. Vše nalijeme na kuřecí prsa, zasypeme zbytkem sýru, vložíme do trouby a pečeme na 180°C cca 40 minut.    

Rychlý oběd    2 porce

Ingredience: 1větší kuřecí prso, půl červené kapiovky, 1menší pórek, 70ml kuřecího vývaru (bujón), 1 vejce, 3 lžičky Solamylu, 1 lžíce sojové omáčky, sůl,
Postup:maso nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka, papriku na čtverečky. Do mísy dáme maso, solamyl, vejce, osolíme a dobře promícháme. Směs přesuneme na pánvičku s rozehřátým olejem a restujeme, maso od sebe oddělujeme. Přidáme papriku, sojovou omáčku, pórek, stále mícháme, přilijeme vývar, provaříme a máme hotovo. Jako přílohu jsem dala kus kus, ten je také hotový za 10 minut. Celý oběd je hotový do půl hodiny a dobrýýýý.

Cikánské řízky

Ingredience: 500g kuřecího masa, 5 vajec, 4 lžíce oleje, 5 lžic Solamylu, 2 cibule, pepř, sůl, 2 lžičky vegety, 2 lžičky sojové omáčky, sůl. Děláme den dopředu.
Postup: maso nakrájíme na malé kousky,cibuli nakrájíme najemno osolíme a promícháme. V druhé misce rozkvedláme vejce, přidáme ostatní suroviny, rozmícháme a vlijeme na maso. Vše dobře promícháme a vložíme do lednice do druhého dne. Na rozehřátý olej klademe polévkovou lžící placičky a smažíme po obou stranách. Příloha bramborová kaše.

Kuřecí stehna zapečená s cuketou

Ingredience: 2 kuřecí čtvrtky, 1menší cuketa, ½ hrnku strouhanky, 2 vejce, 150g sýru Niva, 200ml smetany, sůl opatrně, pepř, česnek na vymazání pekáčku.
Postup: cuketu oloupeme, vydlabeme lžící semínka a nastrouháme, necháme 1 hodinu v sítku odkapat, občas promačkáme. Nastrouhanou cuketu přendáme do misky, přidáme nastrouhaný sýr a ostatní suroviny, promícháme. Stehna rozkrojíme na dvě části, osolíme. Pekáček potřeme česnekem, položíme stehna a zalijeme cuketovou hmotou. Pečeme nepřikryté na 190°C  cca 1 hodinu.
Takto upravená cuketa bez masa, je dobrá odlehčená večeře s hlávkovým salátem.

Kuřecí prsa v bramborovém těstíčku

Ingredience: 2 kusy kuřecích prsou, 1 sáček ochuceného bramborového těsta 250g, 1 větší syrová brambora, 1 vejce, 300ml vody, hladká mouka na obalení, olej na smažení.Postup: maso nakrájíme na tenké plátky. Do misky nasypeme bramborové těsto, přidáme najemno nastrouhanou bramboru, vejce a tolik vody, aby vzniklo těsto jak na lívance. Plátky masa obalíme v mouce, pak v těstíčku a vkládáme do oleje. Smažíme do zlatova.

Kanadské kuře       Chystáme dopředu

kanadske-ku.--2-.jpg

Ingredince: 4 kuřecí stehna, 2 lžíce másla, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce octu, 1 lžička cukru, pepř, sůl, chili.
Postup: v kastrolku rozpustíme máslo a přidáme ostatní suroviny, promícháme, vložíme maso, oplácáme marinádou a dáme do lednice do druhého dne. Přendáme do pekáčku i s marinádou, podlijeme trochou vody, vložíme přikryté do trouby a pečeme při 190°C cca 50 minut, odkryjeme a dopečeme do křupava. Příloha hranolky, opečené brambory. 

Babské kuře

Ingredience: 5-6 středně velkých brambor, majoránka, sůl, česnek, kmín, 3 rohlíky, 1 lžíce sádla, 100g slaniny, 1 cibule, 3 vejce, 2 kuřecí stehna, nebo půl kuřete.
Postup: brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Rohlíky, nebo veku nakrájíme na kostičky a zamícháme do nastrouhaných brambor, osolíme, přidáme majoránku, kmín, rozmačkaný česnek, 3 vejce a dobře promícháme. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu, nadrobno posekanou cibuli a osmažíme. Celý obsah pánve přidáme do bramborové směsi, zamícháme a vše nalijeme do dobře vymazaného pekáčku. Osolené maso položíme na směs, trošku přitlačíme, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 50 minutách odkryjeme a dopečeme maso dozlatova cca 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem nebo s kysaným zelím.

Jednoduchý oběd

jednoduchy-obed--3-.jpg

Ingredience: oloupané brambory nakrájíme na kostečky, přidáme podle vašeho výběru nakrájenou zeleninu na kousky (nebo si koupíme mraženou směs já ji používám hodně) osolíme, promícháme, dáme na pekáč, přidáme osolená kuřecí stehna, položíme na maso plátek másla, přikryjeme a vložíme do trouby na 190 °C. Pečeme cca 1 hodinu, sundáme poklici a dáme ještě na 20 minut upéct do zlatova. Nemusíte podlévat, zelenina i maso pustí vodu. Dávám, kolik brambor, tolik zeleniny, jen objemově ne podle váhy.

Krůtí nudličky s nivou

Ingredience: 600 g krůtích řízků, 100g šunky, 100ml vývaru, 150g nivy, 200ml smetany, grilovací koření, zelená petrželka, olej.
Postup: maso nakrájíme na nudličky, smícháme s kořením a orestujeme v rozpáleném oleji, přidáme pokrájenou šunku a krátce orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme rozdrobenou nivu a mícháme do rozpuštění, pak přilijeme smetanu a ještě necháme přejít varem. Nakonec přidáme sekanou petrželku. Podáváme s bramborami nebo těstovinami.

Kuřecí prsa po orientálsku

Ingredience: 600g kuřecích řízků, Solamyl, 1 pórek, 1 červená paprika, 2 malé cibule, 2 lžíce sojové omáčky, olej, sůl, pepř,
Postup: maso nakrájíme na kousky, osolíme, obalíme v solamylu a dáme na chvíli do ledničky. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, papriku na nudličky, cibuli rozkrájíme na čtvrtky a rozebereme na jednotlivé plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a maso za neustálého obracení opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme a vyjmeme. Na výpeku za stálého míchání osmažíme zeleninu tak, aby zůstala křehká. Maso přidáme k zelenině, zalijeme trochou sójové omáčky a promícháme. Jako příloha jsou vhodné vařené rýžové  nudle.

Brambory Carbonara

bram.carbonara.jpg     bram.-carbonara.jpg

Ingredience: 1kg brambor, 250ml smetany, 1 vejce, 1 malá cibule, cca 1 ½ kg kuřecí prsa, 100g parmezánu, 100g slaniny, sůl, pepř.
Nejdříve si uvaříme brambory a vychlazené nakrájíme na kostky.
Postup: do smetany zamícháme vejce. Na pánvičce opražíme anglickou nakrájenou na kostičky, přidáme cibuli a orestujeme. Do pánvičky přidáme kuřecí maso nakrájené na kostičky a orestujeme. Do zapékací misky rozložíme brambory, trošku osolíme, zalijeme smetanou, promícháme a urovnáme. Navršíme upravené maso a dáme péct na 190°C cca 40 minut. Asi 15 minut před dopečením zasypeme sýrem a zapečeme.

Řízečky kuchaře R. Kašpárka

Ingredience:  2 kuřecí prsa, nebo krůtí, 3 vejce, 300g parmezánu, hladká mouka, olej,
Postup: parmazán nastrouháme najemno, přidáme rozšlehaná vejce a rozmícháme na tužší   těstíčko. Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na medailonky, osolíme jen lehce, obalíme v mouce a v těstíčku. Těstíčko ještě připlácneme na maso a pomalu smažíme do zlaté barvy.

Ražniči na plechu

Ingredience: 700g kuřecích prsou, 100g anglické slaniny, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 2 nožičky klobásy, 2 nožičky libových párků, 1 větší cibule, 5 žampionů, 1 lžička grilovací koření, sůl, pepř, olej, 100ml vody.
Postup: suroviny postupně přidáváme do mísy: maso nakrájíme na kostičky, anglickou a  papriky nakrájíme na čtverečky, cibuli na půlkolečka, párky a klobásky na kolečka, žampiony na plátky, osolíme, opepříme, přidáme grilovací koření a dobře promícháme. Vysypeme na pekáček, polijeme trochou oleje, přidáme cca 100ml vody a šup do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 80 minut.

Dušené kuře s rajčaty a zelím

Ingredience: 1 kuře, 3lžíce oleje, 50g slaniny, 1 větší cibule, mletá paprika, 2 lžíce rajského protlaku, 2dl vývaru, nebo bujón z kostky, 750g hlávkového zelí, pepř, 2 lžíce kečupu, 4 rajčata.
Nejdříve připravíme zelí: nakrouhané zelí osolíme a necháme hodinu stát, pak opepříme a na oleji mírně podusíme, asi 20minut. Přimícháme kečup a necháme stát.
Kuře naporcujeme na osm dílů, osolíme a prudce opečeme z obou stran. Maso vyndáme, přidáme nakrájenou slaninu, nakrájenou cibuli, podusíme tak 7 minut, přidáme sladkou papriku, rajský protlak, orestujeme tak 2 minuty a zalijeme vývarem. Vložíme zpět kuře, dusíme pod pokličkou asi 20 minut a přidáme předdušené zelí, oloupaná a nakrájená rajčata. Dusíme dalších 45 minut. Příloha je rýže.

Kuřecí trochu jinak

Ingredience : 600g kuřecího masa bez kůže a kostí, 1 větší cibule nakrájená nadrobno, ½ malé lžičky zázvoru, na špičku nože pepře, mleté skořice, mletého hřebíčku, 1 lžička kari, 4 polévkové lžíce kokosového mléka, sůl, lžíce petrželky, 3 lžíce oleje, cca ½ l horkého  vývaru nebo vody.
Postup: na oleji osmahneme cibulku, přidáme koření a pražíme cca 3 minutky. Přidáme kousky masa a opečeme ze všech stran. Zalijeme kokosovým mlékem, vývarem, nebo vodou a osolíme. Dusíme na mírném ohni do změknutí. Šťáva by se měla vydusit asi na polovinu. Podáváme s jasmínovou nebo basmati rýží, posypanou petrželkou.

Kuřecí muffiny

kureci-muffiny--3-.jpg     kureci-muffiny6--1----kopie.jpg

Ingredience: 1 menší kuřecí prso - cca 300g, 120g tvarohu, 100g kukuřice - nebo hrášku, 100g mrkve, 130g květáku, 1 syrové vejce, sůl.
Postup: maso nakrájíme na malé kousky, květák nasekáme, mrkev nastrouháme na jemném struhadle.Přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.Muffiny nemusíte vymazávat a plníme kousek pod okraj. Pečeme na 180°C asi 35 minut do zlatova.Muffiny jsou šťavnaté a výborné. Měla jsem méně masa, proto mám jen 14 muffin.

Kuřecí prsa v těstíčku

Ingredience: kuřecí prsa 600g, 200g hladké mouky, 2dl mléka, 2 vejce, 3 stroužky česneku (můžete i více) 100g strouhaného eidamu, sůl, olej na smažení.
Maso nakrájíme na kostky, do mléka dáme vejce, sůl a metličkou rozšleháme. Do mísy dáme mouku a postupně zaléváme mlékem s vejci a stále mícháme, neudělají se žmolky, až máme hotovo, přidáme nastrouhaný sýr a prolisovaný česnek. Těsto necháme chvíli stát, tak ½ hodiny a můžeme smažit ve větší vrstvě oleje. Naráz dejte tak tři kousky. Smažíme do zlatova. Podáváme jen se salátem a tatarskou omáčkou.

Kuřecí směs na topinky

Ingredience:na 6 porcí: 1 žlutou papriku, 1 červenou papriku, 2 lžíce octa, 2 stroužky česneku, 200 ml vody, 2 lžíce oleje, sůl a pepř, 200 g kuřecího masa, chléb na topinky
Postup: Papriky nakrájejte na kostičky a stroužky česneku oloupejte a nasekejte najemno. Olej v hlubším rendlíku rozpalte a papriky na něm opečte. Když zesklovatí, přidejte česnek a pokapejte vše octem, který nechte zredukovat. Pak směs zalijte vodou a nechte ji asi 5 minut probublávat. Základ osolte, opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem. Do omáčky dejte na kousky nakrájené kuřecí maso a vařte, dokud vše nezhoustne, minimálně však 15 minut. Podávejte na topinkách.

Maso s romadůrem - Vychytávky Ládi Hrušky

Ingredience: 3 tenčí plátky kotlety, nebo vykostěné kuřecí kýty, 5 brambor, 250ml šlehačky, 2x romadúr, sůl, pórek, jarní cibulka
Postup: Kuřecí nebo vepřové maso potřeme směsí z oleje, koření a 1 lžičky hořčice a dáme odpočinout na 1 hodinu do lednice. Brambory nastrouháme na struhadle, nebo nakrájíme na plátky. Do zapékací mísy, nebo pekáčku rozložíme prosolené brambory (typu B nebo C) položíme orestované maso, na maso rozložíme nakrájený pórek, nakrájený romadúr, jarní cibulku na kolečka a zalijeme šlehačkou. Přikryjeme poklicí, vložíme do vyhřáté trouby na cca 190°C asi 30 minut, pak odkryjeme a pečeme do zlatova další cca ½ hodinu.

Jogurtové řízky

Ingredience: 4 menší kuřecí řízky, 300g bílého jogurtu, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 2 vejce, grilovací koření, strouhanka, olej.
Postup: všechny ostatní suroviny (kromě strouhanky a oleje) smícháme. Řízky máčíme v marinádě, uložíme do misky a zbylou marinádou zalijeme. Necháme v chladu do druhého dne. Řízky postupně vyndáváme z marinády, obalíme ve strouhance a usmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami.

Nádivka do kuřete

Ingredience: 100g střídky z veky, 1dl mléka, 1 lžíce másla, 2 vejce, jedny játra z kuřete, 100g šunky, petrželová nať, sůl.
Postup: Nakrájenou střídku zalijeme mlékem, máslo utřeme se solí a přidáme žloutky, dobře rozmícháme, přidáme naškrábaná játra, najemno nakrájenou šunku, jemně nasekanou petrželku, střídku. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme ušlehaný sníh s bílků. Plníme kuře.

Kuře podávané na nudlích

Ingredience: 1 kuře, ½ dl oleje, 1 kuřecí játra, vývar z drůbků nebo bujón, 40g slaniny, 400g široké nudle, 50g másla, 1 cibule, 100g žampiónů, sůl.
Postup: kuře dobře osolíme ze všech stran. Rozpůlíme (můžete nechat celé) a opečeme na oleji z obou stran. Přidáme máslo, podlijeme asi 1dl horkým vývarem a dáme do trouby péct. Mezi pečením kuře podléváme podle potřeby a poléváme šťávou. Ke konci pečení přidáme játra a společně dopečeme. Na pánvi rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené žampiony, podusíme. Uvařené, scezené nudle promícháme s podušenými žampiony, pokrájenými játry, vše vložíme do pekáče, kde jsme pekli kuře a promícháme se šťávou s kuřete. Kuře naporcujeme, rozložíme na nudle, potřeme máslem a necháme v troubě ještě asi 15 minut zapéct. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuře se sýrem

Ingredience: 1 kuře, 40 dkg tvrdého sýru, 10 stroužků česneku, 250 ml smetany ke šlehání, mletá parika, pepř mletý a sůl.
Postup: kuře naporcujeme na menší porce, osolíme, opepříme(můžeme vynechat) a posypeme mletou paprikou. Naskládáme do zapékací mísy, poklademe nakrájeným česnekem (dodržte množství, nebude přečesnekováno) zasypte nastrouhaným sýrem a zalijte smetanou. Přikryjte víkem a dejte do trouby rozehřáté na 190°C. Pečte bez podlévání asi 75 min. Podává se s vařeným bramborem.

Kuře pod peřinou

Ingredience:1 kuře, 500gr bučku, 3 starší rohlíky, 2 vejce, špetka majoránky, 2 stroužky česneku, mletá paprika, cibule, sůl, můžete přidat zelenou petrželku.
Postup: nejdříve namočíme rohlíky do mléka (vody) až se rozmočí, vymačkáme. Oloupeme cibuli a česnek. Pomeleme buček s cibulí, česnekem a vymačkaným rohlíkem. Osolíme, přidáme majoránku, vejce, petrželku a dobře promícháme. Dáme bokem. Nachystáme kuře. Kdo je zdatnější, kuře vykostí a nakrájí na menší porce. Méně zdatní nakrájejte kuře na malé porce podle kostí. Maso osolte, opaprikujte a poskládejte do pekáčku, nebo zapékací mísy. Na to rozložte směs z bůčku a pokapejte rozpuštěným máslem ( Zlatá Haná).Pečte 1hod na 190°C.

Čína

Ingredience: 500g kuřecího masa, nebo kotlety, 2 cibule, 1 pórek, 4 žloutky, 1 lžička kari koření, 3 lžičky worcesteru, 3 lžičky maggi, 2 lžičky solamylu, sůl, pepř, 2 lžíce oleje.
Postup: připravujeme den předem: maso a cibuli nakrájíme na kostky, přidáme všechny ostatní suroviny a promícháme. Přikryté vložíme do lednice uležet. Na druhý den směs opékáme na mírném ohni. Nepodlévat vodou. Podáváme s rýží a kompotovanou broskví.

Klatovské kuřecí - rarášci

klatovske-kureci.jpg

Ingredience: kuřecí prsa nakrájené na tenké plátky
Těstíčko: do misky dávejte ingredience tak, jak je píši za sebou
Postup:1 dl piva, 2 lžičky sojové omáčky, sůl, 2 lžičky hořčice, pepř, 2 lžičky Solamylu s míchaný se 3 lžícemi hladké mouky a metličkou promíchat. Na konec přidáme 2 vejce a prošleháme. Těstíčko by nemělo být moc husté. Nakrájené maso vložíme do těstíčka, promícháme a dáme na 3 hodiny odležet do lednice. Přímo z těstíčka vkládáme kousky masa do vyšší vrstvy rozehřátého oleje.

Kuřecí játra

Ingredience: drůbeží játra, sůl, kečup, sójová omáčka, pepř. Množství podle chuti.
Postup: orestujeme očištěná a nakrájená játra na tuku, opepříme, pokapeme sójovou omáčkou a zalijeme kečupem, který necháme trochu vydusit. Pak osolíme, promícháme a můžeme játra podávat.
Během 20 ti minut je oběd, nebo večeře na stole. Podáváme s hranolky nebo kroketami, tatarskou omáčkou a zeleninovou oblohou.

Játrové knedlíčky do polévky

Tak je dělám já jsou velice křehké.
Ingredience:150gr drůbežích jater - 30gr másla (1 polévková lžíce) - 1 vejce - sůl - trochu pepře - asi 100gr strouhanky - 1 stroužek česneku.
Postup:změklý tuk( můžete si ho nahřát) utřeme s vejcem a solí asi 5min, přidáme pepř, utřený česnek, pomletá játra a strouhanku. Promícháme a vyzkoušíme, zda jdou dělat kuličky. Namočíme si dlaně studenou vodou a malou lžičkou nabereme směs, v ruce uděláme kuličku a vložíme do vařící vody na zkoušku, vaříme asi 5 min, když knedlíček zůstane celý, můžeme pokračovat. Naděláme kuličky a pak je dáme naráz vařit. Po uvaření je hned propláchněte studenou vodou a nechte v sítku okapat. Jestli zbudou, dáme do sáčku a zmrazíme.
Poznámka: Jestli je směs řídká, přidáme strouhanku. Někdy jsou velká vejce.

Kuře Kung - Pao

Ingredience: 500g kuřecího masa, 1/2 lžičky soli, ½ lžičky mletého černého pepře,1/2 lžíčky mletého zázvoru,1/2 lžičky Glutasolu, nemusí být, 2-3 lžíce Solamylu,1 dl sojové omáčky, olej,1 chilli paprička, můžete nahradit česnekem.
Postup: Maso nakrájíme na proužky, promícháme v míse s polovinou sojové omáčky, pepřem, solí, zázvorem, solamylem, glutasolem. Necháme marinovat v chladničce cca 1/2 hodiny (čím déle, tím lépe). Na pánvičce zahřejeme olej (cca 4-5 lžic), pokud chceme jídlo pikantní, přidáme 1 rozdrobenou čili papričku nebo nakrájený česnek. Potom přidáme arašídy a opékáme dále asi 3 minuty. Nakonec přidáme zbývající sojovou omáčku, maso zhnědne do finální podoby a je hotovo.

Kuře na bramborách

Ingredience: 1 celé kuře, 2 cibule, 2 papriky, brambory (dle počtu a hladu strávníků), koření karí, sůl, 4-5 lžic sojové omáčky
Postup: kuře naporcujeme na menší kousky, ze všech stran osolíme a posypeme kořením (kdo karí nerad, klidně může použít jiné). Brambory oloupeme a nakrájíme na osminky. Do suchého pekáče vložíme asi 2/3 brambor, osolíme, posypeme na kolečka nakrájenou cibulí a na nudličky nakrájenými paprikami. Poklademe kousky kuřete, zasypeme zbylými bramborami a pokropíme sojovou omáčkou. Přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby na 190°C a pečeme asi hodinu. Nepodlévá se ! Podáváme se zeleninovým salátem.

Kuře na zelenině Chystáme den dopředu

Ingredience: 1 kuře, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, nové koření 5 kuliček, 3 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, 1 lžička sojové omáčky, kari koření ½ malé lžičky, ½ l vývaru, nebo bujónu.
Postup: do misky dáme, kečup, hořčici, sojovou omáčku, kari koření a dobře rozmícháme.
Kuře naporcujeme, osolíme a potřeme nachystanou směsí. Na dno pekáčku dáme zeleninu nakrájenou na tenká kolečka, přidáme nachystané maso a zalijeme studeným vývarem, přikryjeme. Druhý den dusíme v troubě asi 1hod 15min na 180°C. Příloha jsou těstoviny.

Kuře s hořčicí

Ingredience: 1 kuře, 1 sklenice zeleninové směsi Moravanka-Kunovjanka, 1 polévková lžíce plnotučné hořčice, 1 čajová lžička kremžské hořčice, 1 lžička Dijonské hořčice, 1 lžička rybízové marmelády, sůl.
Postup: smícháme všechny tři hořčice i s marmeládou. Kuře naporcujeme, nebo jen rozpůlíme, osolíme a namažeme hořčicovou směsí z obou stran. Pekáč vymažeme máslem (sádlem) položíme maso, vložíme do trouby a necháme zapéct asi 15 minut, pak přilijeme zeleninu i s nálevem a pečeme. Maso poléváme vytvářející se šťávou, případně podlijeme trochou vody. Pečeme na 180°C asi 1hod 15minut. Příloha bramborová kaše.

Marocký kuřecí Tažin - Mirkův recept

Ingredience: 1 kuře, nebo stehna, 1 - 2 cibule podle velikosti, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, balíček rozinek 100g,1 lžíce zelené petrželky, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička kurkumy, pepř, sůl, olej, kuřecí vývar 200ml.
Postup:kuře nakrájíme na čtvrtky a částečně vykostíme, nebo úplně podle zkušenosti. Cibuli nakrájenou na půlkolečka a česnek na plátky osmahneme společně s paprikou a kurkumou na oleji. Maso osolíme, jemně opepříme a vložíme na základ, krátce osmahneme, aby se masenko zatáhlo, přidáme rozinky, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Před dokončením přidáme oloupaná a nakrájená rajčata na půlkolečka - můžeme použít mini rajčata, ty jen rozkrojíme, přidáme nasekanou zelenou petrželku, podle chuti přisolíme a necháme ještě chvíli podusit. Příloha je rýže.

Ošklivé kuře

z-usb--16-.jpg     017-----kopie--2--.jpg

Ingredience: 1 celé kuře, 100 g slaniny, 2 menší cibule.
Postup:Kuře u
myjeme, osušíme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka.
Druhým koncem vařečky se snažíme oddělit kůži od masa, všude kde se dá. To znamená na prsou, kolem stehen a jde to i na hřbetu. Chce to klid. Když máme hotovo, začneme pod kůži vkládat vždy plátek slaniny a kolečka cibule.Vemte
plátek slaniny, nato si položte plátek cibule a vložte pod kůži. Nacpěte co se tam vejde. Pozor, ať se Vám nepotrhá kůže. Po naplnění svažte nohy k sobě. Kuře posolte uvnitř a po povrchu jak jste zvyklí. Položíme do pekáče,pokud zůstala slanina tak ji přidáme a podlijeme asi 1 dl vody. Pečeme cca 1 hodinu na 190°C . Během pečení podléváme výpekem a podle potřeby přilijeme trošku vody. Kuřátko je vzhledově ošklivé, ale výborně chutná.

Zbojnický meč

Ingredience: 500g kuřecích prsou, 100g šunky, 100g anglické slaniny, pepř, sůl, olej.
Postup: prsa rozkrojíme na plátky cca 1cm síle a trošku rozklepeme na plátek, osolíme, opepříme, dáme plátky slaniny, šunky, srolujeme do ruličky, sepneme párátkem a osmahneme na oleji cca 7 minut. Podáváme jako minutku s hranolky, nebo s brambory.

 


 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář