Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty z vepřového masa

article preview

Krkovička zase jinak  

krkovicka-3.jpg


Ingredience: 4 krkovičky, lžíce sádla, 350g cibule, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 1 kávová lžička drceného kmínu, 1 lžička hořčice, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worcesteru, 500ml vývaru, (nebo vody) sůl, pepř mletý, 100g kyselé okurky.
Postup: plátky masa osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na sádle (oleji). Maso přesuneme na talíř a do výpeku nasypeme cibuli. Chvilku opékáme, přidáme bobkový list, nové koření, sojovou omáčku, worcester, hořčici a vše dobře promícháme. Vložíme zpět maso, zalijeme vývarem (nebo vodou) přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí. Maso vyndáme, šťávu propasírujeme, přidáme kyselé okurky nakrájené na nudličky a ještě povaříme 10 minut. Maso vložíme do omáčky a prohřejeme. Nám to chutná s bramborovou kaší.

 

Krkovička zase trochu jinak
Pro dva strávníky.

krkovicka.-3.jpg krkovicka.4.jpg

Ingredience: 2 krkovičky (nebo jiné), 700g brambor, 1 větší cibule, 1 lžička Kremžské hořčice, 1 velká lžíce majonézy, 1 lžíce jogurtu, sůl, pepř, 100g sýru nejlépe Goudy.
Postup: brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, opepříme a promícháme. Cibuli nakrájíme na kolečka. Maso naklepeme, osolíme a trošku opepříme. Do misky nastrouháme sýr na hrubém struhadle, přidáme majonézu, jogurt, hořčici a vše dobře promícháme. Do pekáčku rozprostřeme nachystané brambory, posypeme nakrájenou cibulí, položíme plátky masa a potřeme je namíchaným sýrem. Přiklopíme druhým pekáčkem (nebo alobalem) a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C cca 90 minut do zlatavé barvy. Záleží na vaší troubě.

Cuketa s mletým masem

 mlete-maso-s-cuketou--2-.jpg mlete-maso-s-cuketou--3-.jpg mlete-maso-s-cuketou--1-.jpg     
Cca 3 porce
Ingredience: 1cibule, 400g masa, sůl, pepř, rajčatový protlak 40g, sůl, pepř,
Ingredience: 900g cukety, 150g sýru Gouda, 3 vejce, 4 rajčata,
Postup: cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme mírně do zlatova, přidáme rajský protlak, pak mleté maso a mícháme, až se maso zatáhne. Osolíme, opepříme, podlijeme 70ml vody, přikryjeme poklicí a dusíme cca 20 minut.
Nachystáme:  900g nastrouhané cukety nahrubo osolíme, dáme do sítka a necháme vypotit po dobu, než se podusí maso.
Metličkou rozšleháme 3 vejce, přidáme 100ml šlehačky a polovinu nastrouhaného sýru. Zapékací mísu vymažeme sádlem (olejem), nasypeme polovinu nastrouhané cukety, rozložíme polovinu sýru, podušené maso, dáme druhou polovinu cukety, poskládáme nakrájená rajčata a vše zalijeme smetanou s vejci a sýrem. Pečeme na 180°C 40 minut nepřikryté. Je to výborné.

Bůček laskomina

      bucek.1.jpg   bucek.2.jpg


Ingredience: 1kg vepřový bůček, 1 ks bobkový list, 3 ks nové koření, 5 ks pepře, 1 kostka masoxu, sůl.  
Směs: 1 lžička sladké papriky, špetka kari, 1 lžička worcesteru, 1 lžička sojové omáčky, 2 stroužky drceného česneku. Vše smícháme dohromady, dávka je akorát na potření 1 kg masa.
Postup: bůček vložíme do tlakového hrnce, přidáme koření, masox, sůl a zalijeme vodou tak, aby bylo maso celé pod vodou. Vařila jsem 80 minut. Uvařený, ještě dost teplý bůček potřeme pikantní směsí, zabalíme do alobalu a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Uložíme na dva dny do lednice. Podáváme s chlebem a kyselou okurkou. Příště udělám 2 kusy, tak, tak jsem stačila maso vyfotit.

Pepřenky

peprenky.jpg


Ingredience: 400 g vepřové plece, 50 g žemle, 100 ml vody, 2 lžičky mleté papriky,mletý pepř.
Ostatní: olej na smažení, 1 cibule, hořčice na potření.
Postup: maso umeleme nahrubo spolu s namočenou žemlí, osolíme, ochutíme paprikou a pepřem, dobře promícháme, necháme chvíli odležet a pak tvarujeme tenčí placičky, které po obou stranách opékáme dozlatova. Pepřenky klademe na savý papír, potřeme hořčicí a posypeme jemně nakrájenou cibulí. Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem.

Krkovička a co dům dal, pro dva strávníky 25.9.2021

     rec.1.jpg

Otevřela jsem lednici a přemýšlela co udělat s masem, které tam odpočívalo. To je výsledek.
Ingredience: 240g krkovičky,(2 plátky)1větší cibule, 350g brambor, 100g sýru Gouda, 230ml smetany ke šlehání, pepř, sůl.
Postup: maso nakrájíme na menší kousky, cibuli na plátky, oloupané syrové brambory na plátky cca 3mm. Budeme mít tři vrstvy brambor a dvě vrstvy masa. Maso v misce osolíme, opepříme a promícháme.
Kastrůlek o průměru 20cm vymažeme sádlem, nasypeme část cibule, rozložíme plátky brambor, osolíme a přidáme polovinu masa. Znovu poklademe brambory, osolíme, přidáme cibuli, druhou polovinu masa a poslední vrstvu brambor.  Zalijeme smetanou, přikryjeme pokličkou, nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C cca na 80 minut. Vytáhneme z trouby, nastrouháme sýr na jemném struhadle, rozložíme na brambory a vrátíme ještě do trouby na cca 15 minut, do roztavení sýru. Na dozdobení jsem použila pažitku. Je to mňamka.

Hanácké bifteky

Ingredience: 4 plátky krkovičky, 300g sýru ( eidam) 150g šunky, 150g anglické, 1 zeleninové lečo menší cca 320g, sůl, 250ml smetany ke šlehání.
Postup: salám a anglickou nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na hrubším struhadle. Krkovičku osolíme a položíme na dno pekáčku, posypeme salámem a anglickou, zalijeme zeleninovým lečem, posypeme sýrem a zalijeme smetanou. Přikryjeme a pečeme asi 1hod 20min na 180°C. Podlévat nemusíme. Příloha je rýže, nebo brambory.

 

Holandský řízek  -  Babica

Chystala jsem den dopředu a jen z 500g masa. Originál je na 1000g masa.
Ingredience: 500g plecka, 150g sýru Gouda, pepř, sůl,70ml mléka, petrželka, na obalení - 2 vejce, hladká mouka, strouhanka,
Postup: maso pomeleme na jemno, přidáme najemno nastrouhaný sýr, nakrájenou petrželku,  osolíme podle potřeby a zamícháme rukama. Jestli se vám zdá, že je směs moc hustá, přidejte mléko a znovu propracujte. Přikryjeme fólií a dáme do lednice na 10 hodin. Směs si rozdělíme na kousky o váze cca 120g. Mokrýma rukama vytvarujeme řízky a obalujeme v trojobalu. Smažíme opravdu pomalu do zlatova, aby se dobře propekly, jsou výborné, šťavnaté i když jsem je nedávala do trouby.

Velikonoční hlavička

Ingredience: 400g uzené krkovice, 250ml mléka, 8 rohlíků, 150g kopřiv nebo špenátu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce másla, 4 vejce, 1/2 lžičky majoránky, sůl, pepř,
Postup: na kostičky nakrájíme rohlíky a uvařenou uzenou krkovici. Špenát nasekáme, cibuli nakrájíme a orestujeme na části másla. Do mísy dáme rohlíky, maso, špenát, majoránku, pepř, rozmačkaný česnek, horkou orestovanou cibuli. Ohřejeme mléko, osolíme, přidáme zbytek másla, necháme ho rozpustit a postupně naléváme za stálého šlehání metličkou do rozšlehaných vajíček. Vše ručně zlehka promícháme (nemačkáme) nasypeme do zapékací mísy (kastrolu) a pečeme nepřikryté na 180°C cca 45 minut.

Sekaná, jak ji dělám já 

Ingredience: nikdy nemám maso přesně, někdy více, nebo méně, ale ingredience jsou stejné. Cca 1 kg mletého masa ( 200g hovězí, cca 800g bučku) cca 80g housky, 200ml vody, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 střední cibule, 60g špeku, 1 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, majoránka, pepř, sůl, špetka mletého kmínu.
Postup 1: nejdříve nakrájíme maso na kostky, osolíme, promícháme a dáme zpět na 1 hodinu do lednice. Namočíme housky, pak nakrájíme cibuli a osmažíme na trošce sádla, tak 5 minut, přidáme nakrájený česnek, ještě trošku orestujeme, odstavíme z plotny a necháme vystydnout. Nakrájíme špek na drobné kostičky.
Postup 2: housky vymačkáme, ale ne moc, umeleme maso s houskou a podušenou cibulí. Ochutnáme maso, jestli je dost slané a přidáme vejce, mouku, pepř, kmín a majoránku. Rukama dobře promícháme. Směs rozdělím na 2 malé šišky, nebo udělejte jednu větší. Než budete tvarovat, namočte stůl vodu, také ruce a s tou směsí plácejte o stůl, až bude směs hladká, vytvarujte šišku, měla by držet tvar. Vložte do pekáčku, podlijte trochou studené vody, mokrýma rukama ještě uhlaďte, posypte nakrájeným špekem a pečte nepřikryté na 185°C cca 1hod a 20 minut. Podle potřeby podlijte vodou a polévejte maso šťávou. Sekaná je šťavnatá, jemná.

Plněná krkovička

Ingredience: 1kg krkovičky, 150g tvrdého sýru, 150g anglické slaniny, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, 1 červenou papriku, 1 klobásku,
Marináda: 1 lžíci hořčice, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce oleje, 1 lžíci citronové šťávy - smícháme na kašičku.
Postup: krkovičku vcelku nakrájíme na porce, ale nedokrojíme. Marinádou natřeme maso ze všech stran i v zářezech, osolíme, opepříme. Maso zabalíme do alobalu, nebo potravinové folie a necháme odležet aspoň na 10 hodin do druhého dne. Maso vybalíme a do každého zářezu vložíme plátek rajčete, česneku, papriky, anglické a kolečka klobásy. Znovu zabalíme do alobalu a pečeme při teplotě 190°C cca 1,30hod.

Krkovička na celeru

krkovicka-na-celeru--2-.jpg

Ingredience: 4 plátky krkovičky, 4 stroužky česneku, 150g celeru, 200g tvrdého sýru, 250ml smetany 33%, 1 cibule, 2 lžíce kečupu, sůl.
Postup: cibuli a česnek nakrájíme na plátky, sýr a celer nastrouháme na jemném struhadle. Na plech nasypeme cibuli, česnek, celer. Maso osolíme, potřeme z jedné strany kečupem a položíme na základ, zasypeme sýrem a zalijeme smetanou. Přikryjeme a pečeme bez podlévání na 190°C cca 80minut. Příloha brambory.

Masová hnízda

Ingredience: mleté vepřové maso 800g, mleté kuřecí maso 300g, 1 cibule, 100 ml mléka, 70g housky, sůl, pepř mletý, 200ml zakysané smetany, 2 vejce, cca 150g tvrdého sýru, petrželka podle chuti.
Postup: smíchejte mleté vepřové a kuřecí maso, přidejte nakrájenou cibuli, sůl, pepř. Housku namočte do 100 ml mléka, přidejte k mletému masu i s mlékem. Mleté maso vytvarujte do kuliček o velikosti jablka, udělejte důlek a vložte hnízda na vymazaný plech.
Nastrouhejte sýr, smíchejte se zakysanou smetanou, vejci a nasekaným petrželkou. Rozložte náplň na hnízda a dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů po dobu 25-30 minut.

Ražniči na plechu

Ingredience: 700g vepřového plecka, 100g anglické slaniny, 1červená paprika,1 žlutá paprika, 2 nožičky klobásy, 2 nožičky libových párků, 1 větší cibule, 5 žampionů,1lžička grilovací koření, sůl, pepř, olej, 100ml vody.
Postup: suroviny postupně přidáváme do mísy: maso nakrájíme na kostičky, anglickou a  papriky nakrájíme na čtverečky, cibuli na půlkolečka, párky a klobásky na kolečka, žampiony na plátky, osolíme, opepříme, přidáme grilovací koření a dobře promícháme. Vysypeme na pekáček, polijeme trochou oleje, přidáme cca 100ml vody a šup do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 80 minut.

Krkovička H. Hegerové

Ingredience: 4 plátky krkovice, 12 plátků anglické, 4 menší cibule, pepř, sůl, 6 stroužků česneku na plátky, 500ml černého piva.
Postup: maso naklepeme, osolíme a opepříme. Nachystáme si kastrol, do kterého se vejdou 2 krkovičky vedle sebe. Do kastrolu dáme lžíci oleje, položíme dvě krkovičky vedle sebe a na každou položíme tři plátky anglické, vrstvu cibule a polovinu česneku, přikryjeme plátky masa a znovu vrstvíme. Zalijeme pivem tak, aby bylo maso v rovině s tekutinou. Přikryjeme poklicí, nebo alobalem a dusíme v troubě 1 ½ hodiny. Poslední čtvrt hodinu dusíme odkryté. Podáváme s noky, nebo rýží.

Vepřové dušené na pivě

Ingredience: 800g plecka, 500ml piva, 3 lžíce oleje, 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, pepř, mletá sladká paprika, bobkový list, sůl, majoránku.
Postup: maso nakrájíme na kostky a obalíme v mouce smíchané se solí, paprikou, pepřem a zprudka orestujeme na oleji. Maso vyjmeme a odložíme. Na pánvičku dáme máslo, přidáme cibuli, osmahneme, přidáme bobkový list, majoránku, zalijeme pivem a necháme povařit 2 minutky. Přidáme maso a přikryté pomalu dusíme do měkka. Když je potřeba zahustit, použijte Solamyl. 1 lžičku škrobu rozmícháme v trošce vody a vaříme 2 minuty. Příloha houskový knedlík.

Řízky v troubě

rizky-v-troube--4-.jpg

Ingredience: kotleta, kuřecí prsa, kuřecí stehna, kapr, olej, sůl,

Trojobal: vejce, polohrubá mouka, strouhanka,
Postup: použila jsem 2 plátky krkovičky, naklepeme, osolíme a obalíme v trojobalu. Do trouby vložíme hlubší plech politý olejem, zapneme troubu na 200°C. Nahřátý plech vytáhneme a pokládáme řízky tak, že na talířku máme trochu oleje, řízek namočíme jednou stranou do oleje a položíme na plech tou suchou stranou. Vložíme zpět do trouby a necháme smažit. Kdy budete řízky obracet, záleží jak vám peče trouba. Plech dejte na spodní příčku. Přidala jsem hned brambory.

Pečená žebírka

Ingredience: 1kg žebírek, 100g kečupu, 100g najemno nastrouhaná jablka. ½ lžičky sladké papriky, 1 stroužek česneku, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce cukru.
Postup: všechny suroviny smícháme a žebírka nakrájená ne menší kousky vložíme do marinády a obalíme v marinádě. Dáme nejméně na 1 hodinu do lednice. Vytáhneme z lednice přeložíme do vymazaného pekáčku, přikryjeme a dáme do trouby na 190°C. Pečeme asi 1 ½ hodiny, po 50 minutách sundejte poklici a dopékejte do zlatova. Občas nahlídněte a podle potřeby podlijte trošku vodou.

Uzené koleno na pivu

Ingredience: vepřové uzené koleno, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 2 cibule, 10 stroužků česneku, grilovací koření, 150 ml piva, 2 lžíce sádla
Postup: koleno umyjeme teplou vodou a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou, přidáme kuličky koření, zavřeme a vaříme půl hodiny. Koleno vyjmeme z vývaru a necháme trochu vychladnout. Kůži nařízneme na čtverečky do hloubky asi 1 cm. Koleno pořádně posypeme grilovacím kořením a do zářezů nastrkáme plátky česneku. Můžeme koleno ovázat šňůrkou na vaření a vytvarovat. Pekáč vymažeme sádlem, vložíme koleno, cibuli rozkrájenou na osminky a zbytek česneku. Trošku podlijeme vývarem. Přikryjeme poklicí (alobalem) a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 30 minut, přelijeme pivem, pečeme odkryté cca  20 minut. Po částečném zchladnutí vykostíme a podáváme s chlebem, hořčicí, křenem a kyselou okurkou.

Babicova sekaná jako bábovka  

Suroviny: 6 zelných listů, 4 rohlíky, 4 vejce, zelená petrželka, 1 lžíce sádla, 4 lž strouhanky, 2 lžíce hladké
mouky, 1 cibule, 300g mletého masa, 50g anglické slaniny, voda, sůl, pepř.
První nádivka: do mísy dáme rohlíky nakrájené na drobné kostičky, 2 žloutky, nakrájenou petržel a sníh ušlehaný ze dvou bílků. Osolíme a promícháme.
Druhá nádivka: 300 g mletého masa, 2 vejce, 1 menší cibule najemno, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce strouhanky, sůl, pepř a promícháme.
Postup: Zelné listy spaříme v horké vodě,bez košťálů a necháme okapat. Bábovku vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Naskládáme listy tak, aby přesahovaly přes okraj bábovky. Na listy dáme rohlíkovou náplň,umíchané maso, listy uzavřeme a dáme plátky anglické slaniny. Pečeme 40 min. na 200°C.

Vepřové kotlety v majonéze

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety, sůl, 3 velké cibule, 50 g tvrdého sýru,
Marináda: 250 ml majonézy, 1 lžička karí, 2 lžičky grilovacího koření, 3 lžičky kremžské hořčice.
Postup: všechny suroviny na marinádu promícháme. Maso lehce naklepeme, osolíme a vložíme do marinády.  Necháme v chladu uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli nahrubo nasekáme a část rozprostřeme na dno pekáče. Na cibuli naskládáme maso obalené marinádou a posypeme je zbývající cibulí. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 50 minutách posypeme maso nastrouhaným sýrem a ještě dalších 20 minut pečeme. Na posledních 10 minut můžeme pekáč odkrýt. Podáváme s jakkoliv upravenými bramborami a zeleninovou oblohou nebo salátem.

Střapaté řízky od Irči

cikansky-rizek--3-.jpg

Ingredience: 4 řízky (vepřové, krůtí, kuřecí), sůl, 50 ml mléka, 1 vejce, 50 g hladké mouky, 2 brambory, olej na smažení, tvrdý sýr.
Postup: plátky masa naklepeme a osolíme. V misce smícháme mléko, vejce, mouku, najemno nastrouhané brambory a špetku soli. Řízky lehce obalíme v mouce, důkladně omočíme v těstíčku a z obou stran osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme posypané strouhaným sýrem.

Boloňské špagety s masem 2 porce

Ingredience: 300 g mletého masa - směs vepřové a hovězí, 1 malý rajský protlak, 1/4 pórku, 1/4 kostky masoxu, hladká mouka, sůl, 2 stroužky česneku, olej, 100g tvrdého sýru,

Postup: rozpálíme trošku oleje a mleté maso na něm osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme rajský protlak a podlijeme vodou, aby směs měla řídkou kašovitou konzistenci. Přidáme masox, na kolečka nakrájený pórek, osolíme, přidáme jemně pokrájený česnek a dochutíme kořením. Necháme asi deset minut provařit na mírném plameni. Podáváme se špagetami a strouhaným sýrem.

Bifteky z mletého masa

Ingredience: 300 g mletého masa, 2 syrové brambory, 2 žloutky, sůl, mletý pepř, majoránka, česnek, 4 bílky, tuk na smažení
Postup: mleté maso osolíme a okořeníme podle chuti. Brambory oloupeme, najemno nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a společně se žloutky vmícháme do masa. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozehřejeme tuk, lžící nabíráme masovou hmotu a klademe do rozpáleného tuku, zploštíme a z obou stran osmažíme dozlatova. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Mleté řízky se sýrem

Ingredience: 500 g mletého masa,(vepřové)100ml mléka, 1 vejce, 200 g tvrdého sýru, sůl, koření na mleté maso, sušená zelená petrželka, strouhanka, tuk na smažení.
Postu: mleté maso osolíme a okořeníme podle chuti a důkladně promícháme s mlékem. Necháme hodinu uležet. Pak vmícháme vejce, strouhaný sýr, petrželku a promícháme. Z hmoty tvarujeme placičky a obalujeme ve strouhance. V rozpáleném tuku osmažíme z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší a čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Prezidentský guláš   

Ingredience: 1 kg plecka, 3 velké cibule drobně nakrájené, 3 stroužky česneku, 3 lžičky sladké papriky, 2 vrchovaté lžíce solamylu, 1 lžička karí, sůl, pepř, 2 kostky masoxu, 1l vody.
Postup: vodu s masoxem přivedeme k varu. Ostatní suroviny promícháme v pekáči. Přilijeme rozvar s masoxem, promícháme, zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme v troubě 1 a 1/2 hodiny na 180°C. Nemusíte nahlížet do trouby, zkuste až po hodině.

Medvědí tlapy

Ingredience: 4 plátky vepřové kýty (kuřecí,) 4 plátky eidamu, 4 plátky drůbeží šunky, 4 plátky papriky, mletý bílý pepř, sůl, olej.
Postup: plátky masa naklepeme, opepříme, osolíme, naplníme plátkem sýru, šunky a plátkem papriky. Přehneme a sepneme párátkem. Vložíme na rozehřátou pánev s olejem a zvolna ze všech stran opečeme. Podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.

Řízky podle p. Sapíka

Ingredience: 500g plecka, 2 vejce, 2 lžíce sušeného mléka, 100 ml smetany, cca 2 lžíce hladké mouky, špetku pepře,sůl.
Postup: maso nakrájíme na malé kousky a nasekáme ho tyčovým mixerem – po malých částkách. Přidáme ostatní suroviny, promíchejte vařečkou a znovu tyčovým mixerem rozmixujte. Směs nesmí být moc tuhá. Vložíme do lednice cca na 30 minut. Na větší plech nalijeme olej, aby bylo zakryté dno. Raději víc, než míň. Namočíme si ruce i desku studenou vodou, nabereme maso, vytvarujeme šišku, položíme na desku a obrácenou stranou nože zlehka vytvarujeme do oválu. Podebereme širším nožem a vložíme do pekáče s olejem. Troubu vyhřejeme na 200°C, vložíme maso, pečeme cca 10 minut, stáhneme teplotu na 130°C a pečeme nepřikryté do zlatova cca 50 minut. Jsou výborné teplé i studené. Příloha šťouchané brambory, nebo jiné.Směs se zdá řídká, ale dobře drží pohromadě. Maso jsem pomlela, lépe se mi pak pracovalo s tyčovým mixerem.

Kotlety se sýrem

Ingredience: 6 kotlet, 150g tvrdého sýru, 2 vejce, 2 lžíce smetany, 50 g másla, 1 dl bílého vína (lze vynechat) sůl, pepř.
Postup: kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Mezi tím utřeme máslo, přidáme sýr, vejce, smetanu, dobře promícháme, dochutíme vínem, solí. Kotlety naskládáme do zapékací mísy, pokryjeme sýrovou směsí a zapékáme cca 30 minut na 180°C. Během zapékání polijeme šťávou z masa. Podáváme s brambory.

Haniččina pochoutka

Ingredience: 500g vepřové kýty, 150g anglické slaniny, ( nahradíte špekem) 1 cibule, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř, worcesterská omáčka.
Postup: maso nakrájíme na tenké nudličky, cibuli na kolečka, slaninu na kostičky. Slaninu vyškvaříme, přidáme cibuli, maso, sůl, pepř, orestujeme, přilijeme trošku vody a dusíme. Až je maso skoro měkké, přidáme kečup, worcester a podléváme do změknutí. Podáváme s rýží.

Zapečené brambory s mletým masem

brambory-s-mletym-masem--1-.jpg      brambory-s-mletym-masem--4-.jpg

Ingredience: cca 600g uvařených brambor, 500g mletého masa, 5 stroužků česneku, 250ml šlehačky, 3 vejce, 200g tvrdého sýru (používám goudu), sůl, špetka majoránky, bazalky, nebo jiné.
Postup: zapékací mísu, nebo kastrol vymažeme sádlem. Uvařené brambory nakrájíme na tenčí kolečka, vyskládáme na dno mísy a obložíme kolem dokola do výšky, ta se určí podle výšky masa a necháme ještě na přikrytí masa.Mleté maso ochutíme a orestujeme. Nasypeme na brambory, povrch pokryjeme zbytkem brambor, zalijeme šlehačkou s rozšlehanými vejci. Pečeme na 190°C cca 20 minut. Mísu vytáhneme, posypeme povrch nastrouhaným sýrem a zapékáme ještě cca 20 minut.

Zapečené šunkové rolky

Ingredience: 14-16 plátků šunky (lepší je hranatá), 500 g mletého masa, sůl, půl lžičky drceného kmínu, 1 lžička kari, 1 lžička mleté papriky, 2 lžíce hořčice, 1 vejce, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 250 ml smetany na vaření, 100 ml vody, 1 lžička sušené bazalky, 3 lžíce kečupu, 300 g tvrdého sýru.
Postup: cibuli nadrobno pokrájíme, česnek rozmačkáme. Maso rozmícháme s vejcem, osolíme, přidáme cibuli, česnek, kmín, kari, papriku, hořčici a důkladně promícháme. Plátky šunky rozložíme na vál či jinou pracovní plochu a rozdělíme na ně masovou směs. Rukama z masa vytvarujeme váleček, který do šunky zabalíme. Rolky naskládáme do pekáče a posypeme je nastrouhaným sýrem. Smetanu smícháme s kečupem a bazalkou, zředíme vodou a nalijeme na sýrem posypané rolky. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C (nepřikrývat) a pečeme 30-40 minut. Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo rýží.

Plněné papriky

Ingredience: náplň: 400g mletého masa, 2 vejce, 3 lžíce uvařené rýže, majoránka, pepř, sůl, majoránku. Všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.
Papriky umyjeme, odkrojíme vršek se stopkou, vnitřek vyčistíme od zrníček a naplníme masovou směsí až pookraj. Při plnění si pomáháme koncem vařečky.
Omáčka: 4 větší rajčata, 1 cibule, 2 bobkové listy, 50g másla, 300ml rajského protlaku, 4 kuličky nového koření, hřebíček, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce cukru, sůl, cca 400ml vývaru (nebo vody).
Na másle osmahneme lžíci mouky, přidáme rajský protlak, zamícháme, podlijeme studeným vývarem, přidáme nakrájená rajčata, oloupanou cibuli vcelku, nové koření, bobkový list, hřebíček, osolíme a osladíme. Podle potřeby dolijeme vývar, aby omáčka nebyla příliš hustá. Necháme pár minut provařit a vložíme plněné papriky. Hrnec přikryjeme a vložíme do vyhřáté trouby na 190°C a pečeme cca 80 minut. Hotové papriky přendáme na talíř a omáčku propasírujeme přes sítko, aby byla hladká bez koření a zrníček z rajčat. Papriky vrátíme zpět, prohřejeme, ochutnáme a podáváme s knedlíkem.

Vepřové výpečky na černém pivě

Na 4 až 6 porcí budete potřebovat: 1 kg vepřové kýty, 8 malých cibulí, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, 1 lžičku sladké mleté papriky, 2 lžičky kmínu, 500 ml černého piva.
Postup: Maso opláchněte, důkladně osušte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtinky. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky. Maso dejte do pekáčku, osolte, opepřete, posypte paprikou, kmínem, přidejte cibuli, česnek a vše důkladně promíchejte. Pak masovou směs zalejte polovinou piva, pekáček přiklopte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi hodinu, pak odklopte a pečte maso dozlatova. V průběhu pečení ještě podlejte zbylým pivem. Tip: Asi 30 minut před dohotovením můžete k výpečkům přidat na měsíčky nakrájené jablko, výsledný pokrm bude mít jemnější chuť.

Bulharská Sorma

Ingredience:700g vepřové mleté maso, 200ml smetana na vaření, 1 malou hlávku zelí, 1kg kysaného zelí, 150g rajského protlaku, 1 cibule, 300g uvařené rýže, 1 vejce, pepř, sůl, 200g sádla.
Postup: hlávkové zelí rozebereme na listy a vložíme do vařící osolené vody, nechám 5 minut povařit. Vytáhneme a necháme okapat.Do mletého masa přidáme uvařenou rýži, syrové vejce, osolíme, opepříme a dobře promícháme.Listy hlávkového zelí rozložíme po stole a do středu každého listu položíme masovou směs (asi 150g) a zabalíme. Pekáč vymažeme 1/3 tuku, na dno rozložíme polovinu propláchnutého kysaného zelí a na to těsně vedle sebe naskládáme plněné listy, přikryjeme druhou polovinou kysaného zelí. Na pánvi rozpustíme zbývající tuk, přidáme rajský protlak, smetanu, promícháme a přelijeme přes povrch zelí. Dusíme pod pokličkou asi 1 hodinu při 180 °C. Podle potřeby podlijeme vývarem, nebo horkou vodou.

Sekaný řízek v těstíčku

Ingredience: 500g vepřové mleté maso, 1 vejce, 100g housky, 1dl mléka, pepř, sůl, 1 cibule, 1 polévková lžíce hladké mouky.
Těstíčko: 3 vejce, 120ml mléka, 100g hladké mouky, sůl, olej na smažení. Vejce rozšleháme s mlékem a solí, pak za stálého šlehání ruční metlou sypeme mouku, aby nevznikly hrudky. Housku nadrobíme a zalijeme mlékem, necháme rozmočit.
Postup: maso a vymačkanou housku pomeleme na jemno, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme (rukama). Z připravené sekané děláme obdélníčkové řízečky, obalíme v těstíčku a přímo vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme do zlatova po obou stranách.
Poznámka: pokud se Vám bude maso lepit na ruce, potřete si je studenou vodou podle potřeby.

Sekaná - jako roláda - můj recept

 rol.2.jpg     rol.1.jpg

Ingredience: 600g vepřové plece, 400g libový bůček, 2 vejce, 2 lžíce na malé kostičky nakrájeného špeku, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 100g strouhanky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 cibule, anglickou slaninu nakrájenou na plátky cca 400g, pečící papír, formu na biskupský chlebíček.
Postup: maso, cibuli, česnek umeleme, přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř, mouku, špek a dobře propracujeme. Na pečící papír rozložíme anglickou na šířku formy a vytvoříme čtverec. Maso položíme na anglickou, vytvarujeme šišku, pomocí papíru srolujeme a vložíme do sádlem vymazané formy. Pečeme na 180°C cca 90 minut. Nemusíme podlévat. Je to nezdravé, říkají lékaři, ale hodně dobré, říkám já.

Masové kuličky na rajčatech  v tlakovém hrnci- můj recept

004-----kopie.jpg    012-----kopie.jpg

 Ingredience: 600g mletého masa, 1 vejce, 1 lžíce škrobu (maizena,solamyl) 2 lžíce strouhanky, 2 rajčata, 1 malý rajský protlak, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 čajové lžičky cukru, 1dl vody, sůl, pepř, 50g špeku, 1 lžíce oleje.
Postup: rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme najemno, špek na kostičky, česnek jen oloupeme a rozpůlíme.Maso dáme do mísy a přilijeme 1/2dl vody, rukou dobře promačkáme, přidáme zbytek vody a znovu promačkáme, až se voda vsákne. Osolíme, opepříme, přidáme škrob, strouhanku,vajíčko a dobře propracujeme. Lží
cí vykrajujeme kousky a v dlani navlhčené vodou, děláme kuličky, 25kusů. Na pánev dáme olej a všechny kuličky opečeme. Vložíme je do připraveného hrnce. Do výpeku vložíme špek, cibuli, cukr, chvíli restujeme, přidáme rajský protlak, rajčata, česnek. Restujeme, aby rajský protlak ztratil ostrost asi 5 minut, přidáme 2dl vody, prohřejeme a vlijeme na kuličky. Nastavíme program na drůbež a máme hotovo. Omáčku už nezahušťujeme. Dochutíme podle potřeby. Příloha rýže, nebo těstoviny. Recept můžete upravit na polovinu. Já jsem měla 600g masa. Když nemáte tlakový hrnec, kastrol přikryjte pokličkou a vložte do trouby vyhřáté na 180°C cca na 1 hodinu. Po 30 minutách koukněte jestli se musí dolít trošku vody.

Řízek z mletého masa

Ingredience: 700g bůčku, 250g tvrdého sýru, 3 rohlíky, 3 menší syrové brambory, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 syrová vejce, cca 2 malé lžičky soli, majoránku, pepř, mletý kmín.
Trojobal: vejce, hladká mouka, strouhanka,
Postup: bůček, brambory, rohlíky, sýr, cibuli, česnek nakrájíme a pomeleme. Přidáme vejce, sůl, majoránku, pepř, kmín a směs dobře zamícháme. Namočíme si ruce ve studené vodě, polévkovou lžící nabíráme maso a v ruce tvoříme placičky cca silné 5mm. (Uděláme kuličku a zmáčkneme). Až je hotovo obalujeme v mouce, vejcích, strouhance a smažíme.

Masové kuličky v rajské omáčce

Ingredience: 300 g mletého masa, 1 vejce, trochu strouhanky, mletý pepř, sůl;
Rajská omáčka: 500 g rajčat, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, ocet nebo citrónová šťáva, cukr, sůl.
Postup: mleté maso opepříme, osolíme a smícháme s vejcem. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Tvoříme kuličky, které zprudka opečeme na rozehřátém tuku. Mezitím na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vodou nebo vývarem. Dobře rozmícháme, přidáme pokrájená rajčaty, koření a povaříme. Nakonec přecedíme, přidáme masové kuličky a společně prohřejeme. Omáčku dochutíme octem nebo citrónovou šťávou, cukrem a solí.
Nemáme-li rajčata, omáčku připravíme z 5 lžic rajčato
vého protlaku.

Obrácený řízek

obr.-riz.--2-.jpg

Ingredience: vepřová krkovice, anglická, cibule.
Postup: vepřovou krkovičku nakrájenou na plátky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem (můžete vynechat) a obalíme ve strouhance a ve vajíčku. Z vajíčka hned klademe na rozpálený olej a rychle osmažíme z obou stran.Na dno pekáčku rozložíme na plátky nakrájenou anglickou a položíme řízky, jednu vrstvu.Na řízky dáme opět anglickou a cibuli nakrájenou na plátky a tak pokračovat. Záleží kolik budete dělat vrstev.Poslední vrstva je anglická a cibule. Podlijte asi 50ml teplou vodou, přikryjte a dejte na 1 hodinu do trouby na 180 stupňů.


Sakra dobrej guláš

Ingredience:300 - 400 g vepř. plecka, 300 g uzeného bůčku, 2 cibule, 1 plech. bílých fazolí,1 plech. loupaných rajčat, 1 lžíce guláš. koření, sádlo, chilli omáčka, sůl,pepř, hl. mouka.
Postup: maso a bůček nakrájíme na menší kostky, maso mírně osolíme a opepříme.
Cibuli osmažíme do zlatova. Přidáme vepřové maso, gulášové koření a zalijeme šťávou s rajčat i s vodou s fazolí a trochou vody, dusíme do měkka. Mezitím si osmažíme uzený bůček nakrájený na kostičky přidáme ho k vepřovému masu společně s fazolemi a pokrájenými rajčaty a jeden na jemno nastrouhaný brambor na zahuštění, vaříme ještě asi 15 min. Příloha chleba, knedlíky, rýže.

Bůranské

tento recept pochází ze Záhorie a je to jejich krajové jídlo, mám jej od známého, jmenuje se Mirek J.
Ingredience: maso podle chuti - bůček, plecko, krkovice, 2-3 cibule, 4 stroužky česneku, kmín, sůl, jestli máte, tak pivo na podlití.
Postup: maso nakrájené na větší kousky dejte do pekáče, přidejte cibuli na osminky a rozebrat, česnek na plátky, osolit, okmínovat a podlít vodou nebo pivem. Pečeme při 180°C asi 1,5 hod. Mezi tím obracíme a podléváme.
Jako příloha jsou bramborové knedlíky.
Ingredience: 1kg vařených brambor ve slupce, 1-2 vejce, půl prášku do pečiva, 2 čajové lžičky octu, 1/2kg hrubé mouky, sůl.
Uvařené oloupané brambory ( studené) nastrouháme na struhadle, přidáme vejce, sůl, ocet a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Pořádně propracujeme, aby těsto bylo vláčné, nesmí lepit - přidat mouku. Tvoříme malé šišky a vaříme po vyplavání 20minut v osolené vodě.
K hlavnímu jídlu se ještě podává salát.
Ingredience: 1/2kg uvařených studených brambor, 2 cibule, 5 okurek, zavařená kapie-malá sklenička, olej, sůl, pepř, ocet, voda, cukr.
Brambory překrojíme na půl a pak na plátky. Až máme hotovo, přidáme pepř, sůl a 1 polévkovou lžíci oleje, zlehka promícháme, přidáme cibuli a okurky nakrájené na tenká půlkolečka, kapii na nudličky. Zalijeme nálevem z okurek asi 3dl, zamícháme a dáme do lednice vychladit.Teď už jen dobrou chuť.

Vynikající maso v hořčici

Ingredience: Vepřové maso naporcované, 4 plátky ( krkovička,nebo kotleta ), 1 lžíce oleje, 2 vrchovaté polévkové lžíce kremžské hořčice, 2 velké cibule, 8 stružků česneku, sůl a pepř.
Postup: kdo bude mít plátky, tak naklepat. Do pekáčku, nebo kastrolu dáme maso, posolí se, opepří, zalije se hořčicí smíchanou s malinkým množstvím oleje a poklade se vrstvou nakrájené cibule a česneku(na plátky). Takto naložené masíčko se nechá přes noc. Druhý den maso podlijeme asi 1 dl vody a dáme do horké trouby (190°C ). Nejdříve zakryté určitě 1hod pak odkryjeme a necháme zčervenat. Maso kontrolujeme, jestli se nám nepřipaluje (podlijeme troškou horké vody). Podáváme se šťouchanými brambory.
Můžete také vyzkoušet z vepřového plecka nakrájeného na kostky. Tentýž postup.

Masová roláda k pohoštění

Ingredience: 1 kg mletého libového bučku, 300g měkkého salámu nakrájeného na drobné kostičky, 5 syrových vajec, 5 stroužků česneku, 1 polévková lžíce vegety, pepř, sůl, 3 ks umělá střeva o průměru 5 cm.
Postup: do mísy dáme všechny suroviny naráz a řádně promícháme (opatrně se solí)naplníme do střev a zavážeme. Vložíme do vařící vody a vaříme 1hod.15min. Navážeme takovou velikost, aby se nám to vešlo do kastrolku. Po vytažení, necháme vychladnout a pak dáme do lednice ztuhnout. Během chlazení občas obrátíme. Upozorňuji nepropíchávat.

Vepřové kotlety v leču ( 2 porce )

Ingredience: 2 vepřové kotlety, 4 rajčata, 2 papriky, 1 cibule, 2 lžíce tuku, sůl, 1 stroužek česneku, 200ml smetany ke šlehání, 1 lžíce strouhaného chleba, nebo ½ syrové brambory na zahuštění.
Postup: kotlety naklepeme, okraje nařízneme a osolíme. Jednu stranu kotlety namočíme do hladké mouky a na tuku zprudka opečeme po obou stranách. Maso vytáhneme a dáme bokem. Na výpeku osmažíme cibuli nakrájenou na plátky, papriku na nudličky, česnek a naposled oloupaná rajčata. Zalijeme smetanou, prohřejeme, vložíme maso, přikryjeme a dáme do trouby. Dusíme zhruba 1,20 hod při 190°C. Je-li lečo řídké, dáme 10min před dodušením nastrouhaný syrový brambor. Jestli máte doma něco jako tlakový hrnec, vše přichystejte a pak vložte do tlakáče, za 30 minut máte hotovo.

Sekaná s uzeným masem

Ingredience:500g hovězího masa, 250g uzeného vepřového masa, 150g bučku, 2 housky, sůl,  pepř, 2 celá vejce.
Postup: hovězí i uzené maso uvaříme (máme polévku). Vychlazené maso i syrový buček umeleme, přidáme vejce, sůl, pepř, máčené vymačkané žemle. Dobře promícháme. Pekáček, nebo nějakou formu (srnčí hřbet) vymažeme, vysypeme strouhankou a naplníme hmotou. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 stupňů a zapékáme asi 40 minut. Podáváme s bramborovou kaší a osmaženou cibulkou dozlatova.
Když nám zůstane sekaná, dáme ji zamrazit a příště ji obalíme v těstíčku.
Asi 1 dl mléka - 1 vejce - 2 lžíce hladké mouky - sůl. Vajíčko rozšlehejte v mléce a pak teprve přidejte mouku. Pokud bude těstíčko moc husté, přidejte trochu mléka. Plátky sekané obalíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.

Cikánská pečeně

 cikan.pecene--1-.jpg     cik.pecene--3-.jpg

Ingredience: 4 plátky krkovičky, 4 kyselé okurky, 2 menší cibule, cca 8 plátků anglické, hořčici, sůl, pepř.
Pod maso: 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 lžíci rajského protlaku
Plátky masa budeme skládat na sebe.
Postup: krkovičku rozklepeme na tenký plát, trošku osolíme, opepříme. Začneme vrstvit. Na plát namažeme hořčici, položíme plátky anglické, cibuli a okurky nakrájené na plátky, položíme další plát a vše opakujeme. Poslední je plátek masa. Navrstvené maso převážeme jako balíček, aby se nerozpadlo. V kastrolu orestujeme nakrájenou cibuli na kostičky nakrájenou zeleninu, přidáme protlak, podusíme, podlijeme trochou vody, vložíme maso a dáme do trouby. Pečeme na 190°c, cca 2 hod. Maso vyjmeme, do šťávy přilijeme trochu vody s brambor, ručním mixerem jen částečně zeleninu rozmixujeme, dochutíme a máme hotovo. Podáváme s bramborovou kaší. Porce masa si můžete přizpůsobit podle potřeby, nám stačily 4 kousky.

Čínské řízky  

Ingredience: 6 kotlet, 2-3 vejce, 3 lžíce solamylu, 1 lžička vody, oleje, pepř, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce maggi, sůl, 2 stroužky česneku.
Postup: maso naklepeme a naložíme do směsi, necháme odležet nejméně 24 hodin, takže naložit v pátek a udělat skvělý oběd v neděli. Kotlety smažíme prudce na oleji a podáváme s brambory různě upravené  kaše, hranolky s tatarkou apod.

 
Kořenová zelenina s masem  pro 2 osoby

Ingredience: 150g kuřecího masa, nejlépe prsa (krůtí) 2 větší mrkve, 150g celeru, 1 menší cibule, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička mletého kmínu, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky Glutasolu, 1 lžíce octu, 4 lžíce oleje,
Na obalení masa: 1 bílek, 1 lžička Solamylu, voda na rozředění
Postup: Maso nakrájíme na nudličky, mrkev a celer nastrouháme na nudličky. Jde na struhadle. Cibuli na kolečka. Maso rozmícháme s bílkem, solamylem a vodou. Rozehřejeme pánev na vyšší teplotu a vložíme maso, hned mícháme, aby se nudličky oddělovaly. Maso asi po 2 minutách zbělá, přidáme mrkev, celer, cibuli. Pořád mícháme asi 8 minut, pak přidáme koření, ocet, promícháme a podáváme.

Kotlety s uzeným

Ingredience: 4 vepřové kotlety, 100gr uzeného masa, 2 lžíce sádla (olej) 1 větší cibule, 2 menší rajčata, 1 kapiovou papriku,(ne zelenou je hořká) pažitku nebo natˇpetrželky, pepř, sůl, 50gr tvrdého sýru, 50gr másla,1kg vařených brambor.
Nachystáme si ohnivzdornou misku, nebo menší pekáček.
Uzené maso nakrájíme na menší kostky, cibulku na jemno, papriku na nudličky, rajčata na kostky.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na sádle. Uložíme do misky a na výpeku osmažíme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené uzené maso, chvilku podusíme (5 minut) a přidáme papriky, oloupaná rajčata a petrželku. Znovu dusíme, asi 5 min. Přilijeme 1dl vývaru, (horké vody, pokud nemáme) vaříme 4 minutky. Ochutnáme a podle potřeby osolíme (ne příliš) maso je slané. Omáčku nalijeme na kotlety, pokryjeme plátky vařených brambor, posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Zapékáme při 190°C asi 35 minut.

Krkovička v leču

Ingredience: krkovička 3 kusy, 3 oloupaná rajčata-nebo 300g rajčata v plechu, 2 kapiovky papriky, 1 velká cibule, 50g špeku, olej, sůl.
Postup: Cibuli, papriku nakrájíme na nudličky, rajčata na kousky, špek na kostičky.
Nejdříve plátky masa osolíme, v kastrolu rozehřejeme olej a maso z obou stran orestujeme, odložíme bokem. Do výpeku dáme špek, vyškvaříme, přidáme papriky, cibuli, rajčata, podusíme tak 5 minut, podlijeme 1dl horké vody. Maso vložíme zpět do hrnce, přikryjeme poklicí, vložíme do vyhřáté trouby na 190°C a dusíme 90 minut.

Schované kotlety

Kotlety 4ks naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme do červena. Maso položíme na dno přiměřeně velkého pekáčku. Syrové brambory nakrájené na plátky asi 5mm rozložíme na maso a průběžně solíme. Zalijeme 33% šlehačkou 500ml. Pečeme přikryté v troubě na 190 °C asi 1 hodinu. Použijte brambory typu "B", brambory typu "A" jsou tvrdé. Toto je základní verze.
Já jsem ochutila brambory: 50g špeku nakrájíme na drobno, cibuli na kostičky-nebo pórek. Špek orestujeme na pánvičce, přidáme cibuli, nebo pórek, podusíme jen 3 minutky a rozložíme na brambory. Můžete udělat svoji verzi, ale ten špek bych tam nechala. Pozor na solení brambor, špek bývá slaný.

Krkovička pod pokličkou

Ingredience: 4 krkovičky, 100g anglické, 100g šunkového salámu, zeleninové lečo 350g-400g, 200g sýr Eidam, 250ml šlehačky.
Postup: maso osolíme, vložíme do pekáčku- vrstvíme- nejdříve anglickou nakrájenou na nudličky, šunkový salám na nudličky, zeleninové lečo rozložíme i s nálevem, nastrouhaný tvrdý sýr a zalijeme šlehačkou, přikryjeme. Vložíme do trouby na 190°C asi 1h 30minut. Po hodině odkryjte. Příloha je rýže.

Maso s romadůrem - Vychytávky L. Hrušky

Ingredience: 3 tenčí plátky kotlety, nebo vykostěné kuřecí kýty, 5 brambor, 250ml šlehačky, 2x romadúr, sůl, pórek, jarní cibulka.
Postup: Kuřecí nebo vepřové maso potřeme směsí z oleje, koření a 1 lžičky hořčice a dáme odpočinout na 1 hodinu do lednice. Brambory nastrouháme na struhadle, nebo nakrájíme na plátky. Do zapékací mísy, nebo pekáčku rozložíme prosolené brambory (typu B nebo C) položíme orestované maso, na maso rozložíme nakrájený pórek, nakrájený romadúr, jarní cibulku na kolečka a zalijeme šlehačkou. Přikryjeme poklicí, vložíme do vyhřáté trouby na cca 190°C asi 30 minut, pak odkryjeme a pečeme do zlatova další cca ½ hodinu.

 


 
 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář